Még ne vágd falhoz a vasat: a követelmények inkább vázlatnak tűnnek, mintsem tényleges rendszerigénynek, de azért elgondolkodtató az irány…

A tegnapi Starfield Direct keretében kiderült egyrészt, hogy a Starfield játékmenete komoly méreteket ölt (1000 bolygó vár benne felfedezésre), de úgy tűnik, hogy a méretes világhoz nem mindennapi rendszerkövetelmények is társulnak: alapvető lesz például az SSD és egy elég erős GPU.

Mégis ezek a rendszerkövetelmények egy kissé… furcsák.

Elnézve a nemrég megjelent listát, mondjuk úgy, hogy érdemes egy kicsit várni, mielőtt kibelezed a PC-t, vagy egyenesen újat veszel a Starfield kedvéért. Az űr Skyrimként is emlegetett sci-fi várhatóan nagy dili lesz, szóval érthető, ha valaki gépcserén töri a fejét a játék miatt, de mintha kissé forrón nyelnénk a kását, például mindjárt azzal, hogy „SSD Required”. Most tényleg nem fog futni, ha még mindig HDD az elsődleges meghajtód?! Annak ellenére, hogy mostanában kifejezetten érdemes SSD-re váltani (hiszen elég olcsón kaphatók), a rendszerkövetelmények oldalán nincs erre az igényre vonatkozó kiegészítő megjegyzés, sem a Steamen, sem az Xbox weboldalán. Szóval egyelőre kétségekkel fogadnánk a helyedben.

Forrás: Bethesda

A PC Gamer mindazonáltal a Bethesdánál kopogtatva megtudta, hogy a tárhelyről szóló hírek igazak: tényleg legalább 125 GB-ra lesz szükséged a játékhoz, de a többi specifikáció kicsit olyan, mintha találomra húzták volna ki a szavakat egy kalapból. Egyrészt az Xbox oldalán a minimumkövetelmények között az szerepel, hogy AMD Raydeon RX 5700 szükséges, de aztán ugyanebből a sorból kimaradt a „GTX” a GTX 1070 Ti-ből, ami ha nem is jóvátehetetlen, azért zavarbaejtő baki. Az ajánlott specifikációk azt is javasolják, hogy a felhasználók legalább Intel Core i7 6800K-val rendelkezzenek. Ez úgy hangozhat, mint egy átlagos Intel chip a Skylake generációból, pedig nem az. Ez egy X-szériás HEDT processzor, ami a megjelenésekor is hiánycikk volt, ma meg pláne az.

Az Intel nem sok hasonlót készít 2023-ban, ahogy az AMD sem – néhány csúcskategóriás chipet kivéve.

A PC Gamer arra következtet, hogy a Starfieldnek hatmagos processzorra lesz szüksége a zökkenőmentes működéshez, ami azt jelenti, hogy valószínűleg a Coffee Lake generációban kell keresni az ajánlott specifikációt, mondjuk egy Core 8600K, egy Core 8700K vagy még újabb alkatrész formájában. A Coffee Lake generációból származó Core i5 felett minden legalább hatmagos (ha nem több), ahogy az AMD legtöbb Ryzen chipje is Ryzen 5-ös vagy annál magasabb.

Forrás: Steam

A 16 GB-os memória – annak ellenére, hogy napjaink AAA játékai esetében még el lehet evickélni 8 GB-tal is – nem túl meglepő elvárás, hiszen a trend már a Starfield előtt elkezdett 16 GB felé mutatni. A fentiek ismeretében azért elég durva, hogy a játék képsűrűsége konzolokon csupán 30 FPS lesz, ami minden, csak nem jövőbe mutató. Összességében: ezekre a rendszerkövetelményekre még nem vennénk mérget a helyedben, mert sokkal inkább tűnik kapkodva összedobált vázlatnak, mint alapos tesztelés után megállapított listának.

Az ára se lesz semmi:

Itt a Starfield várható árcédulája – lesz, aki ennyiért megveszi?

 

×