Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Zala vármegyei autószervizben.

2023.08.28. – Néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nincs következménye annak, amikor valamilyen szoftvert, programot, akár játékot illegális forrásból szerzünk be. Pedig az igazság az, hogy a jogtalan szoftverhasználatnak komoly NAV büntetés lehet a vége. Így járt most egy ellenőrzés során egy magyar autószervíz is, ami hamis diagnosztikai szoftvereket használt – derül ki az MTI közleményéből.

A pénzügyőrök rendszeresen ellenőrzik, hogy az autószervizek jogtiszta szoftverekkel dolgoznak-e, egy ilyen jellegű kontrollba bukott bele egy Zala vármegyei autószerviz is.

A szervizt a NAV együtt ellenőrizte a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) munkatársaival. Több olyan laptopot találtak, amelyekre illegális szoftvereket telepítettek, valamint a műhelyből ismeretlen eredetű autódiagnosztikai eszközök is előkerültek.

A cég tulajdonosa a hamis eszközökkel és árukkal több mint húszmillió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak.

A pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták, és iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak. A NAV hangsúlyozta: aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet.

Korábban mi is többször beszámoltunk arról, hogy a NAV gyakran foglal le számítástechnikai eszközöket, PC-ket, konzolokat. Ezeket pedig rendszeresen meg lehet találni a NAV árverési oldalán, ahol elvileg bárki hozzájuthat a lefoglalt eszközökhöz.

A szoftvereket is lefoglalja a NAV

Érdekesség, hogy néha még a külföldről rendelt hamis szoftvereket is lefoglalhatja a NAV. A Piac&Profit cikke szerint a szoftveripar folyamatosan fejlődő ágazat, így rengeteg hamis változat terjed. Kevesen tudják, hogy amennyiben a vámkezelés során bebizonyosodik, hogy a szoftver hamis, annak használata illegális és bűncselekmény elkövetése miatt eljárás indul. A gyanútlanul kifizetett hamis árut a NAV lefoglalja, majd megsemmisíti, így a címzetthez már nem is jut el.

Ezért érdemes rendelés előtt interneten utána nézni a gyártónak, és biztos forrásból beszerezni ezeket a termékeket. Ami az autókat illeti, a szerzői jogok megsértése mellett a hamis autódiagnosztikai szoftverek nem naprakész verziók, azokból fontos frissítések hiányoznak és kárt okozhatnak az autó vezérlésében. A repülőtéren dolgozó pénzügyőrök évente több száz ilyen szoftvert foglalnak le.

Ezt láttad?

Milyen érdekes: pont a Starfield előtt megszűnt a 300 forintos Game Pass

×