Mind az ülő munkának, mind a sok-sok PC-s játéknak megvannak az egészségre gyakorolt káros hatásai. Most bemutatták, milyen torzulást okozhat.

Azt bizonyára mindenki jól tudja, hogy bár nagyon jó érzés hosszú órákon keresztül a gép előtt ülni, akár a munka, akár a játék miatt, vannak ennek negatív hatásai is. Főleg játék közben veszítjük el az időérzékünket, arra pedig még kevésbé figyelünk, hogy hogyan ülünk, mennyit mozgunk, mit eszünk és mennyit.

Dan Go például a Twitteren azt írja, hogy ha te több mint 6 órát ülsz gép előtt, annak következménye lehet a rossz testtartás, elhízás és súlygyarapodás, nyak-, váll- és derékfájdalom, sőt a depresszió és a szorongás kockázata. Ehhez egy képet is mellékelt, ami arról árulkodik, milyen rossz a testtartása annak, aki sokat ül a gép előtt.

Ami viszont most ennél is érdekesebb, hogy szakértői csoport most felmérést végzett azok körében, akik rendszeresen ülő munkát végeznek. A kutatás alapja 3000 francia, német és egyesült királyságbeli munkavállaló volt, a megszerzett adatok alapján pedig készítettek egy előrejelzést, hogy hogyan fog kinézni valaki, ha napi szinten nagyon sokat ül a gép előtt. Az ülő munkát végzők számos egészségügyi problémával küzdenek, mint a szem- és hátfájás vagy a migrén.

Létrejött Emma, aki egy torz alak lett, köszönhetően a sok-sok gép előtt ülésnek!

„Íme Emma, aki életnagyságban ábrázolja, hogyan nézhetünk ki 20 év múlva, ha továbbra is rossz testtartással és nem megfelelő munkahelyeken dolgozunk” – olvasható a kutatás leírásában.

A kutatók egy szakértői csoporttal együttműködve készítettek modellt és egy tanulmányt arról, hogy a jelenlegi szokásaink alapján a sok gép előtt ülés hogyan befolyásolhatja egészségünket a jövőben. Ha nem teszünk ellene semmit, 2040-re a az ülő munkát végzőknek (igen, a gamereknek is) tartósan görnyedt háta lesz, amit a hosszú ideig tartó, rossz testtartás, íróasztal fölé görnyedt ülés okoz. Az ülőmunka okozta rossz véráramlás miatt visszérbetegségeik is lesznek, a számítógép képernyője miatt pedig vörös és száraz szemük, a gépelés miatt duzzadt csuklójuk, a rossz levegőminőség miatt szőrös fülük és orruk, valamint a laptop hője és a stressz okozta ekcéma miatt vörös, irritált bőrük lesz.

 

A szakértők szerint azok, akik napi nyolc óránál többet ülnek és nem mozognak, azoknál nagyobb az esély a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulására is. A jó hír, hogy napi 60-70 perc mozgás is segíthet ennek elkerülésében.

Fontos tanácsaink nekünk is vannak, hogy hogyan ülj rendesen:

Görnyedsz és ropogsz? – Tippek a helyes gamer testtartáshoz

 

×