Rendesen belekezdett az új esztendőbe a Netflix, ami alig több mint két hét alatt már 6 sorozat alól rántotta ki a szőnyeget.

Van értelme elkezdeni egy új sorozatot a Netflixen? – tehetik fel a kérdést sokan a streaming szolgáltató 2022-es, majd 2023-ban folytatott ámokfutását látván. A vállalat az elmúlt néhány hónap leforgása alatt rekordmennyiségű saját gyártású sorozatot fosztott meg a folytatás lehetőségétől, köztük pedig akadt olyan is, amely még a nézettségi toplistás is volt.

Látszólag senki sincsen biztonságban, hiszen az elkaszált sorozatok között szép számmal akadnak kritikailag sikeresnek nevezhető alkotás, viszont a Netflix számító gépezete mögött valójában nagyon is racionális okok húzódnak. Egyik-másik sorozat költségvetését egyszerűen nem teszi indokolttá a nézettség, vagyis a Netflix csak akkor hajlandó dollármilliókat lapátolni a további évadokba, ha a nézettség legalább egy minimumhatárt képes volt elérni.

Persze ennél azért jóval komplexebb a dolog, de erről a Leet YouTube-csatornáján tudhatsz meg többet, a lényeg viszont az, hogy ha nem nézik elegen a sorozatot, akkor jó értékelések ide, lelkes alkotók és érdekes koncepciók oda, szemrebbenés nélkül lehúzzák azt a WC-n.

2022-ben a Netflix korábban sosem látott mennyiségben irtotta a kevésbé népes közönséggel bíró szériáit, ezt pedig úgy tűnik, hogy 2023-ban is lelkesen fogja folytatni. Az évből alig telt el két röpke hét, de máris 6 jobb sorsra érdemes sorozatot húztak ki a költségvetésből.

1899

 

Élt: egyetlen évadot

A kasza oka: Bár az 1899 első ránézésre egy sikeres sorozatnak is tűnhet, valójában azonban nem különösebben tudta hosszútávon lekötni a nézőket. Igaz, az első egy-két hétben a Netflix nézettségi toplistájának élbolyában volt, az érdeklődés nagyon hamar elapadt, ami pontosan azt mutatta, hogy a szövevényes misztikum nagyon hamar unalomba csapott át.

Ettől persze még nem lesz egy rossz sorozat, sőt, de a Netflix valószínűleg mérleget vont a költségvetés, illetve a valós megtekintés és a nézői elköteleződés között, majd a kapott konklúzió nyomán már be sem rendelték a második évadot. Kár érte, hiszen a történetet még közel sem zárták le, ezért én már az első szezont sem tudom ajánlani.

Konspirációs korporáció

 

Élt: egyetlen, két részre bontott évadot

A kasza oka: Igazából nem tudni, hogy a sikeresnek mondható animációs Konspirációs korporációt miért törölték, a streaming szolgáltató ugyanis az első évad után szinte azonnal berendelte a második etapot. A megújítást követően azonban nem sokat lehetett hallani a projektről, majd a legnagyobb semmiből 2023 januárjának legelején a sorozat alkotója, maga Shion Takeuchi jelentette be, hogy a Netflix jelezte számukra, hogy nem tartanak többé igényt a Konspirációs korporációra.

Ez azért is nagyon szomorú, mert a Konspirációs korporáció Takeuchi korábbi alkotásainak, a Gravity Falls, a Parkműsor, de leginkább a Kiábrándult királylány nyomdokain haladt, azaz kifejezetten felnőtt közönséghez szólt. A Netflix máig nem árulta el, hogy miért temeti el ezt a szériát.

Az út vége a paranormális parkban

 

Élt: két évadot

A kasza oka: Nos, pontos okokat ebben az esetben sem tették ki az ablakba, de ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy túlságosan megosztó és bizonyos előfizetők körében elég nagy botrányt is kavart. Hogy miért? Nos, Az út vége a paranormális parkban egy LMBTQ+ érzékenyítő sorozat, amiben a karakterek konkrétan és kimondottan különféle szexualitással bírnak: az egyik a saját neméhez vonzódó transznemű fiú, a másik pedig egy biszexuális személy.

Ez még így rendben is volna, főleg, hogy maga az animációs sorozat egyébként egy jobban sikerült adaptáció, a probléma azzal volt, hogy a Netflix 7+-os korhatár-besorolásba rakta. Ez azt jelenti, hogy a gyerekprofilokon ajánlották 7 évnél idősebb gyerekeknek, akiknek azért nem biztos, hogy pont egy olyan sorozatra van szükségük, amelyben a karakterek kiemelt tulajdonságaik a szexusuk.

Újra szingli

 

Élt: egyetlen évadot

A kasza oka: Neil Patrick Harris nagy visszatérő sorozata is lehetett volna az Újra szingli, de sajnos erre a romantikus vígjátékra nem sokan voltak kíváncsiak. Hiába a nagy, korábban többszörösen bizonyított sztáraktor, az előfizetők csak nagyon kis része volt vevő erre a fajta komédiára. Bár a sorozat nem kapott rossz kritikákat, a nézők inkább a Bridgerton családot és az Emily Párizsban választották, melyek mellett még Neil Patrick Harris sem tudott labdába rúgni. A színész január 13-án árulta el a Variety-nek, hogy szélnek eresztik a sorozatot.

A tanszékvezető

 

Élt: egyetlen évadot

A kasza oka: Nos, szinte alig hallott ember erről a sorozatról, így talán az sem olyan meglepő, hogy szinte alig nézte valaki. Pedig egy kifejezetten jó drámáról, talán inkább tragikumikumról van szó. A januárban hivatalossá vált kasza egyébként senkit sem érhetett meglepetésként, hiszen a főszereplőt alakító Sarah Oh 2022-ben már jó előre belengette a sorozat végét.

The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle

Élt: egyetlen egy évadot sem

A kasza oka: A magyar címet sem kapó sorozatot még azelőtt elkaszálták, hogy egyáltalán lehetősége lett volna bizonyítani, így a nézettségre semmiképp sem fogható a Netflix döntése. Stuart Turton azonos című díjnyertes regényének adaptációján pedig elég régóta dolgoztak, legalábbis 2020-ban jelentették be, hogy képernyőre viszik a kicsit misztikus krimisztorit.

A Netflixes produkció munkálatainak totális beszüntetését egyébként maga az író jelentette be egy – azóta már törölt – tweetben, amelyben azt is leírta, hogy nem mondott le a sorozatról, ami talán máshol, más platformon találhat otthonra.

Ez volna hát az összes eddigi összes sorozat, melyeknek hivatalosan is törölte a folytatásait. A lista azonban minden bizonnyal még tovább fog bővülni az év során.

De szerencsére azért bőven lesznek visszatérők is:

Amiket nem törölt a Netflix – Ez a 67 sorozat szinte biztosan folytatódni fog

 

×