A Dragon Ball és Dragon Ball Z játékok majdnem olyan régóta léteznek, mint a manga. Ez 30 évnyi játékot jelent, és messze nem mind klasszikus.

2023. 04. 05. – Tekintve a puszta mennyiséget, amennyi a legelső darab óta megjelent, nem kevés béna Dragon Ball game fordult meg a piacon, de a Boss Level Gamer segítségével összeszedtük neked a legjobbak közül is a legjobbakat. Ez minden idők 10 legjobb Dragon Ball Z játéka.

10. DRAGON BALL Z: BURST LIMIT

A méltatlanulmellőzött Dragon Ball Z: Burst Limitet 2008-as megjelenésekor jelölték a legjobb verekedős játéknak járó Spike Video Game Awardra. Nem véletlenül: az irányítás könnyen tanulható, de lehetővé tesz mélységet és stratégiát, a látvány pedig csodásan kifejező. A Burst Limit tartalmazza a meglehetősen szokatlan „Drama Pieces”-eket is, amelyek lényegében olyan jelenetek, amelyeket harc közben aktiválhatsz, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén bónuszokat kapj. Kaphatsz például Senzu-babot, ami helyreállítja az életed egy részét, vagy egy partnered blokkolhat egy támadást.

 

Csak a sztorimód gyengécske: a hősök listája kínosan kicsi, mindössze 21 játszható karaktert tartalmaz, pedig a Dragon Ball-rajongók sokkal többhöz szoktak hozzá. Azonban ennek ellenére is megér egy próbát, hisz’ a jelenleg elérhető legjobb Dragon Ball Z játékok közé tartozik.

9. DRAGON BALL: RAGING BLAST 2

A különböző Dragon Ball Z játékok között sok átfedés van, és a Raging Blast 2 sok tekintetben hasonlít a listán szereplő többire. Ez egy arénaharcos, nagy szereplőgárdával, és egyszerű, de használható játékmenettel rendelkező game, de ennél többre nem igazán képes. Nincs megfelelő történetmód, és a harcrendszer is leegyszerűsített. Viszont a sztori mód hiánya önmagában nem olyan nagy baj. A probléma inkább az, hogy a Raging Blast 2 nem igazán kínál helyette semmi érdemlegeset. A stílusa miatt viszont helye van a listán.

 

Végső soron a Raging Blast 2 egy kicsit alulsúlyozott darab: nincs benne túl sok tennivaló. Csak az összes karakter feloldása nehézkes, mivel néhány AI ellenséget le kell hozzá győznie, és ez kicsit frusztráló. Ugyan szórakoztató, mutatós cím, de a legtöbb társához képest alulmarad.

8. DRAGON BALL FUSIONS

Ez egy kissé bolondos, ízig-vérig rajongói játék, de sikerül mindenki számára szórakoztatónak lennie. A Dragon Ball Fusions egyetlen egyszerű kérdésnek köszönheti létét. Mi történne, ha bármelyik karakter összeolvadhatna bármelyik másikkal? A válasz nagyjából annyira nevetséges, amennyire azt várod. A háttérben egy tisztességes stratégiai RPG zajlik, de a Fusions legnagyobb vonzereje az, hogy a franchise bármely két karakterét összeolvaszthatjuk egy másikkal.

 

A poénkodés ellenére tartalmaz egy teljesen eredeti történetet is: két földlakó, Tekka és Pinich megidézi Shenront, és minden idők legnagyobb harcművészeti versenye a kívánságuk. Ez valahogy azt eredményezi, hogy az idő és a tér szövete felbomlik, egy teljesen új versenyre kerül sor, ahol az összes idősík harcosai megmérkőznek egymással.

7. DRAGON BALL Z: ATTACK OF THE SAIYANS

A kéziszámítógépes rendszerek is láttak minőségi Dragon Ball Z-játékokat, és ezek közé tartozik az Attack of The Saiyans is. Nintendo DS-re készült, fordulóalapú szerepjáték, ami ugyan nem hódította meg a világot, de a franchise rajongóinak kihagyhatatlan: szolid, régimódi, meglepően tartalmas retro RPG. Nem észbontó, de minden általa belőhető gólt eltalál.

 

Van egy-két szép csavarja is: a legfontosabb, hogy a csoportod tagjai (amelyeket szabadon testre szabhatsz) képesek „Sparking Combo-kat” végrehajtani, amelyek lényegében tag team mozdulatok, ha időt adsz nekik, hogy összegyűjtsék a szükséges energiát. Ez a rendszer egy újabb dimenziót ad az egyébként meglehetősen alapszintű harcrendszerhez.

6. DRAGON BALL XENOVERSE 2

Ritka eset, amikor egy Dragon Ball Z játék elrugaszkodik a forgatókönyvtől, de a Xenoverse 2 megteszi: 3D-s csatajáték, RPG elemekkel, eredeti történettel. Van benne egy rakás időutazós hülyeség is, de nagyon szórakoztató, szóval az idiótaság ellenére sem bánjuk. Annyiszor láttunk már tipikus Dragon ball történetet, hogy valami újdonság kifejezetten jól esik. Továbbra is látható egyébként az összes ikonikus csata, de új perspektívából.

 

A Xenoverse játékok abban is szokatlanok, hogy pszeudo-MMO-k: saját karaktert hozhatsz létre, bütykölheted a statisztikáidat és vannak speciális „raid bossok” is, amelyekkel többjátékos módban küzdhetsz meg. Ismét egy kellemes változás a szokásos Dragon Ball verekedős játékfelépítéshez képest. Ami a Xenoverse 2-t lehúzza, az az, hogy eléggé repetitív: egyforma küldetések, kevésbé kielégítő PVP élmény. De amúgy nagyszerű koncepció.

5. DRAGON BALL Z: THE LEGACY OF GOKU II

A második Legacy of Goku játék sokkal jobb, mint az elődje, ami nem volt több unalmas nyűgnél. Az embereket a manga indokolatlan átírásai is eléggé feldühítették, szóval a folytatással volt mit helyrepofozni. A Legacy of Goku II már csak a listánk 5. helyével is bizonyítja, hogy kijavította az első rész okozta csorbát. Persze ja: elavult, de ettől még mindig egy élvezhető Dragon Ball akció-RPG marad.

 

A játékmenet nagyrészt statisztikákon és számokon alapul, de teszi a dolgát. Van néhány szórakoztató melléktevékenység is, mint az eltűnt Namekianok felkutatása. A történet a Cell és a Buu Sagára koncentrál, de jól adja vissza a Dragon Ball varázslatát, de ez egyben azt is jelenti, hogy nem sokat játszhatsz Gokuval, ami egyeseket azért rendesen felháborított.

4. DRAGON BALL Z: BUDOKAI 3

Kétségtelen, hogy a Budokai 3 az egyik legjobb a Budokai-játékok közül, de talán mégsem múlja felül a Budokai Tenkaichi 3-at. Nincs benne túl nagy mozgásszabadság, ami miatt más franchise-ok játékaira, például egy-egy Tekken címre vagy Soul Caliburre hasonlít, és a játékosok listája sem túl széles. Hardcore, egy-egy elleni harcjátékok rajongói számára előnyben van, de Dragon Ball-rajongóként kisebb a vonzereje.

 

A Budokai 3 persze még mindig egy kiváló verekedős játék, az összes kedvenc karaktereddel. Rengeteg tartalmat is kínál, tizenegy különálló sztorikampányt, valamint egy világbajnoki módot. Ez több mint elég ahhoz, hogy elszórakoztasson.

3. DRAGON BALL Z: BUDOKAI TENKAICHI 3

Nyilván ezen is van mit kritizálni: a kameraszög például rosszul viselkedik, és a tényleges harci mechanika is kissé leegyszerűsített. Mindezek ellenére azonban több száz órát lehet beleölni, hiszen abszolút szórakoztató. Leginkább a hatalmas karakterlistája miatt dicsőítik: összesen 98 játszható karakter van (az átalakulásokkal együtt viszont már 161).

 

Vannak karakterek a Z-ből, a GT-ből és az eredeti Dragon Ballból is, amivel elég rendesen kiszolgálják a rajongókat és ez megsüvegelendő. A szupermozdulatok hihetetlenül jól néznek ki, és az ellenfelet az égbe ütni, majd mögéje teleportálni és visszazúzni a földbe – na, ezt sosem lehet megunni.

2. DRAGON BALL Z: KAKAROT

Lehet, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a Dragon Ball Z Kakarot még mindig egy nagyon masszív Dragon Ball Z játék. Hatalmas ambíciókkal rendelkezik, bár a játékmenet hurokja nem igazán támogatja a fejlesztők törekvéseit. De még így is nagyon jól el lehet vele szórakozni. Teljes mértékben nyílt világú RPG, ami erősen kölcsönöz más Dragon Ball Z játékokból, például a Xenoverse-ből.

 

Sajnos a Kakarot sok olyan dolgot is tartalmaz, amit nem nagyon szívlelünk. Először is, a mellékküldetések fájdalmasan alulsúlyozottak, másrészről viszont a Dragon Ball-saga fantasztikus újragondolása lett. Sokszor jártunk már itt, sok minden kell ahhoz, hogy a történetet frissnek érezzük, de a Kakarot élvezetesen adja vissza. Nagy hangsúlyt fektet a karakterekre, és a legtöbb (nem az összes) vágókép helyrehozza a történet ütemét.

1. DRAGON BALL FIGHTERZ

Itt az ideje szembenézni a nehéz igazsággal: több olyan játék van a listán, ami inkább a karakterek és a környezet miatt szerepel, mintsem a játékmenet miatt. A Dragon Ball FighterZ azon kevés játékok egyike, amire ez nem igaz. Ellentétben sok más itt szereplő játékkal, a FighterZ vonzó a már ismert DBZ-rajongók és az újonnan érkezők számára is.

 

A FighterZ egy okos, stílusos és vizuálisan lenyűgöző game, ami már-már túl is a Dragon Ball Z franchise-on, és önmagában is egy csúcsminőségű játék. Olyan szinten letisztult, amit nem gyakran láttunk DBZ játékokban. A művészeti stílus különösen figyelemre méltóan hű a forrásanyaghoz, a mechanika pedig egyszerre kezdőbarát és megfelelő mélységű a haladók számára. Mind közül talán ez a leghálásabb módja annak, hogy átéljük a márkához méltó epikus csatákat.

Ha rajongó vagy, ezt is látnod kell:

17 érdekesség a Dragon Ballról, amit szinte biztos, hogy nem tudtál

 

×