Gyakori kérdés, hogy vajon biztonságos-e hatalmas viharok közepette számítógépet, laptopot vagy játékkonzolt használni. Íme néhány válasz.

2023.07.13. – Miközben hozzánk is megérkezett a nagy meleg, szinte napi szinten tapasztalunk valamilyen hatalmas vihart, zivatart az ország egész területén. Jogos lehet a kérdés, hogy ilyenkor biztonságos-e a PC, a laptop vagy a játékkonzol használata? Íme pár válasz.

Biztonságos-e videojátékokkal játszani vihar közben?

A gond a villám

Természetesen a PC-k és egyéb elektronikus berendezések esetében nem a vihar maga az elsődleges gond, hanem a villámlás. A villám hatalmas mennyiségű elektromosságot hordoz, és ha ez az elektromosság eljut az elektronikus berendezésekbe, akkor komoly károkat okozhat.

Lehet-e használni a gaming PC-t vagy konzolt a viharban?

Ha nincs egy jó eszközöd túlfeszültség-védelemre, akkor jobban teszed, ha vihar közben kikapcsolod a gépet. Sőt: még a túlfeszültségvédő eszközökkel is lehetséges, hogy a számítógép megsérül. A villámok kilométeres távolságokon át terjednek a tiszta levegőben! Ha közvetlen csapás éri a házat vagy annak közvetlen környezetét, egy túlfeszültségvédő sem segít. Egyes esetekben még a konnektorba be nem dugott dolgok is károsodhatnak a villámcsapás miatt. Nem csak az alkatrészekben keletkezhet kár, de akár ki is gyulladhat a konzol vagy a PC.

Megüthet az áram a számítógépén keresztül?

Mivel azok a számítógép perifériák, amikhez leggyakrabban érünk, például az egér és a billentyűzet általában műanyagból készülnek, valószínűtlen, hogy belénk csap az áram a gépen keresztül. A fejhallgatón keresztük azonban sokkolóan erős hangot hallhatunk, vagy meg is csaphat az áram. A fejhallgató elektromos alkatrészei közel vannak a fejünkhöz. A legjobb, ha viharok idején kerüljük a fejhallgatót.

Használhatok laptopot viharban?

A laptopok biztonságosan használhatók vihar alatt, de nem minden esetben. Először is, ne legyen töltőn. Ha akkumulátorról működik, akkor biztonságosabb. Ha a konnektorba be van dugva, akkor ugyanolyan kockázatnak van kitéve, mint egy asztali számítógép. Másodszor, más kábel sem lehet csatlakoztatva, például a telefon- vagy LAN-kábel. Amennyiben teljesen vezeték nélkül működik, biztonságos a laptop.

Fontos, hogy az elektromos túlfeszültség az internet-modemet is megsütheti. Az ADSL-modemek leggyakrabban villámcsapás miatt mennek tönkre.

Néhány tipp, hogy viharban is biztonságosan játszhass:

  • Szerezz be egy túlfeszültség-védelemmel rendelkező eszközt vagy egy szünetmentes tápot. Ez arra is jó, hogy a számítógép ne kapcsoljon ki váratlan áramszünet esetén. Ez vonatkozik az internet-routerre is.
  • Kerüld a ranked meccseket a vihar közben, ugyanis gyakran megszakadhat a kapcsolat, és bukod az eredményt
  • Ha az időjárás nagyon rosszra fordul, vagy a közelben sokat villámlik, menj biztosra, és kapcsold ki teljesen a gépet, konzolt és egyéb elektronikai eszközt.

Ne feledd, hogy az elektronikus eszközöket mindig le lehet cserélni, téged azonban nem. Így mindig figyelj oda a biztonságra, különösen ha vihar közben használsz elektronikus eszközöket.

Ezt láttad?

18 őrült király játékkal (köztük egy magyarral) bővül tovább a PS+ gigantikus játéktára

×