Úgy tűnik, hogy nemcsak az embereknél, hanem az állatoknál is megfigyelhető már a mobilfüggőség.

2022. 04. 13. – Manapság egyre többen hívják fel a figyelmet a túlzott okostelefon használat – mentális és fizikális egészségügyi – veszélyeire, ami sokszor nagyon könnyen eltereli az ember figyelmét a valós dolgokról. Nagyjából ezt élheti most át Amare, a Lincoln Park Állatkert fiatal, 16 éves tinédzserkorú gorillája, aki teljesen ráfüggött a mobiltelefonok képernyőjére.

Az állatkert dolgozói szerint Amare teljesen a rabja lett a színes és villódzó kijelzőknek, melyeket képes akár órákig bámulni.

Persze nem a sajátját használja erre, hanem az látogatókét, akik sokszor – az egyértelmű kérésére – megmutatják neki a készülékeiket, melyeken családi fotókat, videókat vagy valami mást nézeget. Ilyenkor pedig nem is nagyon vesz tudomást a világról, a Chicago Sun Times szerint legutóbb például azt sem vette észre, hogy a többi gorilla kvázi rátámadt.

Mivel a 415 kilós gorilla mobilfüggősége az egyre komolyabbá és kezelhetetlenebbé vált, az állatkert kénytelen volt 2022-ben egy kisebb kordont felállítani az üvegfal elé, hogy az emberek ne tudjanak közelebb menni hozzá. Az állatkert illetékesei nem akarják, hogy a képernyő előtti idő elvegye a felnőtté válás előtti fontos fejlődési időszakot, hiszen az emberekhez hasonlóan a gorillák is ilyenkor tanulják meg, hogyan lépjenek kapcsolatba egymással.

Emellett ekkor alakulnak ki a gorillák közötti viszonyok is, vagyis ekkor derül ki, hogy ki az alfahím, vagyis igen gyakori az agresszió közöttük. Amare viszont azzal, hogy egész napra az üvegfal mellé fészkeli be magát, hogy az emberek telefonjait bámulja könnyű célpontot nyújt a többi gorillának, akik kapnak is az adódó alkalmon.

„Szülőként arra gondolunk, hogy választási lehetőséget akarunk adni a gyerekeinknek, azt akarjuk, hogy felnőtté váljanak, de időnként valahogyan irányítanunk kell ezeket a döntéseket a javukra. És ahelyett, hogy hagynánk, hogy egész nap bent üljenek és tévézzenek, inkább bátorítsuk őket, hogy menjenek ki a szabadba, és beszélgessenek a barátaikkal. Ez olyasmi, amire szerintem minden felelős szülő gondol, és sok szempontból hasonló ahhoz, amit mi itt csinálunk” – mondta Stephen Ross, az állatkert, az állatkert igazgatója.

People stand outside a barricade and take photos of 16-year-old Amare.

Amare szomorú, mert a kordon miatt nem nézegetheti a mobilok képernyőjét.

Ha viszont te is rá vagy kattanva a mobilozásra, ez a cikkünk segíthet lejönni:

A kezedhez ragadt a mobil, folyton görgetsz? – Ezt tedd a mobilfüggőség ellen

×