A Call of Duty-nak talán majd jövőre sikerül.

Talán kevesen tudják, de nem csak a híres színészek és előadók, alkotók számára létezik hírességek csarnoka, de a videojátékok is kapnak hasonló elismerést. A World Video Game Hall of Fame listáján már nagyjából 40 olyan játék szerepel, ami a világ legfontosabb, legbefolyásosabb videojátékait vonultatja fel. Idén, 2023-ban 4 játékkal bővült a hírességek csarnoka – jelentették be a szervezők.

Íme a játékok, amik 2023-ban a Videojáték Hírességek Csarnokába kerültek.

  • Barbie Fashion Designer
  • Computer Space
  • The Last of Us
  • Wii Sports

A Hírességek Csarnokába minden évben zajló szavazás alapján olyan játékok kerülnek, melyek a popkultúrára vagy a játékiparra gyakorolt hatásukért elismerést érdemelnek. A játékok a kibővített The Strong National Museum of Playben lesznek láthatók, New-Yorkban.

A 2023-as szavazás során a jelöltek között volt az Age of Empires, az Angry Birds, a Call of Duty 4: Modern Warfare, a FIFA International Soccer, a GoldenEye 007, az NBA 2K, a Quake és a Wizardry is.

De miért a Barbie?

Nos, úgy tűnik, hogy a Barbie Fashion Designer segített bebizonyítani, hogy létezik piaca a lányoknak szánt videojátékoknak is.

„A Barbie Fashion Designer a lányoknak szóló játékmozgalom kiindulópontjává vált, és felrázta a szoftver- és játékszcénát” – mondta Kristy Hisert. „Fontos kérdéseket és vitákat is kiváltott. Mit jelent az, hogy játék lányoknak szóló játék? Kell-e egyáltalán léteznie „lányoknak szóló” játékoknak? Milyen következményei vannak ezeknek a játékoknak?”

Természetesen került a listára olyan játék is, amit megértünk. A Naughty Dog The Last of Us játékát a „mélyreható történetmeséléséért, valamint emlékezetes karaktereiért” is elismerték.

A Nintendo Wii Sports vízválasztó volt a játékvilágban; a Barbie Fashion Designerhez hasonlóan a Wii Sports is egy kiaknázatlan piacot szólított meg. Aryol Prater szakértő megjegyezte, hogy a Wii Sports olyan emberek millióit tette gamerré világszerte, akiknek korábban eszükbe sem jutott játszani. Gamer jelenséggé vált, mivel egyre többször jelentek meg hírek arról, hogy a játék különböző csoportokat – köztük az idősek otthonában élőket – emelte fel a kanapéról”.

Végül, a Computer Space, amelyet a World Video Game Hall of Fame korábbi tagja, a Spacewar ihletett, az első kereskedelmi videojátékként tört utat magának. A Computer Space 1971-es megjelenése előtt valójában nem létezett kereskedelmi „videojáték-ipar”.

A Barbie Fashion Designer, a Computer Space, a The Last of Us és a Wii Sports tehát csatlakozott a tavaly bekerült The Legend of Zelda: Ocarina of Time, a Ms. Pac-Man, a Sid Meier’s Civilization és a Dance Dance Dance Revolution címekhez. Összesen 40 játékot ismer el mostantól a World Video Game Hall of Fame.

Ezt láttad már?

Szereted a sportot? – Komoly célpontja vagy az online csalóknak

 

×