A neves GPU-gyártó Nvidia nyilvánosan kritizálta a kriptót, mondván, hogy a ChatGPT-hez hasonló AI sokkal hasznosabb.

Nem lehet azt mondani, hogy az Nvidia nem járt jól az elmúlt években zajlott bányászlázzal és kirptovaluta-felemelkedéssel. Nem csak, hogy hatalmas készlethiány volt a legújabb és legerősebb GPU-kból, de jelentős áremelkedés is következett, amikor az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin árfolyama az egekben volt. Hirtelen mindenki tonnaszám vásárolta a videokártyákat, hatalmas kripto-bányász parkok jöttek létre, sőt cégek is befektettek. Az Nvidia tehát nem csak hogy el tudta adni a kártyákat, de kétszer annyit is kérhetett értünk, mint korábban.

Az Nvidia azonban láthatóan mindig a kripto ellen volt. Talán ezért korlátozták korábban a videokártyák kripto-képességét is, vagy ezért adtak ki külön bányászkártyákat. A Guardian című lapnak nemrég interjút adott az Nvidia egyik vezetője, és kiderült:

a cég nem kedveli a kriptovalutát, sőt.

„Semmi hasznosat nem ad hozzá a társadalomhoz, különösen az olyan AI chatbotokhoz képest, mint a ChatGPT” – mondta az interjúban Michael Kagan, az Nvidia technológiai igazgatója. Mint kiderült, az cég inkább azt szeretné, ha a vállalat videokártyái társadalmilag valami hasznosat segítenének, például a jelenlegi AI-felemelkedést.

„Soha nem hittem abban, hogy a kripto valami olyasmi, ami jót fog tenni az emberiségnek” – mondta. „Az emberek csinálnak őrült dolgokat, de megveszik a cuccaidat, te pedig eladsz nekik dolgokat. De nem alakíthatod úgy a céget, hogy bármit támogass” – tette hozzá.

Az utóbbi mondat talán arra utal, hogy az Nvidia korábban korlátozta grafikus kártyák bányászképességét, hogy megpróbálja elriasztani azokat, akik bányászat miatt vásárolták fel a GPU-kat a gamerek elől. Tavaly az Ethereum blokklánc átállt egy „proof-of-stake” rendszerre, amely állítólag 99,9%-kal csökkentette az energiafogyasztást, miután sokan kritizálták a kriptobányászat hatalmas szénlábnyomát.

Más hírek szerint az Nvidia is beszállt a közelmúltbeli AI-lázba. A vállalat vezérigazgatója, Jensen Huang a cég éves konferenciáján azt mondta, hogy az AI „szinte minden iparágat át fog alakítani„. Mindezt persze az Nvidia kártyáival. Hogy ez megtörténik-e, azt még nem tudjuk.

Ezt láttad már?

Mit tud egy csúcskategóriás projektor? – XGimi Halo+ Teszt

 

×