Sokak számára még mindig kiváló választás lehet egy Xbox One és egy PS4, csupán az igényekkel kell tisztában lenni.

A legtöbben azonnal lesöpörnék a kérdést az asztalról, mondván, hogy két évvel a generációváltás, és közel 10 évvel az Xbox One és PS4 megjelenése után egyáltalán miért és ki gondolkozna el komolyabban egy ilyen ősi masina beszerzésén, ha már jobbat és erősebbet is talál náluk?!

Ez persze valahol igaz, ugyanakkor rá kell mutassak arra a példa nélküli áremelésre, ami a Series gépeket és a PS5-öt lengi körbe. Soha korábban nem történt olyan, hogy egy gyártó a megjelenés után pár évvel drágábban kínálja a játékgépeit, mint a megjelenésükkor, így sajnos nagyon sokan kényszerülnek bizonytalan időre elodázni az upgrade-et.

250-260 ezer forint nem kevés pénz, ennél olcsóbban pedig csak a használt piacon juthatunk frissebb hardverhez, de még úgy sem nevezhető kifejezetten olcsónak. Értem én, hogy egy hasonló képességű PC meg még ennél is drágább, de erre csak azt tudom mondani, hogy olyan vasat még kevesebben engedhetnek meg maguknak. Sokaknak tehát marad a régi, vagy éppenséggel most van lehetőségük csak beruházni egyre.

De vajon tényleg olyan rossz üzlet lenne 2023-ban Xbox One-t vagy PS4-et venni?

A válasz egyébként azért sem egyszerű, mert az előző generációban már komoly hardveres frissítések is történtek, melyek a PS4 Próban és az Xbox One X-ben manifesztálódtak. Bár ezeken a masinákon továbbra sem lehet PS5 és Xbox Series játékokat futtatni, az elérhető címeket azonban a lehető legjobb formájukban varázsolják a képernyőre.

Játékot pedig találunk rájuk dögivel. Bár a tendencia ’23-ban lassulni látszik, de a legkisebb indie címektől kezdve egészen a AAA-s fejlesztésekig még mindig jelenik meg valami a régi generációra is. Unatkozni tehát egyelőre nem fog senki, akinek Xbox One vagy PS4 pihen a polcán, akkor pedig pláne nem, ha korábban még nem volt ilyen gépe.

Ez pedig leginkább akkor lehet fontos tényező, ha valaki a generációt egyetlen márkával töltötte, így a másik gyártó exkluzívjaihoz nem volt még szerencséje. Az Xbox esetében ilyen lehet például a Halo, a Gears, a Forza, a Gounded, a Quantum Break, vagy számos más mellett a Sunset Overdrive, míg a PlayStation-szüzek olyan fantasztikus alkotásokat pótolhatnak, mint a The Last of Us, az Infamous, a Killzone, az Uncharted, a Spider-Man, a Horizon vagy a God of War.

Sőt, a játékok többsége a mai napig fantasztikusan fest, a legjobb pedig, hogy még a platformok hivatalos digitális boltjaiban is nagyon, már-már pofátlanul olcsón lehet őket megvásárolni. Arról nem beszélve, hogy magukért a gépekért sem kérnek sokat.

Fontos megemlíteni még, hogy a fenti játékokat az alapgépek is képesek lejátszani, de a legjobb élményt a nem sokkal drágább One X és Pro modellek nyújtják, vagyis inkább azokat érdemes választani.

Generációs mentőövek a játékszolgáltatások

Az újabb generációs konzolok egyik legjobb tulajdonsága a visszafele kompatibilitás, azaz a fent említett játékokat Seriesen és PS5-ön is elérjük. A régi vasakat tehát elsősorban azoknak ajánlom, akik nem szeretnének sokat, több százezer forintot költeni videojátékra, vagy visszamenőlegesen (és olcsón) pótolnák az exkluzívokat.

Viszont, és ez egy nagy viszont, még ebben az esetben sem kell teljesen lemondanunk az újgenerációs játékokról. A generációváltás ugyanis nem csak a gépekben, hanem a szolgáltatásokban is tetten érhető, melyekbe kivétel nélkül megérkeztek a játékstreaming opciók.

Ezekkel a játékokat anélkül indíthatjuk el és játszhatjuk végig, hogy telepítenénk az adott konzolra.

Ez azért fontos, mert így egy ősrégi Xbox One-on is elérhetjük a kizárólag Series X|S-re megjelent címeket, méghozzá közel next-gen minőségben. Ennek viszont feltétele, hogy az adott játék bekerüljön a Game Pass Ultimate nevű játékszolgáltatásba, és támogassa a cloud gaminget, azaz a felhő alapú játékot. Szerencsére a legtöbb cím már eleve így kerül a kínálatba, de a Microsoft saját gyártású játékai egészen biztosan.

Ugyanez a Sony-nál és a PS-nél is adott, csak ott úgy hívják, hogy PS Plus Premium. A PS játékszolgáltatás legdrágább csomagja ez, amiben sok más mellett adott a felhő alapú játék, melyet nem csak PS5-ön, hanem PS4-en is elérnek az előfizetők. A kínálat legtöbb címe támogatja ezt a funkciót, így PS4-en így tudunk játszani a PS5-ös játékokkal is – ha van ilyen (most még nem sok).

Ehhez azonban nagyon jó és stabil internetkapcsolat szükséges. Azt is érdemes tudni, hogy még a legjobb nettel is sokkal alacsonyabb lesz a felbontás, mintha natívan a konzolról játszanánk, de ha nincsenek csúcsigényeink, akkor elég jó szórakozhatunk. Sőt, a cloud gaminggel akár még a konzolvásárlást is elodázhatjuk, és mivel nem kérnek többet havi 4-5000 forintnál, még játékra sem kell sokat költenünk.

Szóval akkor megéri? Igen, nem?

A korábbi generációs konzolokat, de leginkább az Xbox One X-et és a PS4 Prót mindezek alapján annak tudom jó szívvel ajánlani, akik nem akarnak egy havi átlagfizetést eltapsolni egy játékgépre, illetve nem feltétlenül akarnak közel 30.000 forintot kiszórni a legfrissebb megjelenésű játékokra.

Az Xbox One és a PS4 bőven rendelkezik annyi játékkal, hogy egy ideig ne érezzük szükségét az újabb és erősebb gépnek, amit a játékszolgáltatásokkal még inkább ki lehet tolni az időben. A legjobban tehát azok járnak, akiknek sosem volt konzoljuk, vagy egy Xbox mellett szeretnék pótolni a PS remekeit is és fordítva.

Tehát igen, sokaknak megéri még 2023-ban is Xbox One-t és PS4-et venni.

Ha viszont az újabb generációs masinákról szeretnél többet megtudni, akkor az alábbi két cikket érdemes lehet elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod kell az Xbox Series X|S-ről, mielőtt veszel egyet

 

MINDEN, amit tudnod KELL a PlayStation 5-ről, mielőtt megveszed

 

×