Szinte minden valamirevaló okoskütyün ott van a funkció, de mégis kevesen tudják, hogy pontosan miért.

2023.07.13. – Szinte minden egyes táblagépen, laptopon és mobiltelefonon ott van a „Repülő”, esetenként a „Repülési” üzemmód, mégis csak nagyon kevesen tudják, hogy pontosan mi célt is szolgál. Elrepül tőle a kütyü? Esetleg lezuhan a repülőgép, amin utazunk, ha elfelejtjük bekapcsolni? De tényleg, mégis mi az isten ez a funkció és miért érzik a gyártók fontosnak szinte minden okoseszközbe berakni?

A rövid válasz, hogy azért, mert a légitársaságok sokáig egész egyszerűen megtiltották a vezeték nélküli jelátvitelre képes eszközök használatát az utazások során. Ezt a szabályt pedig mindenkinek be kellett tartania, máskülönben a rebelliseket kizárhatták az utazásból.

A kicsit hosszabb magyarázat, hogy a fent említett kütyük olyan rádióhullámokat és elektromágneses interferenciát (EMI) bocsátanak ki, melyek potenciálisan bezavarhatnak a repülőgépek kommunikációs berendezéseinek működésébe. Erre bár kicsi az esély, de a légitársaságok inkább biztos, ami biztos alapon úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak. Sőt, az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal azt is megmérte, hogy a repülőgépekből érkező mobiljelek akár túl is terhelhetik az elhaladáskor alattuk lévő mobiltornyokat, ami fennakadásokat is okozhatnak a szolgáltatásokban.

Ez a szigorú szabályozás aztán idővel enyhült, manapság például sok repülőn már van lehetőség WiFi-n keresztül internetezni, illetve több légitársaság már a Bluetooth-eszközök és kiegészítők használatát is engedélyezik – kivéve a le- és felszálláskor.

De mit is csinál pontosan ez a funkció?

A fentiek alapján már ki lehetett találni, de könnyen, egyetlen mozdulattal ki is lehet deríteni, hogy az üzemmód azonnal letilt minden vezeték nélküli kapcsolatot. Azaz a Repülési módban nincs WiFi, mobilinternet, és Bluetooth sem, sőt, még a telefonhívást és az üzenetküldést is teljesen kilövi. Jó hír azonban, hogy az enyhítéssel együtt ez a funkció is továbbfejlődött: például, ha akkor kapcsoljuk be, amikor egy Bluetooth-fejes/füles csatlakoztatva van, akkor ez a kapcsolat már nem szakad meg, továbbra is tudunk vele zenét hallgatni, filmet nézni, stb.

Viszont a repülőgépeken túl is nagyon sok haszna lehet az üzemmódnak. Például, ha a telefonunk nagyon kis töltöttségi szinten áll, akkor a funkció bekapcsolásával bizony eléggé kitolhatjuk az üzemidőt. Fényképeket és videókat továbbra is fogunk tudni készíteni, ha pedig valamiért szükségünk van a netre, akkor csak kikapcsoljuk, míg el nem intéztük a dolgunk.

Ha pedig töltöttség: amikor a Repülési mód be van kapcsolva, a mobil is gyorsabban feltölt. Az ok tulajdonképpen ugyanaz, mint eggyel feljebb: egy csomó energiaigényes dolog le lett tiltva, így a töltés is hamarabb befejeződhet, mintha simán csak rádugjuk a 220-ra.

De kényelmi haszna is akad: ha például tanulni kell egy vizsgára/dolgozatra, vagy nem szeretnénk, hogy bármi is elvonja a figyelmünket a munkáról, akkor egyszerűen csak pöccintsük le a repülőgépes ikont a mobilon, és garantáltan senki és semmi sem fog megzavarni. Egyetlen értesítést, pittyegést, hívást vagy rezgést sem fogunk kapni.

Szóval nem, nem fog lezuhanni automatikusan a repülő, ha esetleg nem kapcsolod be, ugyanakkor ha a légiutaskísérők külön figyelmeztetnek rá, akkor mindenképp válts át az üzemmódra addig, amíg nem használhatod a gép saját WiFi-jét.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Dúlnak a nyári viharok, veszélyes ilyenkor PC-n vagy konzolon játszani?

×