Hétfő délután egyre több panasz érkezett a DIGI oldalára. Hamar kiderült, hogy a teljes nemzetközi forgalom leállhatott, más szolgáltatókat is érintve.

2023.09.04. – Bár manapság már többszörösen is bebiztosított egy-egy szolgáltató infrastruktúrája, mindig előfordulhatnak kisebb-nagyon anomáliák. Elég csak a tavalyi év Telekom hibáira gondolni, ahol bizony csak VPN bevetése oldotta meg a külföldi kapcsolatok problémáit. A jelek alapján úgy tűnik, hogy ezúttal a DIGI felhasználók járhattak pórul, hétfő késő délután a szolgáltató Facebook oldalán több száz komment jelezte a hibát a cégnek.

Digi problémák - Downdetector

Digi problémák – Downdetector

A Downdetector weboldalán is rengeteg felhasználó jelentette a problémát. Az első pár percben pontosan nem is lehetett tudni, hogy mely oldalak és milyen formában érintettek. Ezt követően azonban több szakmai fórumon, köztük a Prohardver vagy épp a HUP oldalán átfogó képet kaphattunk a hibáról.

Az összes külföldi kapcsolat leállt!

A tapasztalatok alapján, a nem közvetlen kapcsolatok mindegyike megszűnt létezni. Külön érdekesség, hogy csak IPv4 protokollon esett össze a hálózat, IPv6-on továbbra is zavartalanul zajlik a böngészés. Ez azonban nem vigasz a felhasználók nagy részének, hiszen az IPv4 sokkal elterjedtebb hazánkban. Nagy eséllyel a cég munkatársai javában dolgoznak már a megoldáson, ám szerencsére addig is érdemes lehet próbálkoznunk VPN alkalmazásokkal.

Egy lehetséges megoldás a Digi kiesésre – A Warp feltelepítése

  • Keressük fel az https://1.1.1.1/ IP címet böngészőből, majd kattintsunk a Windowsos telepítőre
  • Töltsük le a felkínált .MSI fájlt, majd telepítsük fel
  • A feltelepítés után gyakorlatilag pillanatokon belül megjelenik a Warp felhő alakú ikonja a tálcán
  • Erre rákattintva húzzuk el a csúszkát „ON” állásra:

WARP

Ha minden jól csináltunk, akkor megkapjuk a „Your Internet is private” szöveget. A VPN-szerű program teljesen ingyenes, regisztrációt nem igényel, ráadásul megbízható fejlesztőktől is származik. A program beállításait sem érdemes piszkálni, alapból a nekünk megfelelő konfigurációval települ fel. A Warp hasonló egy VPN szolgáltatáshoz, de itt nem választhatunk szervert vagy régiót, ellenben optimalizálja a csomagok útját a két végpont között a szolgáltatások gyors elérésének érdekében. Időközben több, Digitől független szolgáltatónál is problémákról érkeznek visszajelzések, remélhetőleg a hivatalos közleményre sem kell sokat várnunk.

Neked mennyi internet elég? A magyaroknak fogalmuk sincs róla

×