Egy német cég piacra dobott egy ultradrága PC-t, amiért szemrebbenés nélkül elkérik egy kocsi árát. De vajon mit tud ez a masina?

2023.08.22. – Ha a Steam nem hazudik, akkor jelenleg még a legnagyobb hálóval sem nagyon fognánk túlontúl sok olyan PC-s játékost, akinek a gépében egy RTX 4090-es videokártya duruzsol. Ennek oka nagyon egyszerű: kegyetlenül drága jószág, ami legalább kétszer annyiba kerül, mint amennyit manapság egy teljesen átlagos számítógépért legombolnak a bérért dolgozó emberről.

Nem is a nagy átlag zsebére tervezték ezeket. Mi, földi halandók talán majd évek múlva, ha oda jutunk engedhetjük meg magunknak a 2022-23-as csúcsot, addig pedig maximum a YouTube-on gyönyörködhetünk az NVIDIA csúcskártyájának képességein. De ehhez már bőven hozzászokott a PC-s tábor, így van ez már GPU-generációk óta.

Na, de mi a helyzet a sok-sok milliós tuning PC-kkel? Esetünkben ezzel a 11 millió forintba kóstáló monstummal?

Kép: VideoCardz

A német Mifcom PC-építő vállalkozás szakijai ugyanis most összedobtak egy potom 28.999 eurós, azaz körülbelül 11 millió forintos számítógépet, amin már egészen biztos tökéletesen eldöcög a Cyberpunk 2077. Hogy mit tud mindezen túl? – kérded. Elmosogat? Lefőzi a kávét? Megfőz, megterít és még el is mosogat talán? Nos, egyikre sem képes, de az tuti, hogy komolyabb a számítási kapacitása, mint a holdra szálláskori NASA-gépeké. Mongjuk azoknál már a mobilod is keményebb.

A Big Bossnak elnevezett csúcsragadozóba nem egy, hanem összesen 7 RTX 4090 került, melyek együttesen 168 GB videomemóriát matekoznak össze.

Ehhez aztán még hozzájön egy 64 magos Ryzen Threadripper Pro 5995WX CPU, 128 GB RAM, na meg egy 4 TB-os SSD is, csak hogy teljes legyen a szuperszámító. A brutális, már-már teljesen abszurd teljesítményt két 2000 W-os tápegység próbálja működtetni, de még így is lejjebb kellett venni a videokártyákon, amik így nem 450, hanem 300 W-os teljesítményen futnak.

Ezt a gépet nyilván főbenjáró bűn volna kizárólag játékra használni, de nem is arra tervezték. A Big Boss elsődleges feladata jellemzően a nagyobb számítási teljesítményt igénylő munkák gördülékeny kiszolgálása, mint például a 3D-tervezés és render, vagy valamilyen gépi tanulásos, mesterséges intelligencián alapuló feladat.

A belső ismeretében pedig nem is tűnik olyan irreálisan drágának a masina, pláne, ha eszünkbe jut, hogy annak idején, még a szilíciumra való átállása előtt az Apple mennyit kért egy teljesen felszerelt, minden hájjal és modern technológiával felvértezett Mac Próért. A Digital Trends szerint 52.000 dodóba, vagyis 18 millió forintba fájt egy olyan almagép, amit hasonlóképp munkára terveztek.

Ezt is érdemes elolvasnod:

10 év után feltörték az Nvidia kártyák védelmét – Indulhat a móka?

×