Egy csokorba szedtük azokat az infókat, melyek valószínűleg igazak az iPhone 15-ösökkel kapcsolatban.

Az Apple valószínűleg már csőre töltve várja a szeptembert, amikor is jó szokásához hűen (egy csomó mással együtt) leleplezi majd a soron következő iPhone készülékeket. A számozás szerint ez lesz a vállalat 15. okostelefonja, amelyről még ennyi hónap távlatában nyilván semmi hivatalosan nem tudunk. Ugyanakkor egy csomó bennfentes szállított már mindenféle infót, melyek bár egy izgalmas, de nem egy teljesen új generációs mobil képét festik fel.

Ebben a cikkben azokat az infókat gyűjtöttük egy nagy csokorba, melyeket a legmegbízhatóbb, korábban már többször bizonyított bennfenteseknek köszönhetően tudunk, vagyis azokat, amik nagy valószínűséggel igazak is lehetnek.

Milyen lesz hát az iPhone 15, mire számíthatnak a vásárlók? Vajon meg fogja érni váltani?

Négy modellben érkezhet

Biztosat persze semelyik esetben sem tudunk mondani, hiszen a szivárgásokon túl általában nem sokat lehet tudni a legújabb modellekről. A legtöbb bennfentes azonban egyetért abban, hogy a soron következő iPhone összesen négy különböző verzióban lesz kapható.

Elméletileg lesz a sima, átlagos méretű (6,1″) iPhone 15, illetve annak méretesebb variánsa, a 6,7 hüvelykes iPhone 15 Plus. Mellettük nyilván lesznek a prémium kiadások, az iPhone 15 Pro, illetve a Pro Maxot váltva az iPhone 15 Ultra, ami állítólag tele lesz olyan prémium fejlesztésekkel, mint például a titánium borítású váz, amilyenhez hasonlót tavaly az Apple Watch Ultrában is láthattunk.

A tajvani TrendForce nevű kutatócég szerint a sima 15-ös és a Plus 6 GB memóriával, a Pro és az Ultra pedig 8 GB RAM-mal fog érkezni.

Hogy fog kinézni?

Nos, ezen a téren az Apple valószínűleg nem nagyon fog kísérletezni, így az új készülékeinek kialakítása valószínűleg pontosan olyan lesz, mint a 14-es. Eszerint marad a rezsóféle kamerasziget, nem lesz notch, azaz a továbbiakban szinte biztos, hogy minden iPhone a dinamikus szigettel fog bűvészkedni.

Ha viszont hihetünk a neves szivárogtatónak, akkor az iPhone 15 összes modellje elhagyhatja a mechanikus gombokat, amiket haptikus visszacsatolással felvértezett szilárdtest gombok válthatnak. Mindegyik gomb mini trackpadként működne, nagyjából úgy, mint most az  iPhone SE Home gombja. Ezzel az Apple nagyon sokat javíthatna a telefonok víz-, de inkább cseppállóságán, ami elég hasznos előrelépésnek tűnik.

Emellett nyilván különböző színes modellek közül is választhatunk majd: elvileg opció lesz a bordó, a „telemagenta” (rózsaszín), illetve a kék.

Jön az USB-C

Ami teljesen biztos az iPhone 15-tel kapcsolatban, hogy a Lightninget végre valahára az univerzálisabb USB-C-re cserélik benne. Ehhez persze az Apple-nek kellett némi noszogatás az EU döntéshozói részéről, a lényeg viszont, hogy már a 2023-as készülékek az új aljzattal érkeznek.

Üröm az örömben, hogy az almás vállalat ezzel is trükközhet majd, legalábbis több pletykát hallani arról, hogy az USB-C-kábeleket az MFi programhoz fogja kötni, ami dióhéjban az Apple cuccainak a hitelesítése. Ha valóban így lesz, az azt jelentené, hogy hiába ugyanaz a fajta kábel kell egy iPhone és egy Androidos telefon töltéséhez, az MFi-s USB-ket kizárólag az iPhone 15-höz használhatjuk, ami mással nem is lesz komplatibilis.

Periszkópos kamera?

A remegős kezűek azért még ne igyanak előre a medve bőrére, de a legismertebb és legmegbízhatóbb Apple bennfentes, Ming-Chi Kuo szerint az iPhone 15 drágább modelljei periszkópos kamerát is kaphatnak. Hasonlóval találkozhattunk már a Samsung Galaxy S22/S23 Ultrában is, valószínűleg az iPhone 15 Pro/Ultra megoldása sem lesz annál rosszabb, ami nem csak jobb zoomot, de egészen remek képstabilizálást is hozhat.

A17 és Wi-Fi 6E

A Barclays elemzői szerint a legújabb iPhone már támogatni fogja a Wi-Fi 6E-t, ami azért is tűnik valószínűnek, mert a legújabb iPad Pro és Mac is rendelkezik már vele. Ez azért lesz jó a felhasználóknak, mert az újabb szabvány gyorsabb adatátvitelt, ergo gyorsabb internetet, és kisebb késleltetést biztosít.

Az igazán nagy újítás viszont az A17 chip lehetne, melyet nagy valószínűséggel meg fognak kapni a drágább készülékek. Ezzel pedig az Apple köröket verne az Androidos gyártókra, hiszen az iPhone 15 Pro/Ultra lennének az első mobilok a piacon, melyekben  3 nm-es processzor dübörög. Ez azért jó hír, mert ezzel a készülékek nem csak gyorsabbak lesznek, hanem a jobb energiafelhasználás miatt az üzemidejük is megnőhet.

Jelenleg ezek azok az információk-szivárogtatások, melyek valószínűleg igazak lehetnek. Biztos persze csak akkor lesz valami, ha azt a cupertinói vállalat hivatalosan bejelenti, erre viszont még hónapokat kell várnunk. Mindezek alapján azonban áll a kérdés:

az iPhone 15 valódi előrelépés lesz, vagy majd inkább majd a 16-os lesz a nagy ugrás?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Te hogy töltesz? – Az 5 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz mobiltöltés közben

 

×