A Snapdragon leleplezte a legújabb fejlesztését.

Jó ideje beköszöntöttek a vezeték nélküli perifériák a gaming, kompetitív szegmensbe is. Pár éve kezdetét vette egy korszakváltás, egyre több vezeték nélküli fejhallgatót és egeret találhatunk az áruházakban. Ráadásul ezek árazása is kifejezetten pozitív lendületet vett 2021 óta. Billentyűzetekből is akadnak ilyen példányok, ám ezek talán nem annyira terjedtek el, hiszen több hátránnyal járhatnak, mint előnnyel.

A billentyűzetet sokkal ritkábban mozgatjuk, mint az egeret vagy a fülest. Az azonban biztos, hogy sokkal letisztultabb asztalt kaphatunk, ha sikerül likvidálnunk a kábeleket. Ahogy azt is borítékolhatjuk, hogy a 20-30 ezres kategórián felül gyakorlatilag nulla késleltetésre kell számítanunk, akármelyik perifériánkat is szeretnénk megszabadítani a kábelektől.

Úgy tűnik, hogy idén a Bluetooth is szintet léphet!

Így működik a Bluetooth

A kapcsolat témakörét itt is érdemes lehet érinteni. A Bluetooth egy rövid hatótávolságú, vezetéknélküli adatcseréhez használt szabvány. Rádiós kapcsolatot használ ehhez, a szabadon elérhető 2,4 gigahertzes frekvenciasávban. Európában a 2,402 GHz és 2,480 GHz közötti 79 db 1 MHz-es sávban működik. Az aktuális verzióját Bluetooth 5 névre keresztelték és 2018-tól érhető el a nagyközönség számára is.

A Bluetooth fej- és fülhallgatók régóta velünk vannak, ám ezeket érdemes továbbra is a saját helyükön kezelni. Zenefogyasztásra kiválóan alkalmasak, ahogy még filmek, sorozatok vagy egyéb tartalmak fogyasztása esetén is megbízható társak lehetnek. Léteznek kompenzációs megoldások, melyeket az operációs rendszerek, a lejátszók vagy épp a TV-k kezelnek, így ilyen esetben nem beszélhetünk érzékelhető csúszásról. Ekkor azonban valójában az történik, hogy a képet kicsit később játssza le a TV, lejátszó és így éppen szinkronban lesz a hanggal. Játékoknál azonban nincs erre lehetőségünk, főleg kompetitív körülmények között, ahol minden ezredmásodperc számíthat. Így nem is volt kérdéses, hogy a Bluetooth-nak ilyen téren is fejlődnie kell.

Itt lép képbe az új Snapdragon chip

Azok a játékosok, akik belefáradtak abba, hogy a játékhoz szükséges alacsony késleltetésű hangzás eléréséhez dedikált vezeték nélküli USB stickekre támaszkodjanak, hamarosan nagyobb rugalmasságot kapnak a fejhallgatók kiválasztásában. A Qualcomm bejelentette, hogy a 2022-ben bevezetett S3 Gen 2 hangplatformja mostantól képes támogatni a 20 milliszekundum (ms) alatti késleltetést a Snapdragon Sounddal felszerelt eszközökön.

Ez a szám bizony a jelenlegi, elterjedt gamer fejhallgatók körében is roppant népszerű. A gyártók saját, USB stickes “RF” megoldásai a 2.4 gigahertzes frekvenciasávban mozognak, ám nem egy konkrét szabvány keretei között, mely némileg szabad kezet ad a fejlesztésnek. Ahogy az egereknél, úgy a fejhallgatóknál a gyártók megoldásai arra is odafigyelnek, hogy ne olyan csatornát használjanak, melyek túl vannak terhelve.  2023-ban szinte minden gyártó azt ígéri, hogy lag-mentes megoldásokat kapunk kézhez. Itt már azért nem feltétlenül dobálóznak 1ms-es érdékekkel, de hangok esetében megengedőbb az emberi érzékelés is, így nem probléma.

A Qualcomm aptX Low Latency megoldása a múltban 42 ms körüli késleltetési időt tudott biztosítani, ami már így is sokkal jobb volt, mint a hagyományos Bluetooth fejhallgatók és fülhallgatók 100 ms és 300 ms közötti késleltetési ideje. A játékosok számára azonban még ez az érték sem volt elég jó ahhoz, hogy lemondjanak a vezetékes kapcsolatokról vagy a dedikált gamer fejhallgatókról. A 20 ms alatti késleltetés azonban teljesen felrázhatja a jelenlegi állóvizet.

Nincs több dongle?

Ha a Snapdragon tényleg képes valós körülmények között is tartani Bluetooth-on a fentebb jelzet 20ms alatti értéket, akkor nyert ügyünk lesz. Többé nem lesz szükségünk a fentebb említett extra USB kütyükre, hanem közvetlenül a telefonukra, laptopunkra vagy az alaplapra csatlakozhatnak a „gamer” fejhallgatók. Szintén fontos kiemelni, hogy jelenleg nem is minden gamer fejhallgató támogat Bluetooth csatlakozást, csak a saját stickjével hallandó együttműködni, így rendes zenehallgatásra nem is tudjuk befogni ezeket, hiszen nem csatlakozik rá a telefonunkra. Igazi win-win szituációnak lehetünk szemtanúi, ha a Snapdragon új szabványát támogató, immáron joggal gamernek is nevezhető Bluetooth fülesek megérkeznek a piacra.

Forrás: Snapdragon / Digital Trends

Azonnal frissíts, ha ilyen routered van – Több modellt is érint a kritikus hiba

×