A Diablo korszakos jelentőségű sorozat, hiszen más címeket is meghatározó vonásokkal bír. Íme azok, amelyekkel utána érdemes játszani.

A legjobb játékok, mint például a Diablo IV, sosem tarthatnak elég sokáig, annyira élvezetesek. De minden jó véget ér egyszer… ami nem baj, ha tudod, milyen címekkel érdemes tovább játszani! Ha hasonló élményeket keresel az akció, az RPG-elemek vagy a játék világa szempontjából, akkor ez a lista biztosan kielégítő lesz. A GGrecon segítségével összeválogattuk a 7 legjobb játékot, amivel 2023-ban érdemes tovább játszani a Diablo IV után.

Pathfinder: Kingmaker

Ha olyan játékot keresel, mint a Diablo, amelyet izometrikus ARPG-rajongók készítettek izometrikus ARPG-rajongóknak, akkor ne keress tovább, itt a Pathfinder: Kingmaker. A Stolen Landsben játszódó játék az Owlcat Games stúdiójának debütáló játéka. Izgalmas harci élményt nyújt, pártrendszerrel, rengeteg gyűjthető fegyverrel és páncéllal, valamint egy hatalmas, felfedezésre váró világgal, ugyanolyan high fantasy-élménnyel, mint a Diablo 4. A Pathfinder: Kingmaker fejlesztői komoly pedigrével rendelkeznek: többek között olyan címeken dolgoztak ez előtt, mint a Fallout 2 és a Dying Light 2. Elérhető PC, Xbox és PlayStation platformokra egyaránt, a Steamen 7000 forint körüli áron.

 

Grim Dawn

A Grim Dawn posztapokaliptikus csavart tesz hozzá a jól bevált ARPG műfajhoz. Ebben az univerzumban a vas többet ér, mint az arany, és a játékosoknak meg kell küzdeniük azért, ami a pusztaságban megmaradt. A Grim Dawn különösen egyedi aspektusa az osztályrendszer, ami lehetővé teszi a játékosok számára, hogy annak kezdetén a rendelkezésre álló hatból kettőt kombináljanak. A játékosok a Soldier, Demolitionist, Occultist, Nightblade, Arcanist vagy Shaman archetípusok közül választhatnak, így olyan karaktert építhetnek, ami igazán megfelel az egyedi játékstílusuknak. Négy játékossal zajló kooperatív funkcióval is rendelkezik. PC-re és Xbox-ra kapható, kb. 8500 (Steam) forintért.

 

Warframe

A Warframe lemond a felülről lefelé haladó izometrikus nézőpontról, de a játék így is több ponton osztozik a Diablo IV DNS-ével, mint gondolnád. A dopamin-indukáló looter aspektus itt is egyedülálló, a játékmenet meg folyamatosan új, csillogó dolgokat kínál. Messze nincs hiány tartalomból: a számtalan befejezendő történeti ívvel és a folyamatos mozgó eseményekkel fizikai képtelenség unatkozni a Warframe közben. Ha a Diablo IV sci-fi változatát keresed, akkor ez az, amivel folytatnod kell! PC, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch platformokra is elérhető, Steamen díjmentesen.

 

Hades

A Diabloban a pokol isteneivel kell játszani, de mi van, ha a pokol mély bugyraiból szeretnél kiszabadulni? Pontosan ez a feladatod a Hadesben, a Supergiant Games elragadó gazemberjátékában. Zagreus, Hádész fia szerepét kapod benne. A kiindulópont az, hogy eleged van a pokol mélyén való létezésből, ezért a történet és a játékmenet alatt kamrák egész során kell előre haladnod, miközben démonokkal harcolsz a felszínre vezető úton. Megtartja a felülről lefelé haladó, izometrikus perspektívát, kevesebb RPG-elemet tartalmaz, de a Hades az egyik legmegbocsátóbb roguelike is: nem veszítesz el mindent, ha meghalsz, sőt, nagyon kielégítő, hogy tovább játszva Zagreus egyre erősebbé válik. PC, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch mind szóba jöhet, kb. 8500 forint (Steam) ellenében.

 

Torchlight 3

Újabb izometrikus ARPG, amiben a bájos Novastraia világát kell felfedezni, miközben ellenséges szörnyekkel harcolsz és epikus zsákmányok után kutatsz. Négy osztály, valamint további öt alosztály közül választhatsz, vagyis a személyiségedhez és játékstílusodhoz igazíthatod a felépítésedet. Ó, és van egy bázisépítő mellékcél is, amellyel nyomot hagyhatsz a világban. A Torchlight 3 2020-ban jelent meg, és még mindig kicsit drága. PC, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch az otthona, és Steamről 14.000 forintért tölthető. Ha szeretnél spórolni, választhatod a Torchlight 2-t is, ami nagyon hasonló mechanikával rendelkezik.

 

The Witcher 3

Micsoda játék! Az elmúlt generáció vitathatatlanul legjobb RPG-je, a The Witcher 3 monumentális módon zárja le Geralt történetét. Robusztus mechanikákkal, lenyűgöző világgal és az egyik leginkább magával ragadó fantasy történettel rendelkezik, amit valaha is láttál. A CD Projekt RED főműve aligha az első játék, ami eszedbe jut, ha a Diablo 4 alternatívájára gondolsz, pedig valójában elég sok közös vonásuk van. A hasonlóságok leginkább a hangvételben nyilvánulnak meg: míg a korábbi Diablo-játékok a pokol ivadékai által okozott gonoszságra koncentráltak, a Diablo 4 sokkal inkább az emberiség csapásaira. A The Witcher 3 is ebben osztozik: a történet rámutat, hogy az emberek ugyanolyan aljasak tudnak lenni, mint az őket üldöző szörnyek. Ezekre mind elérhető: PC, PlayStation, Xbox, Nintendo Switch. Bár Steamen a korához képest magas az alapára (17.500 forint), érdemes figyelni, mert gyakran leakciózzák (most épp’ 5200 körül kapható).

 

Path of Exile

Ha a Diablo IV méltó helyetteséről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a Path of Exile mellett. Jelenleg talán ez a Diablo 4 legjobb alternatívája: az ingujjában hordja az inspirációt, és egyértelműen a múltbeli Diablo-játékokból merít ihletet. Az izometrikus ARPG játékmenetben a semmiből építhetsz fel egy karaktert – a számos testreszabható osztály egyikét használva. A Path of Exile a műfaj egyik legerősebb és legkiterjedtebb képességfejlesztő rendszerével bír, hiszen a képességek fája kilométerekre nyúlik. Majdnem egy évtizednyi tartalmat kell bepótolnod vele, így ebben a mamut játékban nevetséges mennyiségű történet, dungeon és zsákmány vár. Ami még jobb, az az, hogy ma is rendszeresen frissítik. PC, PlayStation, Xbox mind szóba jöhet, Steamen ingyenes.

 

Apropó, Diablo IV: tudtad, hogy máris jönnek hozzá a DLC-k?

Csak most jön ki a Diablo IV, de már dolgoznak is a kiegészítőkön

×