Fogós kérdés, ha csak új kártya jöhet szóba.

Az Nvidia 2022 szeptemberében mutatta be az Ada – RTX 40 családot. Akkor debütált a jelenleg is legerősebb asztali VGA, az RTX 4090, majd nem sokkal később az RTX 4080 követte őt a sorban. A gyengébb RTX 4080 variáns immáron átnevezve RTX 4070 Ti névvel érkezett meg a piacra az idei év elején, míg április óta az első, igazán középkategóriába szánt RTX 4070 is tiszteletét teszi a boltok valós és virtuális polcain. Az előző széria új és használt kártyái között elképesztő szakadék van, így legtöbben jelenleg a fenti két példány közül válogatnak, ha mindenképp új, középkategóriás PC építése a cél. Az ársávok az elmúlt években sajnos eltolódtak, de ez ellen nem igazán tehetünk semmit. Jogosan merülhet fel a kérdés többekben, hogy

melyik kártyát érdemes választani?

A nyers adatok

Az RTX 4070 ugyanazt az AD104 chipet használja, mint a Ti modell, ám az L2 Cache-t és a CUDA magokat bizony megnyirbálták rendesen. Cache szinten közel 25%, míg CUDA magok számát tekintve 23% különbség van a kártyák között. Az órajelben szintén tapasztalhatunk némi eltérést a drágább modell javára. Memóriából mindkét kártya 12GB-ot tudhat magának egy 192-bites memóriabuszon, mely 504 GB/s sávszélességgel kecsegtet. A fenti egységek 20-25%-os eltérése az árban is megmutatkozik, ám mindkét kártyát 30-40 ezer forinttal olcsóbban szerette volna mindenki a boltok polcain tudni. Csodák azonban nincsenek. A TechSpot munkatársai közel 40 játékban eresztették egymásnak a kártyákat, nézzük is, hogy milyen tanulságot vonhatunk le ezekből.

Az eredmények

A címek között találhatunk kompetitív játékokat, de modern, AAA címeket is. Gyakorlatilag minden igényt ki is elégítettek ezzel az oldal munkatársai, így nekünk már csak szemezgetni kell az információkból. Néhány címnél külön Ray Tracing ON és OFF mérés is készült, hogy abba se lehessen belekötni.

1080p

A legnépszerűbb felbontáson a 25%-os ár ellenére „csak” 16%-kal tért el a két kártya átlag FPS értéke. Néhány esetben még CPU limitbe is sikerült ütközni, a Death Strandingnél például a beépített 240 FPS megkötés nehezítette meg a teszterek dolgát.

1440p

Hasonló eredményeket olvashatunk le 1440p esetén is, 20% alatt, környékén sikerült tartani a különbséget néhány címet kivéve.

4K

4K esetében is marad a bűvös 19%-os átlag. Ha a legfelső három címet kivesszük, akkor is 20% körül marad a differencia, miközben árban ez bizony még mindig 25% legalább.

A tanulság

A TechSpot sem tudott egyszerű verdiktet vonni a fenti eredményt látva. Normál esetben azt javasolnák ők és mi is, hogy azt a kártyát vegyük, melynek nyers teljesítményre mindenképp szükségünk van. Ez valamennyire itt is megáll, hiszen örök érvényű igazság, ám a 4070 Ti-t a saját ársávjában bizony nem lehet nyugodt szívvel ajánlani a 12 GB VRAM miatt. Sőt, talán már a 4070-nál is kötelező lenne 16GB memória, az Nvidia azonban hajthatatlan ilyen téren. Szintén nagy igazság, hogy AMD oldalról jelenleg nincs alternatíva a 4070-re, hiszen az RX 7900 XT/XTX jóval feljebb pozícionálta magát, míg a május végén érkező RX 7600 egy, talán két kategóriával lentebbre.

Mindent egybevetve, ha elegendő az RTX 4070 teljesítménye, akkor bizony nem éri meg feljebb merészkednünk, kevesebb többletteljesítményt kapunk, mint amennyivel többet kifizetünk. A 4070 Ti a 12 GB VRAM miatt nem ajánlható teljesen nyugodt szívvel, abban az ársávban érdemes lehet már a 7900 XT felé kacsingatnunk, mely raszter teljesítményben kicsit gyorsabb, VRAM-ból többet ad, egyedül Ray Tracing alatt vérzik el.

Amíg az AMD nem ad ki 4070 szintű kártyát, addig ezen az áron ajánlott(abb) példány, ha mindenképp új kártyát szeretnénk a gépünkbe tudni. Várhatóan az Nvidia hamarosan némi árcsökkenésre kényszerül, érdemes lehet kicsit várnunk, ám a jelenlegi állapotokra a fenti kijelentések igazak. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy akár az RTX 4070, akár a Ti változat mellett tesszük le a voksunkat, jóval kellemesebb fogyasztásra készülhetünk, mint az előző generációban. Az RTX 4070 az alap 10GB-os 3080 feletti nyers teljesítményt hozza, közel 100-120 wattal alacsonyabb fogyasztáson, 2 GB-tal több memóriával, DLSS 3 támogatással és sokkal jobb elérhetőséggel. 

Használt videókártyát akart venni – Nagy meglepetés várta a kibontás után

 

×