Érdemes kipróbálnunk több dolgot.

Sajnos rengeteg felhasználóval előfordult már, hogy a bekapcsoló gomb megnyomása után nem reagált semmit a számítógépük. Legalábbis látszólag. Komoly különbséget tehetünk ugyanis az egyáltalán nem induló PC és az elindulásnál megrekedt PC között. Egyik lehetőség sem jelent biztos „halált”, érdemes lehet pár műveletet végigzongoráznunk, mielőtt rohannánk a szerelőhöz. Ebben a bejegyzésben a „hirtelen” jelentkező hibaforrásoknak próbálunk utána járni, ám a bejegyzés végén az összeszerelés, fejlesztés utáni problémákkal kapcsolatban is találhatsz egy belinkelt cikket.

Íme 5 dolog, amit érdemes kipróbálnunk, ha nem indul a számítógép!

1. Adj rá egy kis extra kakaót!

Biztos vagy benne, hogy a számítógép megfelelő áramellátással rendelkezik? Laptopok esetében azt is érdemes lecsekkolni, hogy nem húzódott-e ki a töltőkábel a gépből vagy épp az aljzatból. Tipikus áramellátási problémának tűnik a dolog, ha a számítógép nem ad képet, nem pörögnek fel a ventilátorok és semmilyen fényt nem láttunk a PC házban. Ekkor érdemes a tápra gyanakodnunk. Első körben ellenőrizzük a tápkábelt, a tápkábel kapcsolóját, de egy próbát megérhet az aljzat cseréje is. Ha fentiek után sem jártunk szerencsével, akkor nagy eséllyel a tápnak inthetünk búcsút.

2. Ellenőrizd a monitort

Akármennyire is buta és alap hibának tűnhet, bizony a monitor felé is érdemes nézelődnünk. Ezt inkább abban az esetekben javasoljuk, amikor némi ventilátormozgást hallunk a gépház irányából. Rengeteg esetben előfordul, hogy kilazul a HDMI kábel akár a VGA-ból, akár a monitorból. DisplayPort esetén egy fokkal nehezebb ezt kivitelezni, ám ott sem lehetetlen. Érdemes lehet kipróbálnunk másik kábelt vagy akár másik monitort is, ami jelen esetben egy teszt erejéig akár a TV is lehet. Ha így kapunk képet, már ki is derült a hiba forrása.

3. Hallgasd a pittyegést, figyeld a LED-et

Bizony, a gép indításakor hallható hangokat nem véletlenül játssza le nekünk az alaplapunk. Érdemes fellapozni vagy letölteni a kapott kézikönyvet, hogy pillanatok alatt dekódolhassuk a segélykérést. A modern alaplapokon található LED kijelző vagy állapotkijelző, mellyel leolvashatjuk a hiba forrását. Az alaplapunk kis ledjei kijelzik, hogy melyik komponens gátolja a gépünk elindulását.

4. Távolítsd el a felesleges eszközöket

A hibák könnyebb kizárásának érdekében érdemes lehet eltávolítani a nem létfontosságú, leginkább USB csatlakozású hardvereket. A billentyűzet, egér jó ha marad, de az RGB fejhallgatótartó már nem biztos, hogy kötelező elem a debug során. Előfordulhat, hogy hibás eszköz miatt nem indul megfelelően a gépünk, de hibás USB portot sem zárhatunk ki teljes mértékben.

5. Egy kis helyreigazítás

Szintén nem zárhatjuk ki annak lehetőségét sem, hogy valami a gépházban elmozdult volna. Elég pár milliméternyi eltérés és máris nem tökéletes az érintkezés. Processzornál ez annyira nem reális, ám RAM vagy VGA esetében bizony megérhet egy próbát. Vegyük ki, tegyük vissza, egy kis átmozgatás biztosan nem fog ártani.

Ha a fenti műveletek kudarcot vallottak, akkor bizony nem sok opciónk van. Hibás Windows vagy megsérült boot szektor esetén bármikor ott az újratelepítés lehetősége, ám ha el sem jut addig a gépünk, akkor az nem sok jóval kecsegtet. Ebben az esetben érdemes lehet kikapnunk a számítógépből a háttértárat és egy másik gépben lementenünk a fontos adatokat, fájlokat. Ezt követően indulhat az igazi hibakeresés, ám ez már egy jóval összetettebb feladat. Laikusként talán nem is érdemes annyira próbálkozni otthon, javallott ekkor már egy szakemberhez fordulnunk.

Ha összerakás, módosítás után nem indulna a géped:

Nem ad képet a számítógép? – Ez az 5 leggyakoribb ok a probléma mögött

×