A mai játékok mennyisége és nagyságrendje miatt elég nehéz kiválasztani, hogy mivel érdemes kezdeni. De most sokat segítünk.

2023.07.05. – Tovább tart kiválasztani a megfelelő játékot, ha az ember bele akar jönni egy számára új műfaj mechanikájába, a megoldások és harcok, feladatok sajátosságaiba. Minden más és más, akár akció-kalandjátékról, akár RPG-ről, vagy szimulációról, esetleg puzzle-platformerről legyen szó. Minden kategória és alkategória egyre bővül, ezért tanácstalanság helyett nézd meg az alábbi listát, hogy mivel érdemes belevágni a nagy, életed végéig tartó gamer kalandba!

Mario Kart

Bármi, ami a Nintendo ikonikus Mario-karakterei köré épül, remek kiindulópont, és ez különösen igaz a Mario Kart-játékokra. Szeszélyesek, szórakoztatóak és felszabadítják benned a versenyszellemet. A kompetitív játékok nem mindenkinek valók, különösen a nehéz szimulátorok, de a Mario Kart egyszerűbben elsajátítható, és rengeteg vidám órát szerez. A pályák színesek és extravagánsak – remekül illeszkednek a kupák témáihoz. Ne feledd: a pálya körül titokdobozok vannak, amelyek power-up elemeket rejtenek. Ezekkel különböző módon akadályozhatod a többi versenyző esélyét – például elszabadíthatsz egy tintahalat, ami elsötétíti a képernyőt.

 

Limbo

A puzzle-játékok kihívást jelentenek: általában sok türelem és elszántság kell hozzájuk, de a Playdead a Limbo című játékkal jelentősen megkönnyítette a játszhatóságot. Kísértetiesen szép és magával ragadó a vizuális stílusa: szürkeárnyalatos és árnyékvilágítás jellemzi, miközben integrálja a puzzle-mechanikát a 2D-s side-scroller platformba. A főhős egy csendes, fiatal fiú, aki súlyos veszélyekkel néz szembe a szellembirodalomra emlékeztető, titokzatos erdőben, ahol egy óriási pók üldözi a lelkét. A hangdizájn és a történetmesélés hátborzongató horror hangulatot teremt, anélkül, hogy túlságosan ijesztő lenne és elvenné a kedved a folytatástól.

 

Until Dawn

A Limboval ellentétben az Until Dawn masszívan felpörgeti a horrort. Remek belépőszintű game a műfajban, és közel sem olyan nehéz, mint egy Resident Evil cím. A Supermassive Games stúdió interaktív horrorjátékai közül ez volt az első, ami 2015-ben PS4-exkluzívként jelent meg. Egy hófödte, félreeső menedékhelyen játszódik, ahol két rémisztő cselekményszál fut össze. Túlélőhorror, de nélkülözi az olyan kliséket, mint a szörnyű ellenségektől hemzsegő szűk helyek, meg a hátborzongató bossok. A játék nagyobb hangsúlyt fektet a választási lehetőségekre és a narratívára, lehetővé téve, hogy párbeszédes opciók közül válassz és időre hozz döntéseket. Ezek mind-mind befolyásolják a karaktered sorsát.

 

Telltale’s The Walking Dead Season One

A Telltale-nek gyakorlatilag ez az epizodikus The Walking Dead évad segített márkát építeni, hiszen széles körben úgy vélik, hogy a The Walking Dead a legjobb játékuk. Még nagyobb élményt nyújt, ha a képregények vagy az AMC-sorozat rajongója vagy, hiszen az első évadban Glenn Rhee karaktere is cameozik egyet. A Telltale The Walking Dead a lakosságot élőhalottá változtató apokalipszis kezdeti napjait, na meg Lee és Clementine szívmelengető közeledésének történetét tárja eléd. A Telltale-formula mentén interaktív és választás-alapú game, benne sok zsigeri döntéssel, amiket muszáj meghozni.

 

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Bármelyik LEGO-játék kiváló nyitány, ha kezdő gamer vagy, de a LEGO Star Wars: The Skywalker Saga ezek között is kolosszális gyűjtemény, ami felöleli mindhárom alapvető Star Wars-trilógiát, az elsőtől a kilencedik epizódig. A filmek kulcsfontosságú jeleneteit veszi alapul, hagyományos megközelítés szerinti szinteket hoz létre köréjük, és az egészet naiv humorral fűszerezi. Ezeknek a játékoknak az a szépsége, hogy újra átélheted a Star Wars-saga klasszikus pillanatait, miközben a legfontosabb karakterek LEGO miniatűr változataival játszol. Multiplayerben még szórakoztatóbb az egész, ráadásul érdekes gyűjtési lehetőséget is tartalmaz, hogy elnyerhesd az „Igazi Jedi” címet.

 

Assassin’s Creed 2

A 2007-es Assassin’s Creed gyorsan a Ubisoft áttörő IP-jévé vált, a többi pedig már történelem (ha-ha). Az Assassin’s Creed-játékok sci-fi narratívát oltanak történelmi korszakokba és helyszínekbe, míg a főhős egyedi lopakodó, harci és parkour képességekkel bír. A sorozat második része könnyedén bevezet az Assassin’s Creed világába, hiszen drasztikusan bővíti a mechanikát, a világ felépítését és a karaktereket. Az Assassin’s Creed 2 Desmond Miles történetét meséli el. Visszahelyezi őt az Animus gépezetbe, hogy hozzáférjen őse, a Rend talán legjobb bérgyilkosa, Ezio Auditore da Firenze emlékeihez – az olasz reneszánsz idején.

 

The Uncharted Series

Ha kalandvágyó vagy, és egy alternatív Indiana Jones (vagy férfi Lara Croft) bőrébe bújva járnád be az ősi romok és elveszett civilizációk gyönyörű emlékhelyeit, akkor az Uncharted az a sorozat, amibe érdemes belevetned magad. A sorozat a sármos és karizmatikus felfedező, Nathan Drake és társa, Victor Sullivan kalandjait követi, a legkeresettebb kincsek felkutatása során. Minden játék egy új, lenyűgöző helyszínre visz, ahol rengeteg ellenség és rejtvény keresztezi az utad. A legfontosabb karakterjegy a filmszerűség és a szereplők között működő kémia. Emellett rengeteg festői helyszínt, izgalmas mászásokat és szuper akciókat kínál.

 

Batman Arkham Asylum

A Rocksteady stúdió Batman Arkham-trilógiája izgalmasan dolgozza fel a DC köpenyes lovagjának sztoriját, és sok frissítő, a filmektől eltérő élményt tartogat. Mindhárom játék egymásra épül, és kibővíti a bevált mechanikákat, de a trilógia első darabja, az Arkham Asylum segít megismerkedni a már gördülékeny játékstílussal és harcmodorral. Az Arkham Asylum a bevezető fejezet, ahol megismerkedhetünk Batman új eszközeivel és képességeivel (többek között a röntgensugaras látással), majd ezekkel vegyük fel a harcot az ellenséggel és a gonosz bossokkal.

 

Bully

A Rockstar Games olyan népszerű címekről ismert, mint a Red Dead Redemption és a Grand Theft Auto, de van egy alulértékelt gyöngyszemük is, a Bully. Ez sokkal elérhetőbb, hívogatóbb és átélhetőbb a kezdő gamerek számára. A diákélet emlékeit is felidézi, hiszen a Bully a Bullworth Akadémia iskolai környezetében élő karakterek megpróbáltatásaira összpontosít. A küldetésrendszer a GTA-hoz és a Red Deadhez hasonlóan működik. A feladatot adó személy monogramja megjelenik a Bullworth térképén vagy a környező városrészben, te pedig gyalog, gördeszkával és biciklivel közlekedhetsz a célok között. A főszereplő Jimmy Hopkins egy csúzlival is rendelkezik, ami sokszor jól jön, de minijátékokat szintén tolhatsz benne.

 

Minecraft

Nem meglepő módon a Minecraftnak is helye van a listán. Kiváló az újoncok számára, de közben olyan játék, ami részletgazdag, mégis blokkokból felépülő világot tár eléd, végtelen szórakoztató és kreativitást erősítő módon. Nincs történet vagy kötelező küldetés, amit teljesítened kell, csak barangolsz a terepen és nyersanyagokat gyűjtesz. Túlélő módban alkonyatkor bajok jelentkeznek: olyan lények csőcselékei bújnak elő a földből, mint a zombik, óriáspókok, robbanékony kúszómászók és mindenféle más dögök. Az éhséggel, a craftolással és a leltárkezeléssel is törődnöd kell, de ez még mindig egy szelídebb bevezető a túlélőjátékokba, mint bármi más.

 

Menj ki játszani a többiekkel – Level 99:

Fogd meg a söröm: 13 gamer tipp, hogy tényleg élvezd a nyarat

×