A mai fiatalok meglepő módon rájöttek, hogy a modern, digitális fényképezőgépek jobbak az okostelefonoknál, ha fotózásról van szó.

2023.07.24 – Még idén tavasszal indult útjára egy nagyon érdekes TikTok trend, amit azt gondolom, érdemes még egyszer feleleveníteni, tekintve hogy hamarosan érkezik az iPhone 15, ami ismét magasra teszi a lécet a fotózás területén. Még idén márciusban jelentek meg érdekes videók a TikTokon George Michael Careless Whispers című dalának remixére, amikben a tartalomgyártók

összehasonlítják az iPhone-nal és a „hagyományos”, digitális fényképezőgéppel készített fotókat.

A trendet Lauren Wolfe indította el március elején. Egy videóban összehasonlította azokat a rosszul megvilágított fotókat, amiket naplementében készített a tengerparton az iPhone-jával, azokkal a lenyűgöző, szerkesztés nélküli képekkel, amelyeket egy Canon Powershot G7 X készülékkel kattintott.

@laurenwolfe went from the worst to the best pics of my life #instagramphototips #iphonephotography ♬ original sound – Lauren Wolfe

A videó több 4 millió megtekintést ért el, sok TikTok-felhasználó pedig meglepve tapasztalta, hogy mennyivel jobb egy digitális fényképezőgép. A kommentek alapján többeket sikerült arról is meggyőzni, hogy vegyenek egyet.

Ezen felbuzdulva Wolfe egy következő videóban azt is elmagyarázza, hogy hogyan kell pontosan használni a digitális fényképezőgépet, milyen beállításokat alkalmaz a Canon Powershot G7 X gépén, és hogyan kell a fotókat felmásolni a számítógépre.

@laurenwolfe Replying to @alon.nn I say the exact settings at the end but I always take pics the way I said in the video and let them auto adjust! #instagramphototips ♬ original sound – Lauren Wolfe

„Miért költöttem 1300 dollárt egy iPhone-ra?”

Természetesen sok más tartalomgyártó is kipróbálta, mi a különbség az iPhone és a fényképezőgép között. Laurah is rájött, hogy mennyivel jobban néznek ki a naplementés tengerparti fotói egy Fujifilm XT-1 fényképezőgéppel. A videó alatt sok néző megdöbbent, hogy a „valódi fényképezőgépek” jobbak az okostelefonoknál, sőt még az a kérdés is felmerült, hogy mi az a DSLR.

@laurahwclx You gotta use a camera when it comes to sunsets😍 (Fujifilm XT-1) #fyp #iphone #camera #fashion #sunset ♬ original sound – Lauren Wolfe

A TikTok-felhasználók minden kísérletben arra a következtetésre jutottak, hogy a digitális fényképezőgép mindig, minden kétséget kizáróan jobb, mint az okostelefon. Valaki például panaszkodott: „minek költöttem 1300 dollárt egy iPhone-ra, amiben 3 kamera van?”

Sok néző nem csak arra jött rá, hogy képalkotás szempontjából jobb egy fényképezőgép, de arra is, hogy a telefonokban használt filterek és AI-technológiák mennyire hamis képeket eredményeznek. Többen úgy érzik, hogy az iPhone kiveszi az életet és a színeket a képekből, szemben a fényképezőgépekkel.

Az iPhone térhódítása után sokan gondolják, hogy a fényképezőgép a kihalás szélén áll. Az elmúlt években az okostelefonos fotózás fejlődése elsöpörte a fényképezőgépipar kimagasló növekedését, ugyanis az egyszerű fogyasztók már nem látták értelmét, hogy egy nagy fényképezőgépet cipeljenek magukkal. 2010 és 2021 között a fényképezőgép-eladások világszerte 93%-kal csökkentek.

Ha valami, akkor ez a TikTok trend azt mutatja, hogy a fiatalok egyre inkább értékelik a fényképezőgép előnyeit az iPhone-nal szemben. Amíg a digitális fényképezőgépek a megszokott, telefonostól eltérő esztétikát kínálnak, talán nem halnak ki egyhamar. A Z generáció egyébként az 1995 és 2009 között született generációt jelenti.

Ezt láttad?

Már Magyarországon is terjednek a veszélyes online kihívások

×