Sokaknál otthonra is opció a laptop, hiszen bármikor aktuális lehet a hordozhatóság. Ilyenkor merülhet fel a kérdés, hogy mennyire óvatoskodjunk a töltővel.

2023.08.31. – Mi a legnagyobb előnye a laptopoknak, notebookoknak? Természetesen a hordozhatóság. Manapság az egyre kisebb fogyasztású, de egyre nagyobb teljesítményű hardvereknek köszönhetően mindenre képesek. Legyen szó hardcore játékról, munkáról vagy laza tartalomfogyasztásról. Szerencsére ennek megfelelően rengeteg kialakítással találkozhatunk.

Ott van a ventilátor nélküli, M1/M2-es MacBook Air, mely a saját kategóriáján belül kimagaslik a mezőnyből. Aztán persze megtalálhatjuk a játékosok vastag, masszív hűtéssel felszerelt gépeit is a boltok polcain. A sok eltérés között azonban van néhány olyan dolog, ami minden laptop esetében azonos. Ez pedig az akkumulátor. Ennek segítségével használhatjuk őket utazás közben vagy, ha épp elmegy az áram. Sokan otthonra is inkább laptop felé nyúlnak, hiszen a házban is lehet cipelgetni őket. Éppen ezért lehet kritikus kérdés az, hogy mennyire ajánlott a laptopokat állandóan töltőn hagyni, ha épp ahhoz van kedvünk. Szerencsére a PCWorld erre is igyekezett megnyugtató választ találni az elmúlt időszakban.

Tényleg rossz, ha állandóan töltőn lóg a laptop?

Ha régebbi laptop van a háztartásban, akkor ez könnyen és gyorsan meg is válaszolható. Igen, régi masinák esetében kifejezetten káros lehet az állandó töltés. Az akkumulátorok túltölthetik magukat, melynek köszönhetően nem csak a kapacitás, de az élettartam is jelentősen csökkenhet.

Apple Laptop

Apple Laptop

Újabb modellek esetében már nem igazán kell ilyenektől tartanunk. Akár firmware, akár operációs rendszer szinten védve vannak a felhasználók. Túltöltéstől itt már nem kell félni, sok esetben pedig a felhasználási szokásokat figyelembe véve segíti a töltést az operációs rendszer is. MacOS esetében például megfigyelhető, hogy a tanulási fázist követően csak akkor engedi 80% fölé tölteni az akkumulátort, ha úgy gondolja, hogy a tulajdonosának tényleg szüksége lesz a teljes kapacitásra. Ez természetesen manuálisan felülírható. Persze ezekkel a lépésekkel még nem oldottunk meg minden problémát, valós veszély lehet a túl nagy feszültség és a túl sok hő az állandóan töltőn logó masináknál.

A túl nagy feszültség és a hő

Az akkumulátor töltöttségének minden egyes extra százalékával az egységben leolvasható feszültség is nő és ez befolyásolja annak kémiai öregedését. Bár ez az öregedés minden akkumulátorban végbemegy, a magas vagy alacsony feszültségeknél (azaz nagyon magas vagy nagyon alacsony akkumulátorszinteknél) különösen gyors folyamat lehet. Ha a készülékek állandóan a töltőre csatlakoztatva pihennek, akkor az akkumulátor a legmagasabb energiaszinten marad sokáig, mely hosszútávon nem túl bölcs döntés.

El is érkeztünk a másik problémához, ami a hőmérséklet. A lítium akkumulátorok aktív használat nélkül is idővel veszítenek töltöttségükből, ez természetes folyamat. Ha a készülékek a töltőre vannak csatlakoztatva, az ilyen töltésveszteségek azonnal kiegyenlítődnek. Ennek köszönhetően azonban az akkumulátorok a rendszeres mikrotöltések miatt jobban melegednek. Ez szintén felgyorsítja az elhasználódását, és még a teljesítményt is befolyásolhatja közvetett módon.

Mit lehet tenni?

A fenti tudás ismeretében kijelenthető, hogy érdemes akár napi szinten is lecsatlakoztatni azt a töltőkábelt, nem feltétlenül mindig jó, ha azon lóg a laptop, a legmodernebb gépek esetében sem. Gyakorlatilag már a vásárlást követő első hetekben is romlik az akkumulátorok teljesítménye, hosszú évek alatt pedig feleződhet ez az idő, melyen a fenti ténykedés sem segít. Érdemes bekapcsolni a Windows és a gyártók egyedi akkumulátorkímélő megoldásait. Ezen kívül érdemes lehet odafigyelnünk az akkumulátorcellák puffadására, ha megoldható, hiszen ez azonnali cserét követel. Sok esetben a hátsó burkolat egyenetlensége vagy épp egy-egy billentyűzet nehezebb lenyomhatósága, fura érzése árulja el ezt számunkra, akár szétszedés nélkül is.

Ennyi ideig maradnak meg az adatok a pendrive-on – Évekig is jó?

 

×