Érdemes volt márciusban nyitott szemmel járniuk a fantasy és sci-fi irodalom kedvelőinek, mert nem csak az égen fedezhették fel a Marsot.

Érdemes volt márciusban nyitott szemmel járniuk a fantasy és sci-fi irodalom kedvelőinek, mert nem csak az égen fedezhették fel a Marsot. Némi szerencsével ugyanis T. B. Byrt marsi életről szóló regényével gazdagabban térhettek haza a hosszúra nyúlt túlórából, vagy az esti buliból.

Hogy volt-e élet a bolygószomszédunkon, már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Egy újonnan megjelent fantasy, sci-fi regény is éppen ezt a témát boncolgatja. Arra próbál választ adni, hogy milyen lehetett a 3,8 milliárd évvel ezelőtti Mars, és milyen titkokat rejthet a bolygó mára már halott, vörös homokja.

A néma csillag dala című könyv azonban nem csupán ilyen értelemben ajándékozhatott meg bennünket a felfedezés élményével.

Otthonra leső könyvek

A március mitológiai értelemben a Mars hónapja, hisz nevét is – régiesen Mártius – a háború római istenéről, Marsról kapta. Így nem véletlen az sem, hogy ez a szokatlan kezdeményezés éppen e hónap éji leple alatt zajlott. Tizenhat dedikált könyvet bocsájtottak bizonytalan, titokzatos útjára, hogy azok szerető otthonra lelhessenek.

Van abban valami bizsergető, ahogy unottan bandukolunk hazafelé az éjszakai busztól, és közben megakad a szemünk egy színpompás „féltéglán”. Közelebbről megvizsgálva pedig észrevesszük, hogy az említett tárgyi anomália nem más, mint egy könyv.

@tbbyrt 16 könyv kereste új otthonát, hogy elregélhesse a Mars bolygó titkát… #anemacsillagdala #vandorkonyv #eletamarson #tbbyrt #mars #book #guerillamarketing ♬ Star Sky – Remix – herolove

Ez a könyv pedig egy üdvözlőkártya és egy vers formájában „szól hozzánk”:

A versbe foglalt üzenet

„Négy nap huny, és jő az éj,
Negyedik csillag ha az égre tér,
Négy könyv az, mi útra kél.

Négy a könyv, s velük egy a cél:
Suttogott betűibe kapva a szél,
Feledett emléke majd révbe ér
A világnak, mit a szem holtnak vél.

Retteg; nyomtalan múltától fél…

Mert bár hajdan élőt szültél,
Bús méhed most mégis vetél,
S a lét emlékét is temeti a tél.

Rőt homokba fúlt, és mégis remél,
Hogy száll dala mit holtában regél.”

Bár lehet, hogy épp némi alkoholbevitel után ténfergünk hazafelé az esti buliból, amikoris ez a szemtelen kártya verselemzésre késztet bennünket. Mégis a váratlan ajándék élménye feledteti a legsötétebb irodalomórákról felsejlő, mélyen gyökeredző traumáinkat.

A kártya tanulsága szerint, ahogy a naprendszerünk negyedik bolygója felragyog az égen, vaskos kötetek vetik bele magukat a márciusi éjszakába. Négy napon keresztül, naponta négy könyv „veszett el”, hogy összesen tizenhat szerencsés csillagzat alatt született könyvmolyt ajándékozzon meg a felfedezés élményével.

Forrás: T. B. Byrt

×