Hihetetlenül látványos új játékmeneten csodálhatjuk meg a legendás finn fejlesztőcsapat legújabb alkotását, az Alan Wake második részét.

2023.09.06. – A címet olvasván egészen biztos, hogy sokan fogják bekommentelni az állítás ellenkezőjét, de ők valószínűleg csak azok a tudatlanok lesznek, akik nem különösebben ismerik a Remedy lassacskán 30 éves munkásságát. Szóval egy kis gyorstöri!

A legendás finn stúdió 2001-ben leszállította az akkori grafikai csúcsot beállító Max Payne első részét, amit mindössze 2 év alatt sikerült négyzetre emelniük a kissé már trottyos, de máig mutatósan hangulatos második felvonással. A két játék a játékipar akkori legmagasabb szintje volt, mellettük a legtöbb cím randaságnak, fércmunkának tűnt csupán. A bukott zsaru sötét kalandja után új vizekre eveztek: nekiláttak az Alan Wake fejlesztésének, ami a 2005-ös bemutatásakor egy valóságos csodának tűnt.

Szabadon bejárható hatalmas, élettel teli terület, dinamikusan váltakozó napszakok, melyekkel a játékmenet is átalakul: míg nappal nyomozunk és utazgatunk, addig éjszaka a túlélésé a főszerep. A dolgokat még megfűszerezték mindenféle random időjárással, szuperélethű fény- és árnyékhatásokkal, na meg összességében a korát abszolút meghazudtoló grafikával.

Csoda is lett volna,

mert kiderült, hogy nem bírta el az akkori generáció, ezért a Remedy ambícióiból jócskán visszanyirbálva, nagyon elnyújtott fejlesztési idő után jelenhetett meg 2010-ben. Bár az Alan Wake így is elképesztően festett, ez volt az első, és azóta is az utolsó játékuk, amitől nem esett le maradéktalanul az állunk. A 2016-os Quantum Break, ha tegnap jelent volna meg is piszok jól nézne ki, a 2019-es Control látványát pedig nem lehet eléggé felmagasztalni – pláne a ray tracing tuningja után.

Ha pedig hihetünk a mindig megbízható, magas színvonalon dolgozó északi stúdiónak, akkor az Alan Wake II a játékipar egy teljesen új grafikai mércéjét fogja felállítani.

Nem tagadom, hogy hatalmas rajongója vagyok a Remedy-nek, iszom az összes szavuk, de az eddig bemutatott játékmenetek alapján szemernyi kétségem sincs afelől, hogy az AW2 valóban egy új mérföldkő lesz. Nyilván a játékok egyre szebbek és látványosabbak, valószínűleg nem fogunk panaszkodni a Spider-Man 2, a Baldur’s Gate 3, vagy a Starfield közben sem, az Alan Wake II azonban egy más ligában focizik.

Ezt egyértelműsíti a legújabb, az amerikai IGN-en keresztül közzétett újabb, 11 perces tömény játékmenet, amiben az Alan és a Bright Falls-i furcsaságok után nyomozó FBI ügynök, Saga Anderson korai megpróbáltatásaiba enged betekintést. Ebben a fantasztikus látványvilág mellett alapvető mechanikákat is megismerhetünk, mint például

  • a nyomozás központját, ahová bármikor, akár egy beszélgetés közben is visszatérhetünk, az itt tett felfedezéseink pedig újabb nyomokat adnak, melyekre mindenképp szükségünk lesz a továbbhaladáshoz,
  • a dialógusok során lesznek választható opcióink, melyekkel újabb információkat tudhatunk meg – a megfelelő nyomozásokkal itt is új lehetőségeket oldhatunk fel,
  • az akció tulajdonképpen nagyon hasonló lesz az első részhez (eltérés, lámpázás, lövés) annyi különbséggel, hogy egyszerre kevesebb, de erősebb és veszélyesebb ellenfelek törnek ránk, akiket csontig szaggathatunk a lövéseinkkel,
  • a környezet részben rombolható lesz, fedezékeket lőhetünk szitává stb.,
  • illetve lesz egy inventory is, amiben rendezhetjük a cuccainkat, onnan intézhetjük a gyógyítást stb., mint ahogyan a legtöbb túlélőhorrorban,
  • na meg sokkal, de tényleg sokkal sötétebb és félelmetesebb lesz, mint az előzmény.

Szóval az Alan Wake II borítékolhatóan 2023 egyik, ha nem a legeslegszebb videojátéka lesz, amit október 27-én mindenki maga ellenőrizhet le Xbox Series és PS5 konzolokon, és természetesen PC-n.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Így néznének ki egy horrorfilmben a Pokémonok egy MAGYAR művész szerint

×