Természetesen az „olcsóbb” SSD is messze túl van árazva a kelleténél, de még így is sokat spórolhatunk a Seagate új alternatívájával.

Mikor 2020 novemberében bemutatkozott az újabb konzolgeneráció már jó előre tudhattuk, hogy a játékgépekbe épített belső tárhely önmagában csak ideig-óráig lesz elegendő a PS5 és a Series X, de pláne nem a Series S tulajdonosok számára.

A PlayStation 5-be mindössze egy 800 GB-os SSD került, amiből majd 200 gigát maga a rendszer foglal, ami azt jelenti, hogy összesen 600 GB áll a játékok rendelkezésére. Ez Xbox Series X-en jobb, hisz ott a rendszer 200 gigája 1 TB-ból vonódik le, a legrosszabbul viszont a Series S-esek jártak, akik csupán 300 GB-on nyújtózhatnak.

Elvileg azért lettek ennyire szűkösen szabva a belső tárhelyek, hogy a konzolok kereskedelmi árát alacsonyan tudják tartani. Ezért már eleve úgy tervezték őket, hogy később könnyedén bővíthetők legyenek, ezen a téren viszont a Sony sokkal jobban döntött a Microsoftnál.

A japán szakik ugyanis a külső, könnyen lekapható burkolat alá rejtettek egy M.2 SSD foglalatot, ami igen sokféle gyártó külső eszközével kompatibilis. Ezzel szemben az Xboxon a gépház hátuljára került egy speckó foglalat a többi közé, amihez egyelőre csak egyetlen gyártó, a Seagate készít SSD-ket. Ezek viszont egység-, de inkább aranyáron, vagyis kifejezetten drágán mennek, egyik-másik pedig kerül annyiba, vagy épp drágább, mint egy Series S.

Az exkluzívokon túl ez az új Xboxok Achilles-sarka.

Ez azonban úgy tűnik, hogy hamarosan megváltozik, de minimum változnak az arányok. A Windows Central és a The Verge is kiszúrta, hogy a Best Buy felületén megjelent egy új rubrika, amely egy kifejezetten Xbox Series konzolokhoz készült Western Digital SSD-re mutat. A WD külső Xbox SSD-je 1 TB-os lesz, de nem ez lesz a legfőbb aduja a három kiszerelésben kapható Seagate-tel szemben.

Western Digital’s Xbox expandable storage also works with the Xbox Series X.

A WD tárolója ugyanis 40 dollárral lesz olcsóbb a Seagate 1 TB-os eszközénél, ami így 180 dollárba, azaz kb. 65.000 forintba kerül.

Ez persze még így is eszement mód túl van árazva, de tekintve, hogy Xboxon ezek az egyetlen lehetőségek a tárhelybővítésre, mindenképp jó dolog. Itt viszont fontos megjegyeznem, hogy mire Magyarországon a boltokba kerül a WD 1 TB-os Xbox SSD-je, addigra a magas adónk miatt valamivel drágább lesz mint 60 ezer. Valószínűleg abba az árkategóriába fog kerülni, mint a Seagate 512 GB-os megoldása, vagyis nagyjából 80-90.000 forint környékére várhatjuk.

Ez nyilván sokkal kedvezőbb ajánlat, viszont nagyon reméljük, hogy az idő múlásával más gyártók is becsatlakoznak majd az Xbox ökoszisztémájába, és ezeknél a totálisan elszállt áraknál valamivel fogyasztó- és pénztárcabarátabb SSD-kkel rukkolnak elő. Arról sajnos nem tudni semmit, hogy a WD pontosan mikor kezdi az Xbox SSD értékesítését, de sanszos, hogy a közeljövőben már bedughatjuk a szeretett erőgépünkbe.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezekkel a kiegészítőkkel építheted meg a legvadabb Xbox Series konzolt

 

×