Több szempontot is figyelembe kell vennünk.

Az elmúlt hónapokban többször is kitértünk már a videókártyákra. Nem véletlenül, hiszen az AMD és az Nvidia is elkezdte magából ontani a legújabb generációs darabokat. A Radeon kártyákból hármat, míg a GeForce kártyákból már ötöt is megtalálunk a polcokon. Természetesen az előző generációkat sem érdemes elfelejtenünk, hiszen sokak számára jobb opció lehet egy-egy használt példány. Legtöbbször azonban csak a nyers erejükre tér ki az ember, miközben rengeteg más tulajdonságot is figyelembe kell venni, ha VGA vásárlás előtt állunk. Össze is gyűjtöttük ezeket néhány pontban, hogy biztosan ne szaladjunk bele egy-egy rossz vételbe.

Nézzük is, hogy mire érdemes odafigyelni VGA vásárlás előtt!

A méret – Befér a házba?

Manapság bizony eléggé nagyra nőttek az alsó(bb) kategóriás videókártyák is. Egy évtizede még 17 és 20 cm között volt egy-egy átlagos példány, addig manapság már inkább 27-28 cm a standard. Ennél nagyobbakat is találhatunk a piacon, főleg, ha magasabb ársávban nézelődünk. Sok esetben nem is az áramkör, a PCB méretét okolhatjuk ezért, hanem a hűtést. Bizony, a 400-500-600 wattokat valahogy kordában kell tartani, de jóval szerényebb fogyasztás esetén is találkozhatunk brutális méretű hűtéssel. A legtöbb ház gyártója világos adatokat ad meg arról, hogy mekkora CPU hűtő vagy épp VGA fér be a házba, így mindig vessünk erre egy pillantást VGA vásárlás előtt.

A fogyasztás – Elég a jelenlegi táp?

A 2014-ben bemutatott GTX 750 Ti mindössze 60 wattot fogyasztott. Manapság az RTX 3050 képviseli ezt a kategóriát, mely dupla ennyit kér magának. A csúcskártyák 500-600 wattjáról nem is beszélve. A legtöbb gyártó szerencsére nem csak a videókártyák fogyasztását adja meg, hanem az ajánlott tápméretet is. Az esetek nagy részében ez biztosan elegendő lesz combos CPU mellett is, direkt ezt figyelembe véve lövik be az értékeket, kicsit túl is tervezve azokat. Érdemes tehát ezt mindenképp megvizsgálnunk a videókártya gyártók weboldalain. Nem érdemes itt spórolni, hiszen szélsőséges esetben tönkre is tehetjük a kártyát, az azonban biztos, hogy nagy terhelés esetén garantált a gép leállása, újraindulása.

A csatlakozókat is érdemes lehet megvizsgálni:

Csatlakozó típusa Ennyi wattot visz át (maximum)
Csak a PCI Express slot 75
Egy 6-pin 150
Egy 8-pin 225
Egy 6-pin + Egy 8-pin 300
Két 8-pin 375
Három 8-pin 525
Egy 12VHPWR 600

Mire fogom használni a kártyát?

Ha a válasz a játék, akkor nincs sok teendőd. Az esetek nagy részében bátran választhatunk a mainstream, játékra szánt modellekből akkor is, ha fél-profi szinten használunk szoftvereket. Ha azonban professzionális környezetben dolgozunk, legyen szó 3D munkáról, videóvágástól vagy épp tudományos számítások végzéséről, akkor érdemes lehet megvizsgálni az Nvidia Quadro, vagy épp az AMD Pro szériáját is. Az esetek nagy részében az ilyen környezetben használt szoftverek leírása is árulkodó lehet, mindenképp nézzünk rá ezek hardverkövetelményére. Ha az AV1 codec elengedhetetlen, akkor pedig akár az Intel egységei felé is megérheti nézegetnünk.

Számít, hogy milyen monitorokat kötök a kártyára?

Szerencsére hosszú évek óta két csatlakozót találunk már a kártyákon. A HDMI és a DisplayPort átvette a DVI és a VGA szerepét. Az AMD az új kártyákon 2.1-es HDMI-t és DP-t használ, míg az Nvidia továbbra is 1.4-es Displayporttal szállítja a kártyáit. Az 1.4 azonban még akár 240 Hz-es 4K kijelzőt is meghajthat, bár ekkor már tömöríteni kell a videójelet. Így a modern kártyák esetében nem is igazán a csatlakozó típusa számít, hanem, hogy a kártya el is bírja a rá kötött monitor felbontán futó játékokat. Nagyon régi kártyák vagy nagyon régi monitorok esetében lehetnek problémák, például a VGA csatlakozó hiánya miatt vagy épp nagyon régi HDMI portból adódóan, ám ezek a potenciális vásárlók nagyon kicsi hányadát érintik csak 2023-ban.

Mennyit akarok költeni?

A kártya nyers ereje és az árcédula valamennyire kéz a kézben jár. El kell döntenünk, hogy milyen teljesítmény az, amivel már megelégszünk. Manapság az arany középút a 180-190 ezer forint körüli 4060 Ti-nál lehet az új generációból. Szerencsére az előző generáció is javában képviselteti magát a boltok polcain, melyekre kedvezményesebb áron is lecsaphatunk.

Az is kijelenthető, hogy ha a Ray Tracing, a DLSS és a sokak szerint jobb szoftveres körítés nem izgat minket, csak a nyers teljesítmény, akkor bizony adott kategórián belül az AMD, netán az Intel kártyák jobb ár-érték aránnyal rendelkeznek, mint az Nvidia VGA-k. Azt azonban nem árt tudni, hogy milyen FPS számokra számíthatunk ezek esetében, az alábbi bejegyzésünkben megpillanthatod a jelenlegi viszonyokat:

Két újonc is érkezett – Ezek a videókártya erőviszonyok 2023 májusának végén

 

×