Nem olya rózsás a közhangulat jelenleg Franciaországban, de ez azért egy kicsit túlzásnak tűnik.

Egészen abszurd dolog történt a napokban Franciaországban. Az France24 és a Forbes szerint a francia rendőrség előállított egy 50-es éveiben járó nőt, amiért az becsmérlő megjegyzéseket tett Facebookon az ország miniszterelnökére, Emmanuel Macronra.

Hogy nagyjából ismerjük a kontextust, Franciaországban jelenleg egészen komoly viták folynak egy törvénymódosítás nyomán, amellyel a francia elnök 62 évről 64-re emelné a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjreform komoly ellenállást és tüntetést váltott ki a polgárokból, a CNN szerint eddig körülbelül 740 ezren vonultak utcára a tervezet ellen felszólalni.

A szóban forgó hölgy is erre a tervezett törvénymódosításra reagált a népszerű közösségi oldalon, ahol március 21-én állítólag egy olyan posztot és máshol hozzászólást engedett meg magának, amiben Macront egy „mocsoknak” hívja.

A nőhöz ajtaján aztán a helyi közigazgatási hivatal feljelentése alapján március 31-én már kopogtatott is a francia hatóság, aminek rendfenntartó erői már az otthonában letartóztatták. A hirtelen mezei kommentelőből bűnözővé vált asszony a beszámolók szerint elsőre azt hitte, hogy valamiféle viccről van szó, és innen nekünk is annak tűnhet, de sajnos a dolog nagyon is valós.

Franciaországban ugyanis a Forbes tudomása szerint életben van egy törvény, amely szigorúan tiltja, hogy trágár vagy becsmérlő megjegyzéseket tegyenek a Francia Köztársaság első emberére – ez esetben Macronra. Aki így tesz, annak komoly büntetésre érdemes számítania. Bár a Facebook posztot elkövető elkövető (:) valószínűleg elkerüli a börtönt, francia hírportálok szerint körülbelül 4,5 millió forintos bírságot fog kiróni ezért a bíróság.

Ezt is olvasd el:

Csajozó, breakelő, graffitiző, kung-fuzó, gengszterrapper PÁPÁT láttál-e már?

 

×