Nem finomodnak.

Az Apple hosszú évekig az Intel egységeire támaszkodott a Mac gépek gyártásánál. Aztán 2020-ban bejelentették, hogy az addigra kiforrott, ARM architektúrás processzoraikat immár asztali vagy épp laptop környezetben is megizzasztanák, nem csak iPadben és iPhone-ban. Rizikós döntés volt, de mind a szoftveres, mind pedig a hardveres oldal olyan jóra sikerült, hogy azóta is sokan irigylik emiatt a céget.

Azóta az M1-es egységet és változatait felváltották már az M2 nevet viselő utódok, akár sima, akár Ultra szinten. Néhány masina még megkaphatja ezeket a közeljövőben, ám az Apple műhelyében már több bestia is bevetésre készül. Néhány benchmark oldalon is felbukkant már néhány konkrét specifikáció, így hamar kiderülhet, hogy milyen konfigurációt kaphat az M3 Pro és Ultra.

Magokban nem lesz hiány!

A tesztelés alatt álló M3 verzió 12 CPU magot, 16 grafikus magot és 36GB memóriát tartalmaz. Hat hatékony mag az alapvető feladatokért felel, míg hat további a nyers, gyors számításoknál kezd el csak igazán aktivizálódni. Ez lehet majd az M3 Pro alapszintű verziója. Az M3 Ultrát tartalmazó gépek már 28(!) CPU maggal és 80 grafikus maggal érkezhetnek meg a boltok polcaira, mely embertelen erővel kecsegtethet majd. Az Apple-nek nem lesz egyszerű feladata ennyi magot elhelyezni egy chipen, ám világelsőként álhatnak át a 3 nanométeres gyártási folyamatra, akár már az idei iPhone 15 Pro/Pro Max esetében is. 

Forrás: HVG

Indíts karriert! – Már zeneszerző is lehetsz egy AI segítségével

×