Most már a Toei Animationön múlik, hogy úraindulhat-e a legendás anime-sorozat.

A Dragon Ballt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen a világ legismertebb animéjeként még azok is tudják, hogy kicsoda Son Goku, Vegita, vagy ifjú Sátán, akik soha egyetlen epizódot sem izgultak végig. Ez a népszerűség a 80-as évek végén, és a komplett 90-es években alapjaiban határozta meg az anime műfaját, amit a Dragon Ball sikere képes volt Japán határain túlra juttatni.

Az azonos című mangából készült Dragon Ball sorozat 1986-ban indult, majd 3 év alatt elképzelhetetlenül nagy siker lett belőle. A Dragon Ball őrület a második széria, a Z alatt csúcsosodott igazán, amiért gyerekek és felnőttek egyaránt megvesztek. Mondjuk Magyarországon kicsit más volt a helyzet:

az urbánus legenda szerint egy kisfiú a varázsfelhőben reménykedve kiugrott egy társasház ablakán és szörnyethalt, ami miatt magyar szülők tömegei követelték a sorozat betiltását.

Ez persze sosem történt meg, a valóság pedig sokkal unalmasabb: az ORTT némi vizsgálódás után a DBZ-t a 18-as korhatár-besorolásba helyezte át, amit az RTL így csak a késő esti órákban sugározhatott volna. A csatorna attól tartva, hogy emiatt senki sem fogja megnézni, inkább egyszerűen levette a műsorról, félbeszakítva ezzel az izgalmas cselekményt.

A Z eredetileg egyébként 1996-ban ért véget, amit szinte azonnal követett a Dragon Ball GT, amit a legtöbben nem tartanak a sorozat részének, mert a készültében alig vett részt az alkotója, Toriyama Akira. Ez a minőségen is nagyon meglátszott, amit rövid úton a nézettség drámai csökkenése is visszaigazolt. Son Goku és barátai ezután nagyon hosszú szünetre mentek, és sokáig nem is tűnt úgy, hogy valaha is vissza fognak térni.

12 évvel a különösen rövid életű GT befejezése után, 2009-ben támadt fel a legendás anime, méghozzá nem is akárhogyan: mivel Toriyama élből elutasította a hivatalos folytatás ötletét, inkább úgy döntöttek a Toeinél, hogy a Dragon Ball Z 20. évfordulójának alkalmából felújított és tökéletesen a mangához igazított formában újramesélik annak cselekményét. Ez lett a Kai, a definitív Z, ami (kisebb megszakításokkal, de) egészen az új szériáig, a Super 2015-ös indulásáig futott.

A Super aztán újra feltette a Dragon Ballt a térképre, ami az 1996-ban véget ért sztorit folytatta pontosan onnan, ahol az abbamaradt. Viszont hiába a Kai, nagyon sok fiatal itt kapcsolódott be a történetbe, és mivel az eredeti, Son Goku gyerekkorát bemutató legelső széria már nem volt olyan szerencsés, mint a Z, az újoncok rengeteg dologból maradhatnak ki.

Chikashi Kubota, a Dragon Ball Super: Super Heroes animációs rendezője szerint pontosan ezért lenne égető szükség egy teljes rebootra.

A rendező a Japan Expo 2023-on mondta azt, hogy ő nem csak remek ötletnek tartja és nyitott a Dragon Ball újrakezdésére, de az ambícióját már a Toei Animation felé is jelezte. A Sportkeeda szerint Kubota már a több DB-mozifilmet menedzselő Norihiro Hayashidával is beszélt a rebootról, és állítólag igen pozitívan állnak a felvetéshez, amit több tényező is erősíthet.

Egyrészt, az eredeti Dragon Ball tényleg nagyon régi, lassan már 40 éves, ami sajnos az animációkon és a képi minőségen is meglátszik, ez pedig sok fiatalt elriaszthat. Másrészt, a teljes cselekmény több ponton is ellentmondásos, inkoherens, amit egy új kezdettel könnyen orvosolni lehetne.

Harmadrészt pedig az eredeti szinkronszínészek sem lesznek fiatalabbak: Masaka Nozawa színésznő, aki Son Goku, Bardock, Son Gohan, Son Goten hangját adja, már 86 éves, míg többen, például Hiromi Tsuru, Bulma szinkronszínésze és Joji Yanami néhány éve elhunytak. Sajnos magyar oldalon rosszabb a helyzet, tavaly ugyanis nem más távozott az élők sorából, mint Goku karakterével teljesen összeforrt Lippai László, aki nélkül szinte lehetetlen magyarul folytatni.

Egy reboot, egy teljesen új kezdet viszont nem csak modernizálhatja a szériát, amin újabb generációk nőhetnek fel, de fiatal és tehetséges új színészeknek is lehetőséget adhat, hogy frisebb lendülettel, kicsit másképp formálhassák meg ezeket az ikonikus hősöket és gonoszokat.

Ezzel együtt persze fenyegetően ott lebeg a bukás lehetősége is, ugyanakkor ezt Toriyama Akira személye bizonyosan képes lehet a lehető legminimálisabbra redukálni. Mindez természetesen egyelőre még csak ötletként merült fel az alkotókban, akik most már csak a Toei döntésére várnak.

Te néznéd az elejétől újraindított Dragon Ballt?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Szörnyen GAGYIN néz ki a Netflix élőszereplős Avatar és One Piece adaptációja

 

×