Hosszú hagyománnyal szakított a cég.

Az Nvidia 2022 szeptemberében leplezte le a legújabb, Ada – RTX 40 kártyáit. Sok kritika érte a céget a bemutatást követően. Egyrészt az új ársávokat a mesterségesen feltornázott árcédulák alapján lőtték be, nem a szokásos módon. Másrészt az RTX 4080-ból két változattal akartak jelentkezni, mely meglehetősen félrevezető lehetett volna. Közösségi nyomásra hamar el is vetették ezt az ötletet, RTX 4070 Ti néven érkezett a gyengébb RTX 4080.

2023 áprilisára ennek köszönhetően már a polcokon találhattuk az RTX 4090, RTX 4080 és RTX 4070 Ti kártyákat. A pletykák arról szóltak, hogy április közepén megérkezhet a középkategória első képviselője is. Ezúttal sem tévedtek az informátorok, április 12-én megismerhettük a negyedik kártya erejét is. 

Az Nvidia hülyének nézi a játékosokat?

A kártya önmagában nem gyenge, hiszen még 4K felbontáson sem érzi magát annyira rosszul. Ha azonban megnézzük a fenti képet és az elmúlt négy-öt generáció fejlődését, akkor bizony hamar rájöhetünk, hogy valami nem stimmel. A legrosszabb esetben is 16% ugrás volt az egyes XX70 modellek és az ez előző generáció XX80 modelljei között. Ezúttal azonban nem hogy ugrás nincs, de 3%-kal lassabb is lehet néhány esetben az újonc az RTX 3080-hoz képest. Hatékonyságban, fogyasztásban és az új technológiák (DLSS 3, AV1) természetesen lekörözi az „elődöt”, de ezúttal bizony tényleg elmaradt a szokásos teljesítményugrás.

Forrás: TPU GPU adatbázis

Ez lenne az új középkategória? – Megérkeztek a hivatalos Nvidia RTX 4070 tesztek

×