Benjamin Franklin csak poénkodott az időszámítás variálásával, aztán komolyan vette a világ. De legalább kiderült, mennyire vagy farkas.

Ezen a héten szombatról vasárnapra virradó éjjel (március 26.) 2-ről 3-ra kell állítani az órákat, magyarán a nyári időszámításra állással egy órányi értékes játékidőt buksz el a hétvégéből.

De honnan ered az egész, és miért gondoljuk, hogy nincs rá szükség?

Ebben is úttörők a magyarok: a Monarchia az elsők között vezette be a nyári időszámítást (1916-ban), mert simán felült Benjamin Franklin 1784-es poénjának. Úgy lehettek vele, hogy aki kikísérletezi a villámhárítót, csak nem ír le hülyeségeket, pedig de: az óraátállításról a The Journal of Paris szerzőinek küldött szatírikus levelében értekezett, gyakorlatilag azon gúnyolódva, hogy mennyi gyertyát lehetne spórolni, ha az emberek korábban kelnének.

Ha van túlvilág, Franklin szakad a röhögéstől,

amikor évente kétszer állítgatunk, csak azért, mert egyszer rosszul aludt, és meglátta, hogy júniusban már reggel hatkor süt a nap. Nem mintha a megállapítás nem lett volna jogos, de a gazdasági hatása már rég elavult. Te ugyanakkor jól végigkómázhatod miatta a hétvége maradékát, és a kutatások szerint még életveszélybe is kerülhetsz.

 

Már senkinek sem kell

A Magyar Alvás Szövetség (van ilyen) már évek óta sulykolja a negatív mellékhatásokat és kockázatokat. Több riportban rámutattak, hogy az átállítás utáni hétfőn látványosan több baleset, agyvérzés, illetve szív- és érrendszeri halálozás történik, majd a rá következő napokban

átlag 40 perccel csökken az alvásidő.

Ezeket a jelenségeket tovább fokozhatja a szombati munkanap, amitől még fáradékonyabb és figyelmetlenebb lehetsz. Talán te is azokkal a kutatókkal és nemzetközi szakmai szervezetekkel értesz egyet, akik a standard időszámítás bevezetését kérik a világtól, de hiába osztja a véleményed a magyar lakosság háromnegyede (a Publicus Intézet mutatta ki), napjaink vezetői képtelenek megegyezni, hogy a téli, vagy a nyári időszámítás maradjon.

De mi a jó a gamereknek?

Már bólogatsz is, hogy a nyári, ugye? Tévedés! Mivel a gamerekről okkal feltételezzük, hogy baglyok (fogadjunk, hogy mindig élőben látod 01:59-ről 03:00-ra állni az órát), számukra a téli időszámítás a kedvezőbb. Hogy miért?

Azért mert FARKASOK – legalábbis a kronotípusok szerint.

A Profession.hu Tóth Edina időszervezési tanácsadó (ilyen is van) segítségével vázolta fel a kronotípusokat, a szerint, hogy az adott személy a nap melyik időszakában aktív. A logikája alapján négyféle ember van: a korán ébredő és 6-14 óráig energikus oroszlán, a hajnalban kómás, 10 és 14 óra között tevékeny medve, az álmatlanságtól szenvedő és korán ágynak eső delfin,

illetve a farkas. Ez vagy te.

A farkas szívesen marad fenn sokáig, hiszen éjszakai vadász, vagyis a kései órákban a legaktívabb és legproduktívabb. Az esti órákig is könnyen dolgozik, vagy tanul (tudjuk: játszik), de ennek megvan a böjtje, hiszen másnap déli 12 előtt ki sem mászna a takaró alól. A farkasok gyakran épp ezért indítanak vállalkozást: a maguk főnökeként akkor kelnek, amikor csak akarnak. Bizniszre fel!

Ezt láttad már?

6 zseniális poszt-apokaliptikus film, ami olyan mint a The Last of Us, csak sokkal jobb

 

×