Ha fiatal NOOB vagy, azért, ha meg öreg, akkor azért fontos, hogy helyesen használd őket, és ne keverd a beszólást a dicsérettel.

Ahány szubkultúra, annyiféle szlengszótár: mindnek megvan a maga gyűjteménye azokról a kifejezésekről, rövidítésekről és a mozaikszavakról, amelyek önálló jelentéssel bírnak. Ha rendszeresen játszol, mint a Leet olvasóinak 99 százaléka, de NOOB, vagyis a gaming világban egyelőre tapasztalatlan vagy (máris tanultál valamit), jobb, ha teljesen tisztában vagy a gamer szlenggel. Ez egyrészt azért lényeges, hogy biztosan a megfelelő kontextusban használd a gyakori kifejezéseket (főleg chatben), másrészt pedig jó, ha tudod, mit vágnak a fejedhez.

A téma véresen komoly,

mióta bűncselekmény is történt egy gaming fogalom miatt – bár ebben a gyilkossági ügyben alighanem jól értette a tettes, hogy mivel sértegette a mindössze 11 éves áldozat. A sokszor használt kifejezésekkel (NERF-BUFF, GGWP, SMURF, Spawn, stb.) most nem szöszmötölnénk, hisz korábban már kvízt is készítettünk róluk, de itt egy útmutató olyan szlengszavakhoz, amelyek a gaming világ friss húsai, vagyis fiatal és idős játékosai számára gyakran adhatnak okot félreértésre.

Backseat Gaming

Ezt Twitch, vagy más stream nézői által adott felesleges vagy rossz tanácsok esetén használják. Abban az esetben, amikor valaki megpróbál segíteni a streamernek, de csak összezavarja. Olyan ez, mint a kocsiban a hátsó ülésről (backseat) ugatni a sofőrnek, hogy „rossz felé mész”. Negatív csengésű kifejezés: kéretlen beleszólás a folyamatba, amelyben a streamer egyedül akar fejlődni és tanulni. A „ne backseatelj” visszaszólás pedig szép magyar szóval annyit tesz: kuss.

Béta

Ez a szlengszó a nem végleges állapotú (ezért többnyire hibáktól hemzsegő) szoftver- és játékverziók jelölése nyomán született. Ha gamer mondja egy másik gamerre, az többnyire becsmérlő. Bétának akkor neveznek valakit, ha elégedetlenségét váltott ki a tőle látott játékmenet, amiben hibákat vét, hülyeségeket csinál. Egyszerű az azonosítása: „bétahím” értelemben a legerősebbet jelölő „alfahím” ellentéte. Gúnyos módja annak felhánytorgatására, hogy valaki egy játékban passzív, gyenge, esetleg bénázik. Ne használd senkire! Szemétség.

OP

Ez az Overpowered kifejezés rövidítése. Azt fejezi ki, hogy valami vagy valaki különösen erős és jó a játékban. Ez lehet egy karakter vagy egy játékmechanika, esetleg egy másik játékos, aki egyszerűen csak nagyon jól nyomja.

Scuffed

Technikailag az OP ellentéte. Amikor valaki játékkörnyezetben azt mondja, „Scuffed”, az arra utal, hogy valami rossz a játékban. Ez lehet egy játékmechanika, ami nem úgy működik, ahogyan kellene, vagy egy sz@r interakció egy NPC-vel.

OD

Az Overdose, vagyis túladagolás rövidítése. A játékosok így fejezik ki, hogy valami, például egy karakter vagy osztály túl erős, vagy túl giccses a többihez képest.

KEKW

Chat környezetben ezt a képet aktiváló kód:

Van még kérdés? 🙂 Azt fejezi ki, hogy valami különösen vicces, azáltal, hogy az emote-ra utalnak, például a Twitch felhasználói.

POV

Nem tudni, hogy a gamingben használták-e előbb, vagy a pornóban. Épp’ ezért nem összekeverendő semmilyen szexuális utalással! Simán a Point Of View rövidítése, vagyis a betekintési szöget (főleg az első személyű nézőpontot) jelöli.

RNG

Random Number Generator: véletlenszerűséget jelent. A legtöbb játékban vannak RNG elemek, mint például a fegyveres találat esélye, vagy egy ismeretlen tartalmú láda (bármi lehet benne), amit kinyitsz.

POG

A Pogchamp rövidítése. A játékközösségekben ezt a kifejezést arra használják, ha valamit különösen elképesztő nézni, vagy ha valaki a játékban valami mechanikailag nehéz dolgot hajt végre sikeresen. Rendszeresen használják a nézők annak a streamernek az elismerésére, aki valami nehéz feladatot teljesít.

POGGERS

A Pogchamp másik változata. Az értelme ugyanaz és erre a fejre utal:

Vagy a belőle született békára:

MonkaS

A félelemérzet kifejezésére szolgál. A gamingben általában akkor fordul elő, amikor egy játékos karaktere közel kerül a halálhoz, vagyis éppen csak megússza a kalandot egy légypiszoknyi életerővel.

LUL

Ne zavarjon össze, perszehogy a LOL, vagyis „Laughing Out Loud” kifejezés alternatívája, csak ez jellemzően játékplatformokon használt változata. Na meg a híres játékkritikus, TotalBiscuit Twitch Emote-ja is. Akkor kerül elő, amikor valami vicces történik játékban, streamben vagy egy chat-csatornán. A streamelements statisztikái szerint egyébként benne van a top 6 leggyakrabban használt emote-ban a Twitch platformon.

Ha nem mondtunk újat, akkor mégse vagy NOOB, úgyhogy mutasd meg mit tudsz:

Mutasd meg, hogy mennyire vagy noob! – Vágod a gamer szlenget?

×