Éppen eleget beszél a világ a nagy tech cégek VR-headsetjeiről. Most mutatjuk az idén elérhető legjobb smart glasses termékeket.

A VR-headsetek és az okosszemüvegek világa merőben különböző: amíg előbbiek otthoni és irodai környezetben használhatók, utóbbiakat arra tervezték, hogy járj-kelj velük a világban. Bár sokkal szimpatikusabb, hogy nem a bezárkózást erősíti, ugyanolyan képességeket nyilván kár elvárni egy hanyagul orrodra biggyeszthető eszköztől. Nagy szó viszont, hogy az okosszemüvegek mára tényleg csak úgy felkaphatók, hiszen külsőre alig különböztethetők meg egy hagyományos napszemüvegtől.

És ez jó. Nagyon jó.

Mert éppen ezt vártuk: olyan smart glasses termékeket, amelyekről nem üvölt méterekről, hogy mi is van a fejünkön. A gyártók szerencsére rájöttek, hogy a piacképesség kulcsa a modern, de divatos megjelenés. Hiszen a napszemüveget nem csak a funkciója miatt viseljük, hanem azért is, mert öltöztet. Az pedig mennyire király már, hogy rögzíthetjük és megoszthatjuk, amit látunk, sőt, a segítségével bárhol, bármikor fogyaszthatunk multimédiás tartalmakat?

Forrás: Freepik

Az okosszemüvegek első példája a Google Glass volt, de hiába tűnt nagyon ígéretes fejlesztésnek, két szarvashibát elkövettek vele. 1. túl korán adták ki, hisz’ a világ nem értette még a jelentőségét, 2. bajos volt, hogy a felhasználók úgy néztek ki benne, mintha androidok lennének. Nézzük a divatra is adó, egészen okos utódait, amelyek idén már hozzáférhetőek!

Xreal Air AR glasses

Elvileg tökéletes példája annak, hogy mit keresünk egy intelligens AR-szemüvegben. Közel áll a hagyományos napszemüveghez, csak éppen olyan OLED panelt ágyaztak a lencséjébe, ami bárhol, bármikor képes 130 hüvelykes HD képernyővel megegyező méretű tartalmat a szemünk elé helyezni. Ki tudja vetíteni a telefonról vagy laptopról származó kontenteket, illetve a YouTube-videókat. Három szabadságfokú (3DOF) fejkövetéssel rendelkezik, vagyis a kivetítéssel alkalmazkodik ahhoz, hogy jobbra vagy balra fordítod / jobbra és balra forgatod / le-felmozgatod a tekinteted. Látványos tulajdonságai és ígéretes adatlapja ellenére az első kritikák nem voltak oda érte (még márkanevet is cseréltek), de az újabb generáció sok javítást kapott.

Specifikációk:

  • Képernyő: OLED
  • Felbontás: 3840 x 1080 képpont, sRGB 108%-os színskála, 8 bites mélység – 16,773 millió színhez
  • Fényerő: Akár 400 nit
  • Kontrasztarány: 100.000:1
  • Látómező: 45 fok
  • Kivetített kép: 130″ 4 méterre (képernyőtükrözéskor), 201″ 6 méterre (alkalmazáson belül)
  • Két nyitott hangszóró
  • Kettős mikrofoncsoport, minden irányban működő MEMS-mikrofonok
  • 3DoF fejkövetés

Snap Spectacles 3

Különleges funkciókhoz és felhasználási esetekhez készítették. Klasszikus értelemben vett AR-szemüveg helyett ez esetben gondolj inkább egy pontosan szemmagasságba szerelt sportkamerára, ami egyedi perspektívát kínál a tartalmaidnak, elsősorban Snapchatra. Nem kapsz vele nagy felbontású kijelzőt, nincsenek szemed elé vetített képek, vagy valós környezetre ráhúzott AR-projekciók, viszont kapsz egy okosnak látszó napszemüveget, ami segít 3D-s snapok könnyű, villámgyors rögzítésében. A háttértárra 100 darab 3D videót vagy több mint 1000 darab 3D fotót tudsz menteni. Kb. ennyi.

Specifikációk:

  • 4GB háttértár
  • négy mikrofonos audió tömb
  • Beépített GPS és GLONASS
  • Két HD kamera
  • Súly: 56,5 g
  • Bluetooth 5.0

Amazon Echo Frames (2 Gen)

A második generációs Amazon Echo Frames úgy néz ki, mint egy hagyományos napszemüveg, csak kissé vaskos szárral, de legalább elfér benne az összes technológia, beleértve az akkumulátort, a hangszórókat és a mikrofonokat is. Ezzel az okosnapszemüveggel streamelheted a kedvenc zenéidet, fogadhatod a hívásaidat és vezérelheted az okosotthon eszközeidet. Ideális podcastok hallgatására és hívások bonyolítására, miközben épp’ az irodába tartasz. Annak különösen jól jöhet, aki rendszeresen használja az Alexa okosasszisztenst, hiszen az Echo Frames az alkalmazás kiterjesztéseként működik.

Specifikációk:

  • Négy mikrohangszóró (2-2 a halántékoknál), két sugárformáló mikrofon
  • IPX4 fröccsenésálló
  • Súly: 34 g
  • Bluetooth 5.0

Ray-Ban Stories

A Ray-Ban Stories a Facebook és a Meta válasza a Snap szemüvegére. A prémium kategóriás szemüveggyártóval közös termékcsoport eszközei 5MP-es kamerával és néhány lefelé irányuló, nyitott hangszóróval rendelkeznek. Zene- és podcasthallgatás, illetve telefonálás pipa. Van egy érintésérzékeny vezérlőpanelje is, amire koppintva eléred a Facebook asszisztenst, hogy megkérd például videó- és képrögzítésre. A Ray-Ban háromféle stílusban (Wayfarer, Round és Meteor) készítette el az okosnapszemüveget, és éppen ez az egyetlen dolog, amiben jobb, mint a Snap Spectacles: a dizájn. Főleg azért, mert nem tudni mennyire vonzó még bárkinek, hogy gyakorlatilag infúzióként lóg a fejébe a Facebook. Ami – ennyiért – a leginkább hiányozhat belőle, az pont az AR java: a tartalom rávetítése a valóságra és a kijelző funkció.

Specifikációk:

  • 4GB háttértár
  • 2x nyitott hangszóró
  • Két 5MP kamera
  • Súly: 49 g
  • Bluetooth 5.0

Futottak még…

Akad néhány olyan okosszemüveg is persze, ami szintén elérhető, de elmarad a fentiek teljesítményétől, vagy technikai képességei, vagy használhatósága, vagy földtől elrugaszkodott ára miatt. Ilyen a Vue Lite 2 glasses, a Bose Frames, a Razer Anzu Smart Glasses, a Lenovo ThinkReality A3, a Vuzix Blade 2 és az Engo 1, amelyeket itt nem részletezünk.

Jön az új generáció

Az okosszemüvegek piaca persze ugyanoly folyamatosan fejlődik, mint minden más szórakoztatóelektronikai termékcsoport esetében, szóval legalább felsorolás szintjén álljanak itt azok, amelyeket a közeljövőben kezdenek árusítani a gyártók.

A ZTE Nubia Neovision Glass Micro-OLED kijelzőket, 120 hüvelykes megjelenítést, 1080p-s HD minőséget kap, 43 fokos betekintési szöggel és 1800 nit fényerővel.

Az Oppo Air Glass 2-höz pehelysúlyt, kompakt műszaki megoldásokat és valóságra rásimuló digitális kontenteket ígér a kínai gyártó. Még csak koncepció.

A Spectacles 4 a fentebb bemutatott harmadik széria továbbfejlesztett változata lesz, specifikus közönségnek: elsősorban technológiai megszállottaknak, fejlesztőknek és tartalomgyártóknak szánják.

És ja, a VR teljesen más szint, főleg az Apple újdonságával:

Bemutatták: megáll az ész az Apple Vision Pro-tól, de a gazdagok játékszere lesz

×