Legyél Xboxos, PS-es vagy Nintendós, teljesen mindegy, mert az analog stickek driftelését nagy eséllyel te sem úszod meg.

2022. 09. 12. – Sajnos egyáltalán nem ritka jelenség, hogy a kontrollerek analog stickje driftelni kezd, vagyis hogy az analóg irányító elkezd egy irányba húzni, ami minden egyes konzolgyártót masszívan érint.

Némelyeket mondjuk jobban, a Nintendo például hírhedt, hogy a kontrollerein megjelenik a hiba, és inkább előbb, mit utóbb. De mint mondottam, sajnos nem egyedi a probléma, így az Xbox és a PlayStation tulajdonosok is találkozhattak már az analog drifttel. Azt persze előre nem lehet megjósolni, hogy egy kontroller biztosan meg fog hibásodni, vagy hogy pontosan mikor, hiszen egyes kontrollereknél már az első hónapokban vagy évben előfordul a drift, míg más daraboknál sosem.

Bárhogyan is, jelenleg a drift a leggyakrabban előforduló kontroller meghibásodás, amit okozhat hardveres vagy akár szoftveres gubanc is. A legtöbbször az előbbi miatt történik a dolog – ez a rosszabb, ha viszont a hiba a Mátrixban van, és szerencséd van, akkor a vezérlő frissítésével kiküszöbölhető a drift. Akármelyikről is legyen szó, a driftet sehogyan sem lehet előre jelezni, módszerek azonban akadnak, amelyekkel meg lehet próbálni megelőzni a bajt.

Mi a legfőbb oka az analog stickek jobbra-balra, fentre-lentre, összevissza húzásának?

Az analog karok meghibásodásának elsődleges oka tulajdonképpen a konstrukcióikban keresendő. A gyártók ugyanis most még nem tudják megoldani hermetikus kialakítást, vagyis az apró szennyeződések, koszok, porok viszonylag könnyen bejutnak a kontroller belsejébe a mozgást lehetővé tevő réseken át. Ha por, morzsák vagy valami hasonló kerül a potenciométer nevű érzékelő alkatrészbe, akkor a vezérlő olyan botmozgást regisztrálhat, ami valójában nem történt meg, azaz akkor is mozog az analog, amikor a játékos hozzá sem nyúlt.

Ez azt jelenti, hogy ha használod a kontrollered, akkor potenciálisan bármikor jelentkezhet a drift.

Ugyanakkor nem csak külső szennyeződés miatt jelentkezhet az analóg drift. Az iFixit például közelebbről is megvizsgálta a jelenséget, és arra mutattak rá, hogy bizony nem csak a bele kerülő kosz, hanem a mechanikus szerkezet saját maga is okozhat ilyen jellegű meghibásodást. Az analog stickek ugyanis a működésükből adódóan folyamatosan kopnak, ami szintén azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb csak a használatuk miatt driftelni fognak. Ha szerencsénk van, akkor amíg mi használjuk nem találkozunk vele, de erre sajnos igen csekély az esély.

Ez hasonló ahhoz a problémához, ami az Apple pillangóforma billentyűzetének kialakítását sújtotta. A rés, bár kicsi volt, bőven elég ahhoz, hogy a porszemcsék beékelődhessenek a billentyűk közé, ami miatt egyesek vagy beragadtak, vagy ha a felhasználó csak egyszer nyomta meg a billentyűket dupla lenyomást regisztráltak. A két probléma többé-kevésbé egy és ugyanaz, a különbség csupán annyi, hogy a kontrollerek karjai különböző irányokba kezdenek el húzni.

Hogyan oldhatod meg a driftelést?

Megelőzés:

A legeslegegyszerűbb módja annak, hogy lecsökkentsd a piszkos potenciométer okozta drift esélyét, ha a kontrollereid mindig olyan helyre rakod, ami lehetőleg pormentesen tudja tartani az eszközt. Kifejezetten sokat tud segíteni az is, ha nem eszel chipset vagy bármilyen más nasit, amíg játszol, hiszen ha azok bekerülnek is megvan a baj.

A kopásból eredő meghibásodás talán elkerülhetetlennek látszik, azért akadnak módok arra, hogy késleltessük az így kialakuló driftet. Nagyon sci-fi, amit most mondani fogok, és a kompetitív játékosok nem is valószínű, hogy képesek lesznek betartani (mondjuk egy FIFA-játékos örül, ha a meccs végére marad egyáltalán kontrollere), de érdemes lehet kímélni, vagyis kevésbé agresszívan használni az analóg karokat. Egy-egy helyzetben persze elkerülhetetlen a heves reagálás, de ha erre oda tudunk figyelni, akkor képesek lehetünk kitolni a kopásból adódó problémákat.

Megoldás:

Ha a megelőző mutatványok nem jöttek be, és belefutottál a driftelésbe, akkor két opciód is van. Az egyik, hogy teszel a garanciára (ha van olyanod) és magad próbálod megoldani. Ehhez nyilván szükség lesz némi bütykölői tudásra, illetve pár szerszámra, de alapvetően nem fogsz lehetetlenbe ütközni.

Az Xbox kontrollerek esete speciális, a szétszerelésükhöz ugyanis egy különleges csavarhúzóra lesz szükség, ha viszont rendelkezünk vele, akkor nyert ügyünk van. Persze nem mindig kell szétszerelni a kütyüt, először megpróbálkozhatunk a külső tisztítással, áttörléssel, vagy légfújóval bele is fújhatunk óvatosan egy picit, hátha ki tudjuk vele piszkálni az oda nem illő beragadt koszokat. Ha nem, akkor jöhet az operáció.

Ezt nyilván csak akkor ajánlom, ha megvan a kellő tudásod és nincsen garanciád, ha ez a kettő nem klappol, akkor akár teljesen haza is vághatod a kontrollert. Oktatóvideókat egyébként bőven találsz a neten, ahogyan analog sticket is, ami meglepő módon egyáltalán nem egy drága mulatság, és viszonylag könnyen a kontrollerbe is lehet szerelni. Ha viszont egyszerűbben szeretnéd megoldani, akkor a Microsoft már ebben is segít – de ez valamivel drágább lesz.

De ismétlem, csak a kellő tudás birtokában ess neki, ha sosem csináltál még ilyet, akkor teljesen hazavágott kontrollerrel próbálkozz előbb, amit már nem sajnálsz.

De mint fentebb már mondottam, nem minden esetben hardveres a drift. Van, hogy egy hiba miatt félrekalibrálódnak, ilyenkor pedig bármiféle szerelgetés nélkül szoftveresen is helyre tehetjük a kontrollert. Először is érdemes lefrissíteni a kontroller firmware-jét – Xbox esetében itt találsz segítséget, PlayStation kontrollerhez pedig ide kattintva találod a módot. Meg lehet próbálkozni a kontrollerek gyári helyzetbe való állításukkal is, PS-en ehhez csak a kontroller hátoldalán található lyukon kell benyomnunk egy gombot. Ha ezek után sem oldódott meg, akkor sanszos, hogy hardveres a bibi, de még utoljára megpróbálkozhatunk egy PC-s kalibrálással – ehhez itt találsz képes útmutatót.

Ha valamiért sehogyan sem sikerült megjavítani, akkor irány a szerviz, ha az sem válik be, akkor sajnos venned kell egy új kontrollert. Ez a végső megoldás.

Na és az USB-technológia feltalálását ismered-e?

Techtöri: Így fejlesztették ki a mindent megváltoztató USB-technológiát

 

×