Több szempontból is szakít a hagyományokkal az új Intel processzor. Remek kérdés, hogy milyen célra lehet hasznosítani a különleges egységet.

2023.08.10. – Az Intel már javában készíti elő a következő generációját. A 12. és 13. generációs lapok tulajdonosai is örülhetnek, hiszen a 14. generációs processzorokat is befogadják majd ezek. Az újonnan érkező egységek neve is sokat sejtető, hiszen a Raptor Lake Refresh kódnévre hallgatnak. Ebből hamar leszűrhető, hogy forradalmi újdonságokra nem kell készülni, ám kellemes átdolgozást, fejlesztéseket kaphatnak a 13. generációs Raptor Lake magok.

Az első időszakban az is felmerült pletykaként, hogy teljesen szakítana a négymagos processzorokkal az óriáscég. Hatalmas lépés lett volna ez, hiszen az i3 egységek még 2023-ban is ebben a kiszerelésben érkeznek. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, hogy erre a korszakváltásra még kicsit várnunk kell. Sőt, egy egészen fura termék megjelenése is a horizonton lehet.

Érkezik az Intel 300?

Bizony, nincs i5, nincs i3 vagy épp Pentium, Celeron előtag. Egyszerűen csak a 300-as nevet fogja magán viselni az újonc, mely több kérdést is felvethet a gyanútlan felhasználóknak. Valójában azonban a Pentium Gold G7400 utódjáról beszélhetünk, mely az abszolút alsó kategóriát célozná meg.

Nagy eséllyel a hibás Raptor Lake chipeket hasznosítaná ilyen formában az Intel. Az Intel 300 2 maggal és négy szállal rendelkezik majd. A fogyasztásán sem érdemes sokat rágódni, 46 wattra lőtte be a cég, nagy eséllyel ezt tartani is tudja majd. Az árazás erősen kérdéses lehet, hiszen a Pentium Gold G7400 árában már 6 magos AMD processzorokat is kaphatunk.

Intel Roadmap

Raptor Lake Refresh – Intel

Izgalmas lesz az ősz?

2023 ősze több izgalmas hardvert is tartogat. A fenti egység mellett ekkor érkezik az Intel Raptor Lake Refresh széria első adagja, mely a K-s, erősebb processzorokat foglalja majd magában. Az AMD várhatóan szeptemberben jelenti be az RX 7800 és RX 7700 videokártyákat, melyek a középkategóriában szorongathatják meg az Nvidia-t. Nem maradunk ezúttal sem izgalmak nélkül.

Nem csak az erő számít – Ezekre figyelj processzor-vásárlás közben

 

×