Nem csak másoknak, nekik maguknak is rendkívül idegesítő lehet, hogy elkerülhető dolgok miatt hibáznak. Itt a tíz leggyakrabban előforduló eset.

A videojátékok egyre változnak és növekednek, míg a játékosok között folyton van egy csomó újonnan érkező, minden korosztályból. Nem minden játékos nőtt fel Super Nintendn vagy Nintendo 64-gyen, így nem feltétlenül látták a videojáték teljes evolúcióját, ami miatt sok nehézségük lehet. Ha egy vagy közülük, vagy tapasztaltként ismernéd fel egy kezdő megbocsátandó hibáit, akkor itt van 10 igazán elkerülhető, mégis legbosszantóbb darab. Köszi a segítséget, GameRanx!

10. „Sz@r a grafika”

Rengeteg olyan játék van, amelynek egyedi művészeti stílusa rossz grafikának tűnhet, ami valójában ez attól függ, hogy hogyan nézed. Ott van mindjárt a Minecraft. Valaki, aki nem ismeri a játékokat, a Minecraft láttán azt gondolhatja, „nagyon rossz a grafikája, úgy néz ki, mint egy 3+-os cím és dög pixeles”. De azt nem veszi észre, hogy lemarad egy fantasztikusan kreatív játékról. A Minecraft még mindig egy remek túlélő game, amiben szó szerint bármit építhetsz. Másik példa a Fortnite. Amikor a kezdő gamer ránéz, egy rajzfilmszerű free-to-playnek gondolja. Pedig szuper, valódi ügyességet igénylő shooter. A PUBG szintén nem a legszebb játék, de, ember, ha szórakoztató, akkor nem mindegy? Ugyanez elmondható egy sor indie címről is, mint az Undertale, a Shovel Knight, a West of Loathing vagy a Bastion. Ezek mindegyike szándékosan más, nagyon sajátos, egyedi művészi stílussal rendelkezik, és NEM rossz grafikával. Adj nekik esélyt!

9. Kihagyni a tutorialt

A tutorialok nem azért vannak, hogy a telefonon lóghass, amíg kivárod, hogy véget érjenek, hanem azért, hogy szó szerint megtanítsanak játszani az adott címmel. Szóval figyelj oda! Olykor, mégha unalmasnak is tűnnek, nagyon fontos dolgokra hívhatják fel a figyelmed, a trükkös mechanikáktól az alapvető játékmenethez szükséges lépésekig. Ha nem nézel el a tutorialok felett, mondván, „ezt már úgyis tudom”, nem szaladhatsz bele abba, hogy néhány órával később valami nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható feladatba ütközöl. Ilyenkor jó eséllyel nem figyeltél oda egy fontos részletre a tutorialban.

8. Automatikus mentésed van, vagy nincsen?!

Szintén gyakran előforduló hiba a kezdő játékosok életében, hogy nem veszik észre, ha egy játék nem rendelkezik automatikus mentéssel. Ez nem olyasmi, amivel újabb játékokban túl gyakran találkozol, hiszen mára azért elég alapvető funkció. De alá lehet szaladni, főleg, ha a játék kiválasztásánál kicsit visszanyúlsz időben. Hidd el: nem akarod a nehezebb úton kideríteni, szóval nézz utána, hogy az adott game támogatja-e az automatikus mentést! Enélkül könnyen elveszítheted a világ addig legnehezebbnek gondolt bossa ellen megnyert küzdelmet, vagy egy jó hosszú fáradtságos küldetést. És beléd áll az ideg. Hát kell ez neked? Légy tisztában a mentési rendszerrel az új és régi játékokban is, hiszen mindegyik más-más megoldással működhet!

7. Nem kell mindent tudni a mechanikáról

Ja, persze. Sokan gondolják, hogy simán lehet boldogulni a játékrendszer elsajátítása nélkül, aztán jönnek a sorra elbukott harci helyzetek. Néhány játék mechanikáját tényleg nem kell bebiflázni, és megúszhatod, ha figyelmen kívül hagyod, de bizonyos mechanikákat nem hagyhatsz figyelmen kívül. A blokkolás például sokszor kihagyott elem a kezdőknél, de az olyan, mint ész és fék nélkül csak a gázt taposni a Grand Turismoban: így képtelenség célba érni. A legtöbb harci és akciójátékban blokkolni is kell a túléléshez. Ott van remek példának a Dark Souls. El tudod képzelni, hogy az idő nagy részében blokkolás vagy párosítás nélkül játszol vele? Az, hogy később hogyan fogsz szórakozni, nagyban függ a fontos mechanikák elsajátításától. A támadójáték kidolgozottsága persze az életképes stratégia része, de feltételezhető, hogy az ellenfeled tudja, hogyan kell hárítani. Ha ez így van, és te nem tudod ugyanezt, véged.

6. „Elvezetek én bármit, bárhol!”

Fentebb már utaltunk rá, hogy milyen egy autóversenyen csak a gázt nyomni, gondolkodás nélkül. Nem, nem fog menni. Pedig sok tapasztalatlanabb játékos esik abba a hibába, hogy azt hiszi, bármit el tud vezetni. Ha Mario Kartról van szó, akár működhet is a durr, bele stílus. De ha egy realisztikus versenyjátékhoz van szerencséd, mély, szigorú mechanikával, meg a fizikára és az élethű pályatulajdonságokra helyezett hangsúllyal, akkor taktika és vezetési ismeret nélkül megszívtad. Remek régi példa: a kisgyerekek mindig is utálták a Grand Turismo sorozatot, mert azt gondolják, rossz játék, hiszen csak lassan lehet benne vezetni, különben kisodródsz. Pedig csak arról van szó, hogy a kicsiknek nincs türelmük, vagy – korosztály függvényében – képességük az összetett vezetési feladatok megtanulására. Ha te sem veszed rá a fáradtságot, mindegy mennyi idős vagy, a realisztikus versenyek nem fognak menni, mivel nagyon nem ugyanolyan célba érni bennük, mint elgurulni a családi járgánnyal a Tescoba.

5. Bedőlni a csalásoknak

Ez főleg akkor fenyeget, ha van némi feláldozható jövedelmed is, magyarán van pénzed cheatet vásárolni, és azt hiszed, ez normális. Jó indulattal be lehet tudni annak, hogy nem vagy elég rutinos, ezért elgyengülsz, és segítséget remélsz a csaló szoftverektől. Oké, egy single playerben, feloldani velük az összes módot, még hagyján – ilyenkor csak magadat fosztod meg a játék kitapasztalásának élményétől. De a cheat vásárlás nagyon etikátlan is tud lenni, ha multiplayer környezetben alkalmazod. Ez tiszta, elég is róla ennyi, úgyhogy maradjunk még egy kicsit a single playernél, aminek sokszor éppen a leltárkezelés és a fejlődés az igazi veleje. A tárgyak és a képességek gyűjtögetéséből rengeteg sikerélmény és tapasztalat származik, amivel nem csak örömödet leled a játékban, hanem mindig ügyesebben is tudsz benne tovább haladni. Ha képes vagy rá (és képes vagy rá!), fizetős csalás helyett inkább mindig fontold meg, hogy úgy éled át a játékot, ahogyan azt tervezték! Hidd el, megéri!

4. „Amit a trailerben látok, olyan a játék is”

Nem-nem. Igazából a régi játékoknál még rosszabb volt a helyzet, hiszen divatos volt igazi kisfilmet forgatni hozzájuk, egyrészt az előzetesekhez, másrészt a cselekményt összefűző videókhoz. A rendes, díszletek között meg filmes CGI-technológiával készült effektekhez képest a 10-20-30 évvel ezelőtti játékok grafikája őrületes csalódás volt. Ma már nem lenne annyira az, hiszen egyes AAA címek nagyon realisztikus képi világgal rendelkeznek, mégha az igazi filmektől egyelőre ezek is messze vannak. Lényeg, ami lényeg: régen hatalmas, ma valamivel kisebb hiba, de attól még hiba azt feltételezni, hogy egy game pont úgy fog kinézni, mint az előzetesben. A CGI videók nem feltétlenül azonosak a játékmenettel, és ezt az etikusan eljáró trailer-készítők jelzik is egy-egy felirattal („NOT actual gameplay”). A dolgok szerencsére egyre jobbak és jobbak, de a fogyasztók egy része még ma is csalódásként élheti meg az előzetes és a tényleges játék közötti különbséget. Ha egyelőre kevésbé tájékozott gamer vagy, vásárlás előtt mindenképpen keress rá a YouTube-on gameplay videókra, esetleg konzolon vagy Twitchen pillants bele közvetítésekbe, és máris reálisabb képet kapsz arról, hogy mire számíthatsz.

3. „Bárkit le tudok győzni”

Nem biztos. A kezdőként bezsákolt sikerek, amikor például az ismerőseid között te vagy a legjobb, arra engedhetnek következtetni, hogy bármilyen ligában rögtön megállod a helyed. Aztán jön a vereség és a csalódás. Ne értsd félre: lehet, hogy egy adott körben messze te vagy a legjobb egy adott játékban, de a barátaid legyőzése nem jelenti azt, hogy bárki szembe jöhet, téged aztán nem lehet megállítani. De meg lehet. A nagyságra és elismerésre törekvés, a versenyszellem szép dolog, de nem biztos, hogy pár tucatnyi óra után rögtön érdemes például tapasztalt esportolók közé ugrani. Ők a legtöbb esetben évek óta és főállásban játszanak, minden nap. És ennyi tapasztalatot – bármennyire is érzed magad zseniálisnak – nem lehet pikk-pakk behozni.

2. „Ment a single player, menni fog a multi is”

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a single player kampányok kijátszása kellően felkészít az online csatákra. Tízből kilencszer ez sajnos nem így van. Nem számít, hogy mennyire vagy jó egyedül, a multiplayer teljesen más tészta. Emberek ellen játszani mindig más, mint AI-vezérelt NPC-k ellen. Igazából sokkal kíméletlenebb is, hiszen az ellenfél érző lény, aki megsértődhet, beszólhat, kiabálhat veled – igaz, nem csak rosszindulatú lehet, van, hogy meleg baráti szavakkal biztat. De a lényeg, hogy a karakterét vezérelve is biztos, hogy teljesen másképp, kiszámíthatatlanabbul fog viselkedni, mint egy bot. Vegyünk egy modernebb példát. Végigjátszod a Modern Warfare kampányát, és mivel sikerül, azt gondolod, hogy te vagy a tökéletes katona, rögtön beleugorhatsz a multiplayerbe, és jó lesz. Aztán naphosszat 8 éves koreaiak lövik szét a segged. Szóval nem kell rögtön mély vízbe ugrani a kampány után, és ezt a kezdők gyakran nem tudják, aztán megégetik magukat. Adj magadnak időt, ismételj keményebb ütközeteket a kampányból, tölts el sok időt a multiplayer tutorial pályáján, aztán óvatosan, komótosan haladj előre. Megéri, mert utána hosszú távon is nagy élmény lehet a multi, a kezdeti csalódás helyett.

1. Feladni egy nehéz rejtvény miatt

Mindenki átesik rajta, de fontos, hogy csak azért nem érdemes eldobni egy jó pénzért megvett játékot, mert kemény kihívásokkal szembesülsz benne. Van, hogy az ember áthatolhatatlan téglafalba ütközik, és hiába kutat a megoldás után, az istennek sem sikeról tovább lépni, pedig már minden kő alá benéztél, igaz? A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy elfelejtesz venni egy mély levegőt és jobban átgondolni a lehetséges megoldást, ahelyett, hogy vég nélkül ismétled ugyanazt a mozdulatsort, bízva abban, hogy egyszer csak bejön. Ha 22-szer nem jött be, 23-adszorra sem fog. Valami elkerülte a figyelmedet, vagy valamit rosszul csinálsz. Ilyenkor érdemes egy pár órára, vagy 1-2 napra kiszállni, aztán később tiszta fejjel újra neki menni a dolognak. Ezzel a módszerrel a leggyakrabban perceken belül megvan a megoldás, amit korábban akár órák alatt se vettél észre. Nem csoda történt, csak tisztább fejjel gondoltad végig újra a kihívást, és ez jól van így. Komolyan, mindenkinek bejön.

Ide meg kezdőként és haladóként is érdemes jönni ám:

Gamer tábor, nem csak kezdőknek! – Jön még egy #SamsunGGamer Summer Camp!

×