Érdemes pár órát rászánnunk a lenti műveletekre, meghálálja a billentyűzet.

2022. 04. 19. – Kétségtelen, hogy a jó minőségű mechanikus billentyűzetek bizony hosszú évekig, netán évtizedekig is bírhatják, főleg ha cserélhető kapcsolókkal rendelkeznek, melyeknek hála pár pillanat alatt „megjavíthatjuk” a hibásan működő gombokat. Nem árt azonban, ha megfelelő körülményeket teremtünk a billentyűzet számára, hiszen a por és a különféle szennyeződések már jóval a kapcsolók és az elektromos alkatrészek elromlása előtt birtokba vehetik szeretett perifériánkat. Nem csak az utólagos takarítás jön ilyenkor képbe, hanem a rettentően fontos megelőzés is, melynek köszönhetően évekig megbízható társunk lehet az adott billentyűzet.

Nézzük is, hogy milyen módon érdemes takarítani a mechanikus billentyűzeteket!

A megelőzés

Könnyű megfeledkezni a mindennapok során a billentyűzet rendszeres takarításáról, pedig ezzel segíthetünk magunkon a legtöbbet. A por sosem viccel, ahogy az ételmaradékok sem, így érdemes rászánnunk a megelőző takarításra pár percet legalább havonta.

  1.  Húzzuk ki a billentyűzetünket a gépből, hogy garantáltan ne legyen áram alatt.
  2. Használjunk egy porszívót a különféle szennyeződések eltüntetésére, ha minden billentyűn végigmegyünk, akkor érhetjük el a legjobb tisztítási hatékonyságot. Kéziporszívók is tökéletesek lehetnek a feladatra.
  3. Egy enyhén nedves, mikroszálas törlőkendővel töröljük végig a billentyűzetünket.
  4. Egy másik kendővel vagy valamilyen textíliával törüljük teljesen szárazra a billentyűzetet, nem érdemes papírtörlőt használni, hiszen apró kis papírdarabok kerülhetnek vissza a keycapek közé.

Amit nem érdemes: Bár sok területen hasznos lehet a sűrített levegő, és sokan előszeretettel használják billentyűzet tisztításánál is, érdemes elkerülni. Egyrészt a kifújt levegő meglehetősen hideg, így a billentyűzet fém alkatrészein kondenzáció is bekövetkezhet, az esetleges karcokról nem is beszélve. Másrészt a port közvetlenül a kapcsolókba is juttathatja, mely hosszú távon jelentősen befolyásolhatja azok működését.

A nagytakarítás

Ha a fenti művelettel nem vagyunk elégedettek vagy már hosszú hónapok óta nem takarítottuk a billentyűzetet, akkor ideje kissé radikálisabb eszközökhöz folyamodnunk. Nem sokkal különbözik a fenti művelettől, ám itt már megszabadulunk ideiglenesen a keycapektől is.

  • Húzzuk ki a billentyűzetünket a gépből, hogy garantáltan ne legyen áram alatt.
  • Egy keycap eltávolító segítségével az összes kupaktól szabadítsuk meg billentyűzetünket, a nagyobb billentyűknél (Enter, Shift, Space) sok esetben nehezebb dolgunk van, de nem kell aggódni, azok is megadják magukat előbb-utóbb.
  • Tisztítsuk meg a keycapeket egy kis mosogatószer segítségével. Nem kell semmi extrára gondolnunk, a kupakokat rakjuk valamilyen edénybe vagy tárolóeszközbe, töltsük meg langyos vízzel és egy kis mosogatószerrel vagy szappannal. Legalább 6 óráig érdemes áztatni őket, hogy a legapróbb résekbe is bejusson a víz.

  • Míg áznak a kupakok a vízben, addig a billentyűzetünk csupasz vázán maradt szennyeződéseket távolítsuk el. Erre a legjobb eszköz valamilyen merev sörtéjű kefe, de ha az nem áll rendelkezésünkre, akkor fülpiszkáló segítségét is igénybe vehetjük, bár ilyenkor számolnunk kell néhány ottmaradó vattaszállal.
  •  Ismét elővehetjük a porszívót, hogy biztosan minden porszem eltávolításra kerüljön.
  •  Fordítsuk le a billentyűzetet, míg a keycapek száradnak.
  •  Miután teljesen megszáradtak, helyezzük vissza őket a megfelelő helyre.
  • Egy enyhén nedves, mikroszálas törlőkendővel töröljük végig a billentyűzetünket.
  • Egy másik kendővel vagy valamilyen textíliával törüljük teljesen szárazra a billentyűzetet, nem érdemes papírtörlőt használni, hiszen apró kis papírdarabok kerülhetnek vissza a keycapek közé.

A fenti módszernél egy fokkal radikálisabb lépés lehet még az egyes kapcsolók szétszedése és kipucolása, ám ezek rengeteg veszéllyel járnak, illetve rengeteg billentyűzetnél nincs is erre lehetőség, így ezt nem érintettük. Természetesen a tisztítások gyakoriságának szükségessége jelentősen eltérhet a külső körülményeknek köszönhetően. Vannak, akik minden gaming session vagy munka előtt extrán ügyelnek a tisztaságra, míg mások azt sem tartják problémának, ha épp egy fél zacskónyi chips kerül a perifériára.

Forrás: DasKeyboard

Te milyen gyakran tisztítod a billentyűzeted?

Windowson játszol? – Íme 5+1 tipp, hogy ne fogjon vissza az operációs rendszer

×