Ebben az év végéig frissülő listában a 2023-as év során elhunyt színészek emléke előtt adózunk.

Sajnos 2023 sem egy könnyű esztendő, amely során sajnos nem egy neves színésztől voltunk kénytelenek végső búcsút venni. Ezért is gondoltuk úgy, hogy egy nagyobb, amolyan megemlékező cikkben emlékezünk meg azokról a kiválóságokról, akik bár itt hagytak bennünket, de alakításaikkal örökké az emlékezetünkbe vésték magukat.

Earl Boen

Earl Boen egy azon karakterszínészek közül, akit mindenki ismer valahonnan, de a nevét senki sem tudja. Szerepelt az első három Terminator-moziban + a Sötét végzetben, feltűnt a Seinfeldben, a Star Trek: Az új nemzedékben, de láthattuk a nálunk is legendás Kojak sorozatban, pont mint a Csupasz Pisztoly 33 1/3-ban vagy a Lois és Clark Supermanes szériában.

A filmes és a sorozatos portfóliójánál csak a videojátékos szerepei nagyobbak, hisz olyan kultikus alkotásokhoz adta az orgánumát, mint például a Baldur’s Gate, a Soldier of Fortune, Monkey Island-széria, Black & White, Icewind Dale, World of Warcraft (többek közt ő a narrátor), Psychonauts, vagy a Heartstone.

2022 novemberében tüdőrákkal diagnosztizálták, pár hónapra rá, január 6-án pedig elhunyt. 81 éves volt.

Raquel Welch

Raquel Welch, valódi nevén Jo-Raquel Tejada a 60-as években robbant be a hollywoodi köztudatba, köszönhetően Elvis Presley Egymillió évvel ezelőtt című filmjének, aminek ikonikus plakátjáról a különösen vonzó Welch tekintett le az átlagemberre. A színésznő azonnak szexikonná vált, bár ő maga ezt kifejezetten kellemetlennek tartotta.

A Welch igen hosszú és tartalmas karrierje egészen 2017-ig tartott, és szinte az összes nagyágyúval volt szerencséje együtt dolgozni. A színésznő egy rövid betegség után február 15-én, 82 éves korában hunyt el.

Tom Sizemore

Tom Sizemore mondhatni a háborús filmek modernkori veteránja volt olyan filmekkel a háta mögött, mint a Ryan közlegény megmentése, a Pearl Harbor, A Sólyom végveszélyben, vagy a Hősök szakasza (Company of Heroes, ha így ismerősebb).

Bár Sizemore karrierje 2000-ban nagyon megsínylette az ellene felhozott családon belüli erőszak vádját, igen sokáig foglalkoztatott színésznek számított, aki évente több filmbe és sikersorozatba is beugrott szerepelni (2023-ban még 3 filmben és egy sorozatban is láthatjuk). Sőt, még videojátékokban is szerepelt: a GTA: Vice City-ben ő keltette életre Sonny Forellit.

Február 18-án váratlanul rosszul lett, majd összeesett otthonában, nem sokkal később pedig, március 3-án a családja körében végleg búcsút intett ennek a világnak.

Robert Blake

Bár Robert Blake már gyerekként bizonyított Hollywood előtt, az első igazán átütő szerepére 33 éves koráig kellett várnia, amikor is ráosztották a Perry Smith szerepét a Hidegvérrel című 1967-es klasszikusban. A színész ezután is aktív volt, de a következő nagyobb sikere 8 évvel később érte a Beretta című drámasorozattal, amiért Primetime Emmy-díjat is kapott.

2001-ben azonban óriási botrány érte, amikor egy olasz étterem előtt lelőtték a feleségét, Bonny Lee Bakley-t. A gyilkossággal Blake-et vádolták meg, aminek koronatanúja egy korábbi kaszkadőre volt, aki szerint a színész személyesen kereste őt, hogy jó pénzért ölje meg a nejét. 2005-ben végül felmentették ugyan, de nem sokkal később a három gyermeke is beperelte őt az anyjuk halála miatt, amiben a bíróság bűnösnek találta.

Blake súlyos szívbetegsége miatt 89 éves korában, március 9-én halt meg.

Lance Reddick

Lance Reddick sokáig nem tartozott a filmipar legnagyobb nevei közé, az utóbbi időben azonban egyre több és kiemelkedőbb szerepekben mutathatta meg a színészi kvalitásait. Szerepelt a Drótban, az Ifjú Sheldonban, illetve karaktere egybeforrt a John Wick filmekkel, melyekben Keanu Reeves elit bérgyilkosának egy leglojálisabb segítője volt.

Emellett a videojátékos közösségek is odáig voltak érte: ő alakította a Destiny 2 ikonikus karakterét, Commander Zavalát, ő volt az egyik gonosza az időutazós-manipulálós Quantum Breaknek, de még a PlayStation egyik legnagyobb exkluzívjában, a Horizon-sorozatban is fontos szerepet játszott Sylensként.

Reddick váratlanul, március 17-én, 60 éves korában hunyt el.

Harry Belafonte

Harry Belafonte teljes életművét nehezen lehetne összefoglalni néhány sorban, hiszen nem csak színész, hanem zenész, producer és társadalmi aktivista is volt egyszerre. Az 1956-os Calypso című zenei lemeze 31 hétig vezette a Billboard slágerlistáját, amely elsőként lépte át az egymilliós eladásokat. Az évtized végére Belafonte Tony- és Emmy-díjat is átvehetett a kiemelkedő munkásságáért, 1987-től pedig az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is dolgozott.

Belafonte április 25-én, életének 96. évében halt meg szívelégtelenségben.

Jim Brown

Brown először mint NFL focista vált Amerika-szerte híressé: a Cleveland Brownsnál eltöltött nyolcéves pályafutása során tbb rekordot is felállított, négyszeres NFL MVP lett, 1964-ben pedig az NFL bajnokságát is megnyerte (akkoriban két liga volt, az NFL mellett az AFL, az első Super Bowlnak számított megmérettetést 1967-ben rendezték meg AFL-NFL World Championship Game néven a bajnokságok győztesei között).

Brown viszonylag hamar, a 30-as évei elején fejezte be a football karrierjét, hogy több ideje legyen a színészet és az civiljogi aktivizmusra. Olyan kultfilmekben szerepelt, mint például az A piszkos tizenkettő, a Támad a Mars!, vagy a Száz puska. Bár ő sem mentes a botrányoktól (családon belüli erőszakkal vádolták meg), de az egyik legfontosabb színész-aktivistaként tartják a mai napig számon.

87 éves korában halt meg Los Angeles-i otthonában május 18-án.

Margia Dean

Margia Dean 1922. április 7-én született Marguerite Louise Skliris néven, és mondhatni egészen hamar belecsöppent a showbizniszbe. A 30-as évek végére már a szépségversenyek állandó arca lett, sőt, 1939-ben ő lett a Miss America ezüstérmese is. Ezután fordult rá igazán a színészetre, a 40-es, 50-es és 60-as években több tucat westernben, drámában és sci-fi filmben szerepelt, bár igazi áttörést egyik műfajban sem tudott elérni.

Utolsó filmje, a „Moro Witch Doctor” 1964-ben került bemutatásra, ezután feleségül ment Felipe Alvarez spanyol építész/énekeshez, és teljesen visszavonult. Saját kávézót, ruhaboltot, és más egyéb kisvállalkozásokat indított. A színésznő 101 éves koráig élt, egészen a június 23-án bekövetkezett haláláig.

Glenda Jackson

Gleda Jackson azért is egy kivételes színésznő, mert amellett, hogy két Oscar- és két Emmy-díjat nyert, későbbi brit politikusként is kivételes pályát járhatott be. Jackson munkáspárti képviselőként 15 éven át képviselte Hampstead és Kilburn választóit, aki sosem fogta vissza az éles kritikáit az aktuális kormányok döntéseivel kapcsolatban.

Jackson 2015-ben tett pontot a politikai karrierjének végére, ezután pedig a színészethez tért vissza. A Three Tall Women című produkciójáért Tony-díjat is besöpört, így térhetett végső nyugalomra június 15-én, 87 éves korában.

Julian Sands

Bár Sands sosem lett egy igazán ismert színész, a nézők egészen biztosan találkozhattak a karakteres arcával. Pályafutása során körülbelül 158 produkcióban szerepelt, mint például a Csillagkapu sorozatban, a Smallville-ben, a Dexterben, a Sherlock és Watsonban, a Gothamban, és nagyon sok minden másban.

A 65 éves színész imádott túrázni és hegyet mászni, és sajnos ez okozta a vesztét is: január 13-án tűnt el egy mászás során a Los Angeles megye északi részén található San Gabriel-hegységben. A szokatlanul rossz időjárás miatt a keresőcsapatok sokáig nem találták a nyomát, mígnem öt hónappal később,  június 25-én végül megtalálták a maradványait.

Alan Arkin

Alan Arkin személyében egy hihetetlenül nagyszerű és sokszínű aktort tisztelhetünk, aki több mint hét évtizeden át tűnt fel a mozik vásznán és a tévéképernyőkön. 1963-ban az Enter Laughing darabban nyújtott alakítását Tony-díjjal jutalmazták, 2006-ban a Család kicsi kincse című filmjéért pedig átvehette a legjobb mellékszereplőnek kijáró Oscart is. Emellett olyan filmklasszikusokban is láthattuk, mint a 22-es csapdája, Az utolsó egyszarvú, vagy az Ollókezű Edward.

Alan Arkin június 29-én, 89 éves korában halt meg.

Jane Birkin

Jane Birkin egészen változatos karriert futott be, hiszen mint énekesnő, úgy színésznő is ismert. Je t’aime… moi non plus (Szeretlek, én se) című Serge Gainsbourg-gal, az első férjével közösen előadott számával azonnal beírta magát a zenetörténetbe, amit a különösen szabados szexuális témája miatt világszerte betiltottak, vagy csak cenzúrázva játszottak. De ez bőven elég volt a 60-as évek fiataljainak, hogy felkapják.

Birkin 1965-től egészen 2016-ig színészkedett, míg zenei karrierjét 1969-től 2008-ig űzte, melyek mellett különféle sorozatokban és tévéfilmekben is feltűnt. Hosszas és kifejezetten színes, több ponton úttörő pályafutása 76 éves korában ért véget, idén július 16-án.

Paul Reubens

Bár nálunk talán kevésbé ismert, a tengerentúlon hatalmas tisztelet övezte a Pee-wee Hermanként is ismert Paul Rubenst, aki milliók arcára csalt mosolyt a szeleburdi alakításaival. A színész olyan filmekben szerepelt, mint a Gyermek az időben, a Pee Wee nagy kalandja, a Buffy, a vámpírok réme, a Matilda, a kiskorú boszorkány, a Betépve, a Hupikék törpikék, vagy a Tom és Jerry: Az óriás kaland. Rubens a Netflixnek köszönhetően halála előtt még egyszer és utoljára eljátszhatta az ikonikus Pee-wee szerepét a Pee-wee’s Big Holiday című vígjátékban.

Rákos megbetegedése azonban idő előtt elvitte őt, július 30-án, 70 éves korában hunyt el.

Mark Margolis

Mark Margolis egy egészen hihetetlen – jellemzően mellékszerepeket játszó – színész, aki olyan produkciókkal írhatta be magát a mozgóképek történelmébe, mint a Sebhelyesarcú, az Ace Ventura, a Rekviem egy álomért, A Pankrátor, a Fekete Hattyú, a Star Trek: Az új nemzedék, a Colombo, az American Horror Story, vagy mint a Breaking Bad és a Better Call Saul.

Margolis bár a Broadway-en innen, és azon túli színházakban is megfordult, a filmezésből hosszú ideig sajnos nem keresett túl sokat, ezért többször is mellékállásokat kellett vállalnia. A Breaking Bad Hector Salamancája volt az ő reneszánsza, így kissé későn, de végül valóban egy ismert és elismert színésszé válhatott.

Mark Margolis augusztus 3-án, 83 éves korában rövid betegség után elhunyt.

A borítóképen Jane Birkin látható fiatalkorában.

A listát 2023. december 31-ig frissítjük.

7 gigantikus botrányt keltő film, amit Hollywood nagyon szeretne elfelejteni

×