Mostantól alig van olyan eszköz, amin ne érhetnénk el a forradalmi ChatGPT-t.

2023.08.01. – Az OpenAI sokak által szuperokosnak tartott, amúgy „csak” nagy nyelvi modellen alapuló generatív mesterséges intelligenciája, a ChatGPT a tavaly novemberi megjelenése óta hatalmas utat tett meg, de ami mind közül talán a legfontosabb, hogy megannyi más technológiai innovációnak kikiáltott találmánnyal ellentétben (például NFT, kriptovaluta) sikeresen betört a mainstreambe.

Átlagfelhasználók milliói függtek rá szinte azonnal a szöveggenerátorra, ami látszólag minden kérdésre meggyőző válaszokat tud adni. Persze a valóságban irdatlan sokat téved, sőt, ha kell még hazudik is a ChatGPT, de ezek a hibák nem vetették vissza a program iránti lelkesedést. A nagy sikerre való tekintettel aztán a vállalat néhány hónapja bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a chatbot dedikált mobilos alkalmazása, amit előbb az iOS-t használók, és valamikor később az Androidosok is letölthetnek majd.

Mivel az Apple eszközein már javában hódít, már csak az Androidos debütálásig kellett visszaszámolni, ami a mai napon végre megtörtént. A világ legfejlettebb és legjobban funkcionáló LLM chatbotja mostantól

mindenki és bárki számára teljesen ingyenesen elérhető a Google Play Store-ból.

Ez pedig nem csak a ChatGPT fejlődésében egy hatalmas lépés, hanem az OpenAI vitorlájából szelet lopó kamu alkalmazások elleni küzdelemben is egy fontos kilométerkő. Az elmúlt hónapokban ugyanis tucatszám lepték el a Google mobilos boltját a mindenféle ChatGPT-szerű, vagy egyenesen azt imitáló hamis programok, melyek a felhasználókat megtévesztve kéredzkednek fel a telefonokra, hogy azokról értékes személyes adatokat nyúljanak le. A valódi chatbot megjelenésével viszont ennek is vége, mostantól mindenki az OpenAI ChatGPT-t találja a keresések élén.

Külön jó hír, hogy aki webes felületen már használta az AI-t, annak csak a már meglévő profiljával kell belépjen a mobilos appba, ott pedig minden korábbi előzményt és beszélgetést megtalál. De ez vica versa: a mobilos dolgainkat a számítógépen is látni fogjuk, vagy akár ott folytathatjuk, ahol út közben abbahagytuk. Fontos ugyanakkor, hogy előfordulhatnak technikai hibák, például hogy sok adatforgalmat generál – erre érdemes lehet figyelni, ha nem korlátlan a mobilnetünk.

Hogy ezután pontosan mit hozhat a jövő a ChatGPT számára, az egy igen érdekes kérdés. Sokan például a hírközlés és a média forradalmát várják tőle, de emellett egy csomó más munkára és munkakörre is befogható – lehet (majd egyszer), amennyiben a fejlesztők sikeresen kiküszöbölik a hallucinációnak nevezett hazudozásait. A legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy sok mindenre hatással lesz a generatív mesterséges intelligencia ezen verziója.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Egy férfi a ChatGPT segítségével nyert a LOTTÓN – Így csinálta, de tényleg működik?

 

 

×