Hiába állítja mindenki az ellenkezőjét, régen sem volt minden jobb, csak az emlékek szépülnek meg.

2021. 11. 23. – Régen minden jobb vót! – mondták vala a napkeleti bölcsek egyszer talán, de az is lehet hogy nem. Persze az idő mindig mindent sokkal szebbé tesz, a számítástechnikában azonban a régi idők inkább voltak körülményesek és hosszadalmasak, ami miatt talán csak kevesen vágyódnak már oda vissza a 2020-as évek kényelméből.

Nyilván mindennek megvan a maga nosztalgiával átitatott varázsa, ezért is jut mindenkinek az eszébe annyi szép emlék a betárcsázós internet jellegzetes hangjáról, illetve arról a könyörtelen várakozásról, amit egy-egy oldal, játék, vagy akár egy kép betöltése okozott. A valóság természetesen közel sem ilyen drámai, hiszen akkor az a sebesség jelentette a csúcsot, mostani fejjel visszanézve azonban egészen furcsának tűnik, hogy volt türelmünk ezeket ténylegesen kivárni.

Ilyen nosztalgikus emlékekkel átitatva döntött úgy egy veterán PC-s, hogy előtúrja a kamrában porosodó NCR PC286-os gépét, amit még 1990-ben használt és készít róla egy szívmelengető videót. A szép emlékek felelevenítése során egy ponton úgy döntött, hogy a Lotus III, a Pac-Man és a Flight Simulator 4.0 után az is demózza nekünk, hogy milyen volt egy szimpla képet megnyitni ezen a vintage PC-n.

Pont ahogyan minden más, fájdalmasan lassú.

A veterán egy .jpg formátumú képet nyitott meg, ami az általa 90-ben használt géptől két évvel fiatalabb, ugyanis a ez a kiterjesztés 1992-ben debütált. Vagyis alapvetően nem pont ez a setup lenne a legideálisabb erre, mindenesetre egy kis trükközést és várakozást követően csak sikerült. A képbetöltési metódus a videó 19:40-es részénél kezdődik, ha nem vagy kíváncsi a programokra és a játékokra:

 

Borítókép: Youtube

×