Eszméletlenül jól fogy a GTA V, a játékosok pedig imádják szórni a pénzüket az Online-ban. Nincs itt semmi baj, kérem, de GTA VI sem.

2023.08.09. – Nyilván mindenki, még a legapróbb elhintett morzsaszemre is ráugrik és cikket gyárt belőle, ami a GTA VI-tal kapcsolatos, hiszen a játékvilág apraja-nagyja már vagy 10 éve csak erre vár. Jó, nem egészen pontosan 10 esztendeje, hisz akkor jelent meg a GTA V, amivel azért pár évig még vígan elvoltunk… uram bocsá’ elvagyunk – így jelen időben.

Hiába ugyanis az egyre erősödő heves vágyakozás a minden bizonnyal Vice City-be visszaröpítő hatodik felvonásra, a legtöbb játékos köszöni szépen, de tulajdonképpen tök jól elvan az előző etappal is. Na! Azért nehogy azt hidd, hogy itt csak úgy engednek engem mindenféle alaptalan hülyeségeket betűkké böfögni, ez kérlek: HI-VA-TA-LOS. Bizony. A népszerű és legnépszerűbb videojátéksorozat kiadója mondta bele ezt az éterbe nagy büszkén a legfrissebb negyedéves eredménybeszámolójuk alkalmával, amikor is feketén-fehéren, meztelen valójában kiderült:

immáron 185 millióan vannak rácuppanva a GTA V-re.

Úgy bizony, szavamra! Kis matekozás után azért hamar kijön, hogy ha az előző negyedévben 180 millió volt ezen GTA játékosbázisa, most pedig 185, akkor az április 1. és június 30. között 5 millió új arcot jelent Los Santos utcáin. Az meg még (vagy már? sose tudom) gombócból is sok! És akkor még a teljes sorozat 405 milliós összeladásáról még egy mukkot sem szóltam.

Pláne, ha ezt az őrületes eladási számot összevetjük a lényegesen frissebb Red Dead Redemption 2-vel, amiből ugyanezen időszak alatt összesen 2 millió digitális és fizikális kópiát szórtak szét a játékosok között. Ez se kevés, amivel így már 55 millióan kóvájognak a koszos, de igen gyönyörű vadnyugaton. Az első felvonásból egyébként 24 milliót értékesítettek, azaz összesen 79 millió játékost számlál a teljes sorozat, ami a Red Dead Redemption hamarosan megjelenő PS4/PS5-ös és Switches újrakiadásával valószínűleg még többen lesznek.

Ami viszont a GTA-t illeti, a T2 magasztos vezetője, Strauss Zelnick azért azt is elárulta, hogy a játékosok leginkább az Online-ban múlatják az idejüket, és nem is restek költeni a pénzüket. Sőt, olyan sokan ugrottak rá júniusban hirtelen az Online-ra, hogy az még megközelítette a világjárvány csúcspontján tapasztaltakat is. Így talán nem is csoda, hogy az iskolából kiszabadult, vagy épp a szabadságukat töltő gamerek a GTA+-ba is belekóstolnak, ami a Grand Theft Auto Online előfizetéses szolgáltatása. Ez igazából úgy működik, mint például a Fortnite Crew, azaz egy havi fix összegért cserébe egy csomó játékbeli extrát kap az ember, Zelnick szerint pedig egyre több és több elégedett előfizetője akad.

Szóval eléggé pörög manapság az idén tizedik éves GTA V, és nem igazán látni azt a tendenciát, ami egy esetleges csökkenést prognosztizálna. Így pedig aztán sem a Take Two, úgy pedig a Rockstar Games sem érezheti a kellő motivációt arra, hogy elvonják, vagy megosszák a játékosok figyelmét egy újabb, a GTA V Online sikerére potenciális veszélyt jelentő játékkal. Inkább ütik azt a vasat, amíg jó meleg, erről szól a játékbiznisz, nem igaz?

Az egyetlen mentsvár a Zynga lehet. Tudod, az a mobiljátékokat gyártó cég, amit a T2 nemrégiben zoknistól felvásárolt. Mivel a vállalatok pénzügyi adatai most simultak csak igazán egymásba, a számok ennek köszönhetően már nem annyira égbetörőek, mint korábban. Sőt, hiába 17%-kal magasabb a nettó árbevétel most, mint 2022 azonos szakaszában, 206 millió dolláros veszteséggel zárhatták a könyvelést, ami majdnem a duplája a ’22-es számoknak.

Itt azonban Zelnick élelmesen megjegyezte, hogy a következő pénzügyi év „jelentős fordulópontot” fog hozni még 2025 nyara előtt. Vajon mire gondolhatott?

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Unity az egyik legjobb Assassin’s Creed, ami az idővel csak nemesedett

×