A Microsoft nem csak a gyártást állítja le, de hamarosan a hivatalos Kinect értékesítésnek is véget vet. Úgy tűnik, leáldozott a rendszernek.

2023.08.22. – Akárki akármit mond, az Xbox 360 Kinect egy nagyon jó ötlet és nagyon király cucc. Volt. A Microsoft ugyanis nemrég úgy döntött, hogy abbahagyja a Kinect gyártását és értékesítését. Egy igazán remek kornak lett ezzel vége, ami talán egyesek még siratni is fognak.

A Microsoft hivatalosan egy blogbejegyzésben tette közzé, hogy befejezi az eszköz legújabb változatának, az Azure Kinectnek a gyártását. A technológiát külső partnereknek adja át, hogy azok saját alternatívákat gyárthassanak és adhassanak el. Bár a Kinect név a gamerek körében leginkább az Xbox 360 és az Xbox One perifériái miatt ismert, a Microsoft emellett számos mozgásérzékelős beviteli eszközt gyártott a Kinect név alatt.

Legutóbb 2019-ben jelent meg az Azure Kinect, amit elsősorban vállalati szoftverek és mesterséges intelligencia felhasználására terveztek. A 12 megapixeles kamerával, mélységérzékelővel és hét mikrofonnal rendelkező eszköz lényegesen fejlettebb, mint a Kinect Xbox One-os változata.

Microsoft Kinect: így mutatták be 13 évvel ezelőtt

„Ahogy ügyfeleink és partnereink igényei fejlődnek, rendszeresen frissítjük termékeinket. Időről-időre ez újdonságok bevezetését, néha a termékek végét jelenti. Úgy döntöttünk, hogy befejezzük az Azure Kinect Developer Kit gyártását, de ez még messze nem jelenti a technológia végét. A partneri ökoszisztémánkon keresztül továbbra is elérhető lesz” – áll a közleményben.

A közlemény a továbbiakban felsorol számos partnert, akik a Kinect technológia különböző elemeit használják majd fel saját eszközeikben. Azok a cégek, akik már rendelkeznek Azure Kinecttel, továbbra is letölthetik és használhatják a hozzá készült szoftvert. A Microsoft október végéig, illetve a készletek erejéig árulja az eszközöket.

Annak ellenére, hogy a játékvilágban langyos fogadtatásban részesült, a Kinect különböző PC-alapú változatai számos felhasználási lehetőséget kínálnak más területeken. Például a tudományos életben vagy a robotikában. 2022-ben például a Sky brit műsorszolgáltató Sky Glass televíziókészülékeket jelentetett meg, integrált Kinect technológiával. Így a nézők mozgásvezérléssel és hangutasításokkal irányíthatják a tévét, a kamerát pedig videohívásokhoz használhatják.

Közben a Microsoft szép lassan az Xbox 360 online boltját is bezárja.

Ezt láttad?

Novemberben jön a The Witcher fejlesztőinek új és ígéretes misztikus sci-fi játéka

×