Szomorú vonatkozása is van a vizsgálatoknak.

2023. 03. 16. – Az első korai SSD példányokat leszámítva szinte mindenki biztos abban, hogy az SSD-k alapvetően jobban bírják a gyűrődést a régi merevlemezekhez képest. Nem ördögtől való gondolat ez, hiszen az SSD-kben gyakorlatilag nem található mozgó alkatrész, mely jelentősen csökkenti a hibafaktorok számát a mindennapok során. Ám könnyen lehet, hogy ez mégsem akkora előny, mint amire az előzetes várakozások alapján lehetett számítani.

Nem is akkora a különbség megbízhatóságban?

A Backblaze egy fizetős Cloud szolgáltatás, mely több mint 10 éve van jelen a piacon. A rengeteg ügyfelének és a végtelen kezelt fájloknak köszönhetően tökéletes valós körülmények közötti méréseket tudnak szolgáltatni a nagyközönség számára. 2018-ig kizárólag merevlemezeket használtak, majd szépen fokozatosan áttértek a gyorsabb és papíron megbízhatóbb SSD-kre, melyeket rendszerlemezekként használtak. Tehát itt nem eszement írási adatokról beszélünk, hanem sokkal inkább a hétköznapi felhasználók szokásaihoz hasonló körülményekről.

A friss adatok

A cég nem olyan régen publikálta a 2022-es statisztikáit, melyek átfogó képet adhatnak arról, hogy mennyire bírják a mindennapi használatot az SSD egységek. A statisztikákban 13 féle modellt láthatunk majd, melyek 5 gyártótól származnak. Érdekes módon a Samsung háttértárait nem találjuk meg, pedig kifejezetten nagy szeletet vágtak maguknak az SSD-s szegmensből. Nagy eséllyel az áruk miatt nem ütötték meg a Backblaze mércéjét, hiszen számukra minden egyes dollárcent is számít.

A Backblaze elárulta, hogy annak idején, a HDD-k korában 1.64%-os AFR (évenkénti meghibásodási) értékkel kalkulálhattak. Jól leolvasható a fenti táblázatból, hogy bizony ez SSD-k esetében 1% alatt van, mely bár kevés differenciának tűnhet, mégis hatalmas különbséget jelent, főleg, ha több ezer példányról beszélünk egy időben. 2022-ben az általuk használt 13 háttértár közül 7 típus egyáltalán nem hibázott. Az is igaz, hogy a 7 közül viszont 6 típus 10000 napot sem ment, így az ipari felhasználás mérésére még nem biztos, hogy elegendő a futott évek száma.

Sokan azonban még így is túl soknak tartják az SSD-k AFR értékét, hiszen a HDD-khez képest valóban sokkal egyszerűbb működésről beszélhetünk. A hibák okát nem hozta nyilvánosságra a cég, nem véletlenül, hiszen sok esetben ezt csak a gyártó tudná megmondani egy visszaküldés után.

Semmit nem ér a S.M.A.R.T.?

Ami azonban felhasználói szempontból is aggasztó tanulság lehet, hogy a S.M.A.R.T. értékek nem igazán érnek semmit. Ezek az értékek alapértelmezetten arra hivatottak, hogy az SSD állapotáról adjanak információt. Élettartamot tekintő írás, olvasás, várható élettartam, működési órák száma, satöbbi. Mindent kiolvashatunk a segítségükkel, bármelyik modern adattárolót vizsgáló programmal. A fenti képen a CrystalDisk mutatja ezeket az adatokat, egy XPG Gamixx S11 SSD esetében. A Backblaze szakemberei azonban észrevették, hogy nem igazán van összefüggés az SSD által jelzett adatok és valóság között, könnyedén elromolhatnak olyan egységek is, melyek még pár napja hibátlan állapotot mutattak a S.M.A.R.T. értékeik alapján.

Verdikt

Két dolgot is megtudhattunk a Backblaze szakembereinek köszönhetően. 2022-ben is bizonyították az SSD-k, hogy az egyszerűbb működésnek köszönhetően megbízhatóbbak a merevlemezekhez képest. Nem annyival, mint amennyire sokan azt várták, ám így is mérhető a különbség. A fentebb említett S.M.A.R.T. szituáció már kicsit aggasztóbb, hiszen így gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni az esetleges állapotromlásokat,előjel nélkül is bármikor elromolhat az SSD-nk.

Te milyen SSD-t használsz?

Minden idők legrosszabb Windows-rendszerei, amiktől hamar ablaknak szaladtunk

×