Tavaly ez egyáltalán nem is volt kérdés. Manapság azonban egyre közelebb kerül egymáshoz a két memória generáció árazása.

2023.08.25. – Az oldal hasábjain időről időre megejtjük az aktuális RAM-helyzet felmérését. Legutóbb ezt július elején tettük meg. Azóta az általános helyzet nem igazán változott, ám fontos lehet kitérni az egyik legalapvetőbb kérdésre manapság. Ez pedig nem más, minthogy DDR4 vagy DDR5 kerüljön a gépbe.

Új gépeknél és fejlesztésnél is komoly problémát okozhat ennek eldöntése. Jelenleg egyszerre találhatjuk meg a boltok polcain a két típust, Inteles alaplapokból pedig többnyire kétféle, DDR4 és DDR5 változat is készül.. Nem tűnhet soknak a 10-20 ezer forint különbség, ami a DDR4 mellett szól, ám budget összeállításoknál ez már egy extra processzorhűtőt, netán drágább videokártyát takarhat. Szerencsére a DigitalTrends összeszedte, hogy mit is érdemes tudni a generációk hasonlóságairól, különbségéről.

A RAM-ok árazása

DDR5 memória

DDR5 memória ára

Érdemes a hazai viszonylatot nézni, szerencsére az Árukereső felülete kiváló erre. Manapság egy „átlagosnak” tekinthető 32 GB-os DDR5 Kit ára 45 ezer forintot kóstál, míg DDR4 esetében ezt már 28 ezer forint alatt is megkaparinthatjuk. Természetesen ennél jóval drágábban is hozzájuthatunk akár DDR4, akár DDR5 fronton modulokhoz, de az arany középút DDR4-nél továbbra is a 3200 MHz, míg DDR5-nél 6000 MHz környéke. Árat tekintve tehát 17 ezer forint különbség van Magyarországon azonos mennyiségű, de eltérő verziójú DDR memóriák között.

A teljesítmény

Szerencsére az Intel 12., 13., és várhatóan a 14. generációja is lehetőséged ad arra, hogy a processzorokat DDR4 VAGY DDR5 memóriák mellett használhassuk. Ennek köszönhetően azonban az is kimérhető, hogy milyen teljesítménykülönbség van az egyes generációk között. A DigitalTrends csapata meg is tette ezt nem is olyan rég, egy 12900K segítségével.

memória mérések

Jól látható, hogy míg 3D Mark Time Spy alatt csak 7%-kal volt gyorsabb a DDR5 memória, addig Geekbench 5 alatt elképesztő fölényre tett szert. Ami érdekes lehet, hogy a Red Dead Redemption 2 meg sem érezte a váltást, hibahatáron belüli, azonos FPS számokat hozott. Átlagot tekintve 11%-kal bizonyultak gyorsabbnak a DDR5 memóriák a DDR4-hez képest. Ez a jövőben pedig csak egyre több lehet, ahogy az alkalmazások és játékok még jobban elkezdik kiaknázni az új technológiát.

Mozgástér

memória

A DDR4 memóriák már nem igazán tudnak újat mutatni, ám a DDR5 igen. Szinte havonta jönnek ki gyorsabb, olcsóbb memóriák. Szintén ebben a generációban terjedhetnek el a 24, 48 vagy épp 96 GB-os nembináris kitek, melyek arany középutat nyújthatnak az egyes vásárlóknak. Ezt a kategóriát egyértelműen a DDR5 nyeri, hosszú évek fejlődése állhat még a modulok mögött.

Fogyasztás, hőmérséklet

A JEDEC szabvány szerint a DDR4 1.2 voltot kíván meg, míg a DDR5 beéri 1.1 volttal is. A valóságban azonban a gyorsabb memóriákhoz egyértelműen több áramra van szükség. A DDR5 memóriáknál ráadásul több alkatrész az alaplapról a memóriákra került rá, mely extra melegedést okozhat. Sok esetben maguk a memóriák is érzékenyebbek a ház hőmérsékletére, így előfordulhat olyan szituáció is, amikor a rájuk írt órajel értéket nem is tudják hozni bizonyos számítógépekben. A DDR4 kevésbé volt érzékeny erre, az kétségtelen.

Akkor melyiket?

Ha új gépet építünk, akkor manapság már mindenképpen javallott DDR5 memóriák felé húznunk. Az árkülönbség egyre kevesebb, miközben több mozgástér áll a rendelkezésünkre és később akár jobb memóriákat is bepakolhatunk az alaplapunkba. Gépfejlesztésnél azonban jobban járunk egy-egy erősebb processzorral, videokártyával, mintha az alaplapunkat, processzorunkat és a memóriákat is lecserélnénk, csak azért, hogy DDR5-re váltsunk.

Míg a VGA fejlesztése értékes FPS változást hozhat, addig a memória- és alaplapcsere akár változatlan képkockákkal is kecsegtethet, főleg ha régebbi címekkel játszanánk. 2022-ben még érdemes lehetett akár 12. és 13. generációs Intelnél is a DDR4-et választani, ám manapság már ott is a DDR5 felé kell húznunk. A fenti adatok birtokában kijelenthetjük, hogy régebbi, DDR4-es gépek esetén többet profitálhatunk CPU/VGA cserével, mint teljes DDR5 váltással, de minden más esetben a DDR5 lehet a jó választás. Jelenleg az AMD Ryzen 7000-es és az Intel 12. és 13. generációja támogatja az újabb típusú memóriákat, a régebbi modellek esetében csak a DDR4 marad, mint opciónk.

Megérkeztek a polcokra a nembináris PC memóriák – Ezért nagyon jó ez mindenkinek

×