Hasznos funkció, ám hibajelenségekért is felelős lehet.

Rengeteg, minden napok során is gyakran használt alkalmazásban találkozhatunk a hardveres gyorsítás kifejezéssel. A legtöbb esetben ez automatikusan bekapcsolásra kerül és szinte mindig a GPU-ra értik a fejlesztők. Maga a hardveres gyorsítás nem csak GPU alapú lehetne, ám manapság egy átlagos számítógépben a többi lehetőség nem igazán jöhet szóba.

Sokan nem nyúlnak ezekhez a beállításokhoz, az esetek jelentős részében nem is igazán kell, ám néha előfordulhat, hogy problémákat is okozhat a bekapcsolt állapot. A legtöbb, FPS optimalizáló leírásban is gyakran felmerül a kikapcsolás lehetősége, ám nem árt megértenünk, hogy miért is kéri tőlünk ezt az adott videó vagy írott bejegyzést.

Mi az a hardveres gyorsítás, mik az előnyei és hátrányai?

Hardveres gyorsítás

Leegyszerűsítve, közérthető módon érdemes nekifutnunk ennek a kérdésnek. A számítógép működése közben van egy adott feladat, melyet mindenképp el kell végezni. Ez lehet egy böngészőben futó játék „kirajzolása” vagy épp a Discord Streaming rendszere. Ezeket a feladatokat a processzor is el tudná végezni, ám lassabban, mint egy dedikált célhardver, illetve a többi folyamat is hátrányt szenvedne el.

Beállítás a Discordon felületén, a Settings -> Advanced fülön

Ilyenkor jön képbe a hardveres gyorsítás, mely a GPU-t bízza meg ezekkel a feladatokkal. Ennek köszönhetően a CPU is tehermentesül, illetve sokkal gyorsabban és kevesebb teljesítmény befektetésével végigfuthat az adott feladat. A hardveres gyorsítás tehát minden esetben a processzor munkáját könnyíti meg egy célhardver/áramkör bevetésével, mely a mai számítógépek esetében szinte 99%-ban a videókártyát takarja. 

Beállítás a Spotify beállítások menüpont legalján

Előnyök, hátrányok

Alapvetően egy rettentően hasznos dologról beszélhetünk, ám minden esetben számolnunk kell néhány visszatartó tényezővel. Előnyök:

  • Tehermentesül a CPU, nem erőből kell megoldani a dolgot
  • Ennek köszönhetően hordozható gépek esetén az üzemidő, fogyasztás is mérhetően javul
  • Az alkalmazások jobban, gördülékenyebben futhatnak

Hátrányok:

  • Előfordulhat, hogy akadozik vagy kifagy az alkalmazás, bár ezért legtöbbször egy-egy hibás drivert vagy hardvert okolhatunk
  • Néhány specifikus funkció nem működik, ha bekapcsoljuk a gyorsítást
  • Beleszólhat a GPU teljesítményébe, ha több programot is futtatunk játék közben

Kikapcsoljam?

Az esetek nagy részében inkább használ, mint árt a funkció, így alap esetben nem érdemes kikapcsolnunk. A legutolsó, hátrányként említett tulajdonsága azonban azonnal el is árulta, hogy miért javíthat néhány játékban az FPS értékeken. Ha a videókártya amúgy is 99-100%-on pörög, akkor nem igazán okos dolog újabb feladatokkal megbízni. Miközben fut a játék, a videókártyának a kisajtolandó képkockák mellett a Spotify, Discord vagy épp a Chrome feladatait is el kell végeznie, mely bizony már mérhető teljesítményromlással jelentkezhet. Ha van tartalék a kártyában, akkor nem kell ettől félnünk. Többmonitoros rendszereknél a második, netán harmadik monitoron általában pont a böngésző vagy a Discord fut, így ha FPS dropokat tapasztalunk játék közben, akkor megpróbálkozhatunk a gyorsítás kikapcsolásával.

  • Discordon ezt a Settings -> Advanced fülön tehetjük meg
  • Spotify esetében a CTRL+P lenyomása után a lista legalján találjuk meg az opciót
  • Google Chrome esetében a Beállítások -> Rendszer fülön találhatjuk meg, „Hardveres gyorsítás alkalmazása lehetőség szerint” néven

Természetesen a fenti alkalmazásokon kívül több helyen is találkozhatunk még vele, érdemes a „GPU gyorsítás” / „Hardveres gyorsítás” kifejezéseket keresnünk az alkalmazásokban.

A Fast Boot sem mindig jó:

Sok probléma okozója? – Így kapcsolhatod ki a Windows Fast Bootját

 

×