A Microsoft bíróságon kotyogta ki, hogy mikorra tervezik piacra dobni az újabb generációs konzol(oka)t.

A Microsoft játékipari rekordnak számító Activision Blizzard akvizíciós kísérlete egyelőre nem áll túl jól, ugyanis nem csak brit versenyhatóság, hanem az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is megpróbálja megakadályozni. Az FTC emiatt bíróságra vitte a felvásárlást, melyet a napokban tárgyalnak mindenféle belsős dokumentumok, vezetői beszámolók, illetve a konkurencia alapos megvizsgálásával.

A redmondiak ma például egy 77 oldalas dokumentumot nyújtottak be, amiben mint kiderült, szót ejtettek az újabb generációs játékkonzolok tervezett megjelenéséről. Az amerikai IGN szerkesztői nyálazták át a papírokat, majd amikor a Sony-Microsoft tárgyaláshoz értek, igen érdekes dolog csípte meg a szemüket.

A Microsoft abban a reményben kereste meg a Sony-t, hogy egy garantált megjelenési megállapodással az majd nem próbálja meg a továbbiakban szabotálni az üzletet. Nos, nem így lett, a Sony pedig hallani sem akart a dologról, még úgy sem, hogy Phil Spencerék a doksi szerint a PS6-ra kiterjedőleg szerettek volna megállapodni velük.

A hivatalos dokumentumokban legalábbis az áll, hogy az Xboxosok 10 évre garantálták volna a Call of Duty megjelenését a PlayStation-re, amibe így nem csak a jelenlegi PS5, hanem a 2028-ra várt PS6 is beletartozna:

„…Ez a futamidő mindenesetre túlmutatna a következő konzolgeneráció várható indulási időszakán (2028-ban). Így a Call of Duty az utód PlayStation konzolokon is elérhető lesz, amennyiben a megállapodás időtartama alatt megjelenik egy ilyen konzol”.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 5 év múlva elrajtolhat az újabb konzolgeneráció, amire már csak azért is nagy esély van, mert korábban is ilyen ütemben terveztek a gyártók. Az Xbox 360 2005-ben jelent meg, az utód pedig 8 évvel később 2013-ban, pont, ahogyan a 2006-ban boltokba került PS3 utódja, a PS4. Ezután 7 évet kellett várni a generációváltásra, mikor 2020-ban szinte egy időben kereskedelmi forgalomba került az Xbox Series és a PS5.

A technológiai fejlődés pedig nemigen lassul, így aligha valószínű, hogy a korábbiaknál tovább várnának a megújulással, pláne, hogy sokan már most keveslik a PS5 és a Series masinák tudását. Nem sokkal ezelőtt egyébként a Sony is meglebegtetett már hasonlót: tavaly novemberben az Egyesült Királyság szabályozó szerveit azzal akarták meggyőzni a Microsoft-Activision Blizzard egyesülés tiltásáról, hogy a redmondiak csak 2027-ig garantálták volna a játékok PS-es megjelenését, azaz pont az újabb konzol megjelenése előtt járna le a szerződés.

Természetesen semmi sincsen még kőbe vésve, bármi változhat még, sőt, még egy generációközi frissítés is képes lehet elodázni az új generáció érkeztét. Mindenesetre azt már biztosan megtudhattuk, hogy jelenleg a Sony és a Microsoft is 2028-ra kalkulál az újabb vasakkal.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Vasvillával SE! – 2023 (eddigi) 17 leghitványabb videojátéka

×