Az amerikai-kínai kereskedelmi, gazdasági és technológiai háború még 2018-ban robbant ki, ám azóta sem akar csitulni. Ezúttal az iPhone is érintett.

2023.09.06. – A The Wall Street Journal információi szerint újabb tisztogatás vette kezdetét a kínai kormány berkein belül. A vezetőség megtiltotta az iPhone-ok és más külföldi márkájú telefonok használatát a kormányzati tisztviselőknek. Ez bizony azt jelenti, hogy ezeket a készülékeket még az irodába sem vihetik be a felhasználók. Az elmúlt hetekben munkahelyi csevegőalkalmazásokban vagy megbeszéléseken tájékoztatták a dolgozókat a feletteseik. Nagyon úgy tűnik, hogy hivatalos, minden dolgozót érintő döntésről beszélhetünk.

iPhone - Kína

iPhone – Kína

Természetesen ez is inkább jelzésértékű, politikai gesztus, mintsem technológiai. Peking az elmúlt időszakban tudatosan próbálja magát függetleníteni a külföldi technológiától. Ez egyfajta válaszlépés az Egyesült Államok Huawei tiltására vagy épp a szintén kínai tulajdonú TikTok korlátozásaira. Mindkét ország rengeteg tilalmat vezetett be a másik fél által gyártott technológiákra vagy épp eszközökre. 2021-ben például a Tesla autók használatát tiltották meg a hadsereg tisztjeinek és állami cégek munkatársainak. Úgy gondolták, hogy az autó szoftvere által gyűjtött adatok akár nemzetbiztonsági kockázattal is járhatnak.

Érezhető lehet az iPhone korlátozások ereje

Míg a Tesla továbbra is jól fogy az országban, a fenti lépések sok elemző szerint az iPhone értékesítések visszaesésével járhat majd. A Huawei az 5G chipek korlátozása miatt kevésbé volt szimpatikus választás a felső szegmensben, így gyakorlatilag az iPhone uralta azt Kínában is. A nemrég bemutatott Mate 60 azonban már 5G képes, hiszen papíron Kínában tervezett és gyártott chip ketyeg már benne.

iPhone

Az amerikai-kínai kereskedelmi, gazdasági és technológiai háború Donald Trump idejében, még 2018-ban robbant ki, ám azóta sem akar csitulni. Washington legutóbb a mesterséges intelligenciához használt chipek exportját korlátoztade a válaszra sem kellett sokat várni. A Micron termékek tiltólistára kerültek Kínában, de napelemekhez és chipekhez elengedhetetlen gallium és germánium exportjának korlátozásán sem sokat gondolkodott Kína. A fenti döntés tovább ronthat az amúgy sem túl kellemes kapcsolaton. A dolog érdekessége, hogy a tiltások közepette még mindig Kínában készül a legtöbb iPhone, melyek jövő hét közepén már be is mutatkozhatnak.

Forrás: Forbes / VG

Nagy a baj az Apple-nél – Sokat késhet az egyik új iPhone

×