Nem fordítjuk fel a gyomrod, csak megóvunk attól, hogy tönkre tedd a géped. Amúgy az egészségednek se jó, ha monitor előtt eszel.

A hardvergyártók, amióta világ a világ, folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy ne egyél-igyál műszaki cikkek közelében, és nem véletlenül tiltják iskolákban, intézményeken, munkahelyeken sem. Ha nem eszel és nassolsz a gép előtt, az jótékonyabban hat az egészségedre, mint a számítógép épségére, de ezt egy következő cikkben fejtjük ki. Most nézzük, mit tesz a féltve őrzött cuccaiddal, ha rendszeresen a közelükbe viszed a kaját.

Először is: a CBT Nuggets informatikai vállalat kutatása szerint a billentyűzeteden átlagosan húszezerszer több baktérium található, mint a WC-ülőkéden. És ez még csak az otthonod, amit legfeljebb néhány emberrel osztasz meg! Ez az iszonyatos mennyiségű kórokozó a morzsázás, a por, az ujjak, az állatszőr vagy más ragacsos maradvány következtében telepszik meg a billentyűkön, vagy azok alatt és között.

A laptop és a billentyűk igazi baktériumtenyészetté válnak a szennyeződésektől,

amelyek még akkor is óhatatlanul jelen vannak, ha amúgy óvatosan majszolgatsz a géped közelében, hisz’ minden apró, akár az ujjaidról lehulló morzsát és ételmaradványt mindenképpen rajtuk hagysz, és ehhez nem kell tányérnak használnod a klaviatúrát. Elég, ha a közelében eszel.

Forrás: Cleaning the Dirtiest – YouTube

Az italokkal hasonló a helyzet. Persze nem akarok álszenteskedni: nem létezhet olyan körülmény, ami megakadályozna, hogy reggel magammal vigyek egy kávét (aztán még egyet) a géphez. De megvan a megoldás arra, hogy statisztikailag hogyan lehet minimálisra csökkenteni a szennyeződés kockázatát. Ha mással, például családtaggal vagy munkatársakkal osztozol a számítógépen, még hangsúlyosabb az evés-ivás kerülése (illetve ez esetben a rendszeres tisztítás is).

A laptopodra, vagy billentyűzetedre leselkedő veszélyek

Ha a gép előtt eszel, az ételdarabok a billentyűzetbe eshetnek. Ezek aztán szépen megrohadnak és tenyésznek ott, undorító mikródzsungellé varázsolva a hardver belsejét. A folyadékok szintén kifolyhatnak, vagy az ujjaidról kerülhetnek a felületekre, és szintén megromlanak, aztán baktériumtelepet képeznek.

A kórokozók terjedése téged is megbetegíthet, de ha halálbiztos vagy az immunrendszered ellenállóképességében, a gépeket legalább érdemes félteni egy kicsit, ugye? A lappangó hulladék – amellett, hogy gusztustalan – szépen lassan károsítják hardverkomponenseket: gombok kezdenek el másképp viselkedni, beragadni, vagy nem működni, sőt, laptop esetében a szennyeződés tovább szivárog az érzékenyebb elektronika, akár az alaplap felé.

Forrás: r/techsupportgore – Reddit

Az amerikai MIT technológiai egyetem statisztikákra támaszkodva felvázolta, hogy milyen alapvető és egyszerű szabályokat (pl. betartandó távolságok) érdemes követni, ha szeretnéd minimálisra csökkenteni annak esélyét, hogy étel-italmaradványok szennyezék be, majd tegyék tönkre a billentyűzetet és a laptopot. Szóval, ha már mindenképpen viszel magaddal valamilyen ellátmányt az íróasztalhoz, legalább ezeket fontold meg:

1) Tartsd a folyadékokat (leveseket és italokat) legalább 30 cm távolságra a billentyűzettől vagy laptoptól. A kávésbögrénél, magasabb csészéknél, üdítős, vagy ásványvizes palackoknál arányosan növeld ugyanezt a távolságot.

2) Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a hosszú darabokat és rostokat tartalmazó, szószban, levesben vagy öntetben ázó ételek (pl. salátazöldségek, tésztafélék stb.) akár nagy távolságból is fröcskölődnek, úgy, hogy nem feltétlenül veszed észre. Éppen ezért, az ilyen ételek fogyasztását mindenképpen kerülni kell, ha már mindenképpen a számítógép közelében akarsz enni.

3) Kerüld az olyan ételeket és nassolni valókat, amelyek kemény, ropogós darabokat szórnak szét (ilyen a burgonyachips, a hagymakarika, a perec…), vagy tartsd őket legalább 15 cm-re a számítógéptől. A kemény morzsák megtapadhatnak a billentyűk alatt, sőt, az ujjaidról is a szerkezetbe kerülhetnek.

4) Ha a számítógép előtti rendszeres étkezést semmiképpen sem tudod elkerülni, lehetőleg használj billentyűzetfedelet, ami megóvja a gépet szinte minden fröccsenő, roppanó ételmaradványtól!

5) Na igen, és a képernyő: ennek a felületét szintén érdemes nedves törlőkendővel letakarítani – ha nem is naponta, legalább hetente. A legjobb, ha kifejezetten műszaki cuccok tisztításához ajánlott alkoholokkal, vagy spray-kkel és mikroszálas kendővel dolgozol.

6) Ha van gyereked, vagy háziállatod, érdemes számítani rá, hogy egy hirtelen mozdulattal bármikor ráboríthatja az ételt vagy italt a gépedre. A gyerek és a kutya meglökheti az asztalt, a macska meg függőlegesen is mozog, szóval, ha felugrik az asztalra (márpedig felugrik), kárt tehet a cuccaidban egy ott felejtett kávésbögre, vagy poharas leves is. A holmidat érdemes ezeknek az eshetőségeknek megfelelően rendszerezni az íróasztalon.

Ja, ha dohányzol, erről is érdemes tudnod:

A dohányzás káros a… konzolodra?! Horror képek arról, hogy mit csinál a füst a gépekkel

×