Az old school RE-stílusban készült túlélő horrorok olyan gyöngyszemeit szedtük össze, amelyek elmélyítik a kötelező élményt.

2023.07.26. – A klasszikus Resident Evil a fix kameraszögről, a sajátos irányításról és az előre renderelt hátterekről ismert. Ezen ma már sokan gúnyolódnak, de azért volt szükség ilyen tervezésre, hogy leküzdjék az adott korszak technológiai korlátait, amiben készültek. Persze rengetegen vannak, akik fanatikusan rajonganak ezért a megközelítésért, hiszen semmi sem hasonlítható a régi Resident Evil játékok feszültségéhez. A szűkös erőforrások, a kevés lőszer és az elsöprő számban tülekedő zombik mára mind a túlélőhorror műfaj alapvető elemeivé váltak. Nem meglepő, hogy az ezeket bevezető Resident Evil franchise megoldásait és esztétikáját számos fejlesztő utánozta. Íme 10, a legjobb koppintások közül. Köszi a segítséget, gamingbolt!

1. Signalis

A pszichológiai traumákat vastagon tartalmazó Signalis a Resident Evil összes klasszikus összetevőjével bír, de újra is keveri őket egy kozmikus felfedezőút kedvéért, Elster pszichéjén át. A karakter maga is egy humanoid android, aki egy elhagyatott szellemhajón ébred. Elster óvatosan vágja át magát a sötétségen, hogy felfedje a hajó elhagyott lakói mögött húzódó rejtélyeket. Szembeszáll a félelmeivel, mindenféle borzalommal szembesül, miközben takarékosan használja a lőszert és az erőforrásokat, hiszen ki kell találnia, hogy hogyan javítsa meg a hajó műszaki infrastruktúráját. A Signalis PlayStation 4-re, Xbox One-ra, Nintendo Switchre és PC-re érhető el.

2. Heartworm

A Heartworm a PS1-korszak low-poly horrorjaihoz írt szerelmeslevél, és ez jobban igaz rá, mint bármelyik másik game-re a listán. A játék VHS kazettákat idéző látványvilága nem a gyengéje, hanem az erőssége, hiszen így még félelmetesebb, hogy milyen felkavaró szörnyetegek leselkedhetnek ránk a kísértetjárta külváros pixeles ködében. A Heartworm főszereplője, Sam a halál megszállottja, és ott reked egy hátborzongató ház csavaros labirintusában, ami állítólag kapcsolatban áll a túlvilággal. Filmszerű, rögzített kameraszögek, retro 3D-s grafika és hátborzongató hangsáv kíséri az útját, miközben újra felfedezi azokat az emlékeket, amelyeket jobb lenne inkább elfelejteni. A tervek szerint 2024 második negyedévében jelenik meg PC-re és Mac-re.

 

3. Tormented Souls

Az eredeti Alone in the Dark sorozatból és a Resident Evilből is inspirálódó Tormented Souls dinamikusan változó fix kameraperspektívája a századforduló RE címét, a Code Veronicát is idézi. A főhős Caroline Walker egy félelmetes kúria, vagy menedékház kísérteties gyertyafényben úszó folyosóin kúszik végig. Tele van homályos és kihívásokkal teli rejtvényekkel, ami határozottan az előnyére válik, viszont a párbeszédek sajnos elég gyatrák. A Tormented Souls 2021-ben jelent meg PlayStation 4 és 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch és PC platformokra.

 

4. Echoes of the Living

Az Echoes of Resident Evil 2… ööö…, az Echoes of the Living technikailag a remake-je a Capcom 1998-as ikonikus címének. Van azonban egy pont, amiben valamelyest mégis el mer térni az RE2-től, és ez a napjainknak megfelelő grafika, meg a 3D környezet. Ja, és egy európai kisvárosban játszódik – talán még ennyiben különbözik; minden mást egyenesen a Resident Evil 2-ből emeltek át. Laurel és Liam a főhős: össze kell fogniuk, hogy megmentsék szeretteiket és megmeneküljenek az újjáéledő hullák, meg a fertőzés elől. A hasonlóságokon érdemes felül emelkedni, mert a MoonGlint stúdió rengeteg szenvedélyt rakott a projektbe, és az eredmény egy olyan autentikus old school túlélőhorror-élmény lett, amit muszáj kipróbálni. Az Echoes of the Living megjelenésére a Steam szerint 2023 negyedik negyedévében lehet számítani.

 

5. Post Trauma

Igazi tisztelgés az old school túlélőhorrorok előtt, modern beütéssel. A Post Trauma rögzített kameraszögei egy gyönyörűen komor, valósághű alvilágot mutatnak be. A középkorú vasúti kalauz, Roman helyébe lépve szürreális földalatti helyszíneken haladunk át, vérfürdők nyomait fedezzük fel, és rémálomszerű lények sokaságát győzzük le – ha sikerül. A kis spanyol fejlesztőcég, a Red Soul Games elméjéből kipattanó és a Raw Fury kiadásában megjelent játéknak mindene megvan ahhoz, hogy egy modern klasszikus legyen. PS4-re, Xbox One-ra és PC-re várhatjuk, de hivatalos megjelenési dátum még nincs.

 

6. Perished Truth

A Perished Truth egy elhagyatott létesítményben rekedt 10 idegent követve visz szadista csavart a szabadulószobás élményekbe. Különös rejtvényeket kell megoldani a kitöréshez és a biztos halál elkerüléséhez, de a titokzatos létesítmény folyosói sem tűnnek kevésbé komornak: a sötétségből zombik támolyognak elő, és még több rejtvényt kell megoldani. Az útközben szembe jövő, hozzánk hasonlóan elrabolt személyek lehetnek barátságosak vagy ellenségesek, így képesek együttműködni és elfojtani is a szökési kísérleteinket. A Zero Escape-sorozat a klasszikus túlélőhorror-vonások mellett gazdag karakterfejlődésre is lehetőséget ad. Egyelőre két demója érhető el, az itch.io-n.

 

7. The Hotel

Mi ez a szálloda? Valamiféle purgatórium? Egy alakváltó labirintus, ahol a zsákutcából is hirtelen homályosan megvilágított folyosó lesz?! És ki az a kísérő, aki a hátborzongató monológot mondja? Meg lehet bízni benne? Vajon szavahihető? A Hotel FPS perspektívája nem idézi közvetlenül a régi Resident Evilt, de a szigorú erőforrás-menedzsment, az életerőt felemésztő találkozások kísértetekkel és a főhősünk hajlamossága az őrületre egy végig feszült érzést kelt. És ez a Capcom túlélőhorror-örökségének egyik legfontosabb alapeleme. PC-re a Steamen jelent meg, 2022-ben.

 

8. Them and Us

A Resident Evil 2 rajongói remake-jének indult Them and Us fejlesztői végül inkább saját utart választottak, bár az eredmény nyilvánvaló rokonságban áll a Capcom sorozatával. Választhatunk, hogy a klasszikus rögzített kameraállással, vagy a valamivel nagyobb kihívást jelentő, váll fölötti nézetben játszunk. A történet 1978-ban játszódik, nem sokkal a fő karakter, Alicia 9 éves börtönbüntetése után. A nő egy rabszállító balesete után zombiktól hemzsegő kastélyban találja magát. A hangulatos, magával ragadó élményt nyújtó Them and Us 2021-ben jelent meg PC-re.

 

9. White Night

Klasszikus Resident Evil 1-es kísértetházas feldolgozás, csak varázslatos, kézzel rajzolt művészeti stílusban, ráadásul egy-egy égő gyufaszál fényében, reszkető árnyékok között kell megfejtenünk a rejtvényeket. Az 1930-as évekbe kalauzoló noir túlélőhorror egy nyomozás sztoriját követi végig, egy titokzatos kúriában. Az egyedi művészeti stílus ellenére ott vannak az ismerős vonások, a fix kameraszögek, a környezeti rejtvények és az árnyékban leselkedő, hátborzongató lények. A White Night 2015-ben jelent meg, és a jelenlegi generációs konzolokat leszámítva nagyjából minden platformon elérhető.

 

10. Simulacrum

Az okkult látomásoktól kísértett Abigail egy csavaros, alternatív valóság csapdájában találja magát, és az egyetlen módja, hogy kiszabaduljon a pokoli rémálomból, ha rejtvényeket old meg, miközben szembesül a gyökereivel. Ami a Simulacrumból a harc szintjén hiányzik azt a Silent Hill szerű hangulat feledteti. A hangsávja pedig a Team Silent zeneszerzője, Akira Yamaoka repertoárjának legjobb pillanatait idézi. A többrészes élmény első fejezete ingyenesen játszható a Gamejolt.com-on.

 

+1:

Nagyon beteg, korábban Xbox-exkluzív horrorjáték érkezik PS5-re

×