Ukrajna nyomást gyakorol a platformüzemeltetőkre, és most már a játék kiadójára is: a lerohant ország attól tart, hogy a game segíti az oroszokat.

Az ukrán kormány név szerint is megszólította a Valve kiadó vezetőjét, Gabe Newellt, akit arra kértek, hogy intézkedjen az Atomic Heart játék visszavonásáról. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a játék eltűnhet, például Steamről, de ugyanúgy ott pattog a labda a PlayStation és az Xbox székházában: tőlük szintén levélben kérték a game levételét az online áruházakból – értesült a Gaming Bible.

Az Atomic Heart 2023 februárjában jelent meg PC-re és újgenerációs konzolokra. A BioShock és a Wolfenstein inspirálta játék egy alternatív, 1955-ös történelmi szálon játszódik. Ebben Oroszország már 1942-ben legyőzte a náci Németországot, ahonnan egy halálos vírus szabadult rá a világra. A milliók halála miatt kevés a munkaerő, így megnőtt az igény a szovjet robotokra, amelyeket egy mesterséges intelligencia kapcsol össze, de külön-külön emberek is irányíthatják őket, egy neurokonnektor nevű, testbe integrált eszközzel. A játékosok a történet egy pontján KGB-ügynöknek is beállnak, szóval az egésznek – hogy is mondjuk? – nincs túl jó szájíze mostanában.

De az ukránoknak elsősorban nem a sztorival van bajuk, hanem azzal, hogy az Atomic Heart közvetve támogathatja az ellenük zajló inváziót.

A játék orosz fejlesztőit, a Mundfish-t sokan azzal vádolják, hogy a Kreml finanszírozza, úgyhogy magyarázkodásra kényszerültek. Ezzel további olajat locsoltak a tűzre, mivel a nyilatkozatban azt írták, ellenzik az „emberek elleni erőszakot”, ami legfeljebb utalás az országuk által indított támadására, de konkrétan nem emelik ki benne, hogy az Ukrajna elleni agressziót elleneznék. Magánvélemény: ezt nem feltétlenül korrekt számonkérni a stúdión, mivel Oroszországban törvényellenes nyilvánosan bírálni a „különleges katonai műveletet” (ahogy ott hívják, mert háborúnak is tilos nevezni).

 

A PCGamesN úgy tudja, hogy az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mykhailo Fedorov levelet küldött a Sony-nak, a Microsoftnak, a Valve-nak, illetve külön Gabe Newellnek, arra kérve őket, hogy vonják ki az álláspontja szerint toxikus Atomic Heartot a digitális boltokból.

 

„Komoly aggályaink vannak a Steam platformon 2023. február 21-én megjelent Atomic Heart című játékkal kapcsolatban” – olvasható Fedorov levelében. „Mivel a Mundfishnek orosz vezetősége és irodái vannak, fennáll annak a potenciális kockázata, hogy a játék vásárlásaiból befolyó pénz az orosz költségvetésbe kerül, így az Ukrajna elleni háború finanszírozására fordítják. Egy másik pont, amit ki kell emelnem: az orosz szervezetekkel való együttműködés nincs összhangban a szabad demokratikus országok szankciós politikájával. Úgy vélem, a Valve nem akarja, hogy olyan platformnak tekintsék, ami támogatja a kommunizmust, még ilyen futurisztikus kivitelben sem.”

Az ukrán politikus annak jegyében kéri az Atomic Heart törlését, hogy a vezetőknek és a vállalkozásoknak világszerte össze kell fogniuk („most jobban, mint valaha”), hogy tiltakozzanak az orosz invázió ellen, és leállítsák a háború finanszírozását, minden lehetséges módon – informálisan is.

„Remélem, találkozunk a világos oldalon” – zárul Fedorov levele.

Nem először kérik a letiltást:

Ukrajna máris betiltaná az Atomic Heartot, ami “katonai műveletet finanszírozhat”

 

×