Továbbra is megállíthatatlan a világháló.

Manapság szinte már a kenyérpirító is a világhálóra csatlakozik, annyira az életünk részévé vált az Internet és a különféle szolgáltatások. Minden egyes másodpercben felhasználók milliói beszélgetnek vagy épp gyártanak tartalmat a rengeteg weboldal valamelyikén. Jogosan merülhet fel a kérdés sokakban: mennyi weboldal létezik a világban? Az Internet hosszú utat járt be, szerencsére az első klasszikus értelemben vett weboldalt a mai napig látogathatjuk. Az egykor még katonai fejlesztésként indult hálózat manapság a szórakozás mellett elengedhetetlen eszköze a kommunikációnak, oktatásnak vagy épp a kereskedelemnek. Mindenki ennek részese akart és akar lenni, mely a weboldalak számának robbanásszerű növekedéséhez vezetett.

Hány weboldal létezhet?

Mi is az a weboldal?

Mielőtt számolgatásokba kezdenénk, érdemes tisztába tenni, hogy tulajdonképpen mit is keresünk. A weboldal egy olyan, internetről elérhető és webszerveren tárolt oldal, melyen a különféle aloldalak mellett multimédiás tartalmakat és egyéb digitális eszközöket is találhatunk. Egy olyan számítógépes dokumentum, mely megfelel a World Wide Web számára, és alkalmas arra, hogy egy erre dedikált program, a webböngésző megjelenítse. Ez lehet egy egyszerű, szöveges weboldal, de ide tartozhatnak a videólejátszó platformok, a streaming oldalak vagy épp a fájlfeltöltésért és megosztásért felelős szolgálatások is. A weboldalak egyedi címekkel, úgynevezett URL-címekkel rendelkeznek, melyek segítenek a felhasználóknak megtalálni és meglátogatni őket. Itt hatalmas szerepet kapnak a korábban már megemlített DNS szerverek, hogy ne IP címeket kelljen begépelnünk minden egyes alkalommal.

Aktív vs. inaktív weboldalak

Az elsők

Az aktív és az inaktív weboldalak megkülönböztetése világosabb képet adhat arról, hogy mekkora is lehet manapság az internet. Több weboldal is hosszú évek óta elhagyatottan várja a domain lejáratát vagy a tárhelyszerződést megszűntetését. Az aktív weboldalak azok, amelyeket a tulajdonosok vagy a rendszergazdák rendszeresen frissítenek és karbantartanak. Ezek lehetnek blogok, híroldalak, online áruházak, közösségi médiaplatformok, oktatással foglalkozó weboldalak. Gyakorlatilag a lehetőségek tárháza végtelen. A folyamatosan frissülő tartalom, a jobb SEO és a felhasználói aktivitás miatt a keresőmotorok találati listáján is előkelőbb helyen szerepelnek. Az inaktív weboldalak értelemszerűen ezek szöges ellentétei. Hosszú évek óta nem frissült tartalom, tönkrement linkek, netán törölt médiatartalmak jellemzik ezeket az oldalakat. Csalóka képet adna, ha ezeket is számításba vennénk.

Oké, de akkor hány weboldal létezik?

Az interneten található webhelyek száma folyamatosan változik, új webhelyek jönnek létre, a régiek inaktívvá válnak. A legtöbb kiadvány vagy bejegyzés, mely megpróbál választ adni erre a kérdésre, a Siteefy-t idézi hiteles forrásként. A Siteefy szerint 1,115 milliárd weboldal van az interneten, amelyeknek 18%-a aktív. Minden egyes másodpercben 3 új weboldal bukkan fel az Interneten, ez napi szinten közel negyedmillió új felületet jelent. Ha mi is hiszünk a Siteefy adatinak, akkor elmondhatjuk, hogy a bejegyzésünk írásakor több mint 200 millió aktív weboldal van. Te gondoltad volna?

Egészen remek filmek és sorozatok érkeznek júniusban a SkyShowtime kínálatába

 

×